Gazdaság

Százmilliárdos felsőoktatási fejlesztési program indul

Százmilliárdos felsőoktatási fejlesztési program indul

2012. március 6., kedd
Százmilliárdos felsőoktatási fejlesztési program indul

Százmilliárd forintos európai uniós fejlesztési program indul márciusban a felsőoktatási intézmények számára - jelentette be Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

A miniszter elmondta, hogy a források elsősorban az egyetemek és főiskolák oktatási minőségének a fejlesztését, valamint a hallgatói és az oktatói kiválóság kiemelt támogatását szolgálják. Hozzátette: olyan projekteket szeretnének támogatni a márciusban kiírandó pályázatok keretében, amelyek az oktatáspolitika és az intézmények elképzeléseit egyaránt tartalmazzák.

Réthelyi Miklós

szólt arról, hogy a projektekhez elkészült a módszertani útmutató, amelyet kedden megkaptak a felsőoktatási intézmények. A százmilliárd forintot az Európai Szociális Alap és az Európai Fejlesztési Alap biztosítja Magyarország számára. Ezenkívül a kormányzat az intézményekkel közösen megkezdi a felsőoktatás középtávú fejlesztési stratégiájának kidolgozását - jegyezte meg a miniszter. A tárca vezetője példaként hozta fel Finnországot, amely a világ 6. legversenyképesebb országa, ott 20 egyetem és 30 főiskola ad természettudományos, illetve műszaki végzettséget. Annak a meglátásának adott hangot, miszerint a versenyképesség és a műszaki végzettségűek magas aránya között szoros, ok-okozati összefüggés van. Utalt arra: Magyarország versenyképességét növelni szeretnék a felsőoktatás segítségével.

Kis Norbert

, felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár kiemelte: a magyar felsőoktatás versenyképességének növelése érdekében az egyik hangsúlyos irány a tavasszal induló Nemzeti Kiválóság Program, amely a tudományos utánpótlás, a kiváló hallgatók és doktorjelöltek, fiatal kutatók számára biztosít ösztöndíjat. Mint elmondta, erre a célra jelenleg 6,5 milliárd forint áll rendelkezésre, hogy az elmúlt évek "mennyiségelvű megközelítése után" most a tehetségek kiemelése előtérbe kerüljön. Másik fontos iránynak azt az ösztöndíjalapot nevezte, amelyre 6 milliárdos összeget szánnak. Ennek keretében segítik "a kimenő és bemenő hallgatói mobilitást", valamint további 3 milliárdot fordítanak az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztésére. Harmadik hangsúlyos elemként említette Kis Norbert a gazdaság és a felsőoktatás együttműködésének fejlesztését, amelyet az oktatási kormányzatnak a kutatásfejlesztés és az innováció segítésével kell előmozdítania. Réthelyi Miklós kérdésre válaszolva közölte: a felsőoktatásba jelentkezők számának 30 ezres csökkenése egyebek mellett annak tudható be, hogy tavaly 200, míg az idén 240 pontos alsó határt húztak meg a jelentkezések feltételéül. A helyettes államtitkár hozzáfűzte: a jelentkezési adatok 10 évre visszamenőleg nagy ingadozásokat mutatnak, s reményeik szerint a felvettek száma az idén megközelíti a 100 ezret, mert a magyar felsőoktatás vonzereje megvan. Kis Norbert kitért arra, hogy csak áprilisban látják majd "a jelentkezési számok belső struktúráját", komoly konzekvenciák levonására ma még nem lehet vállalkozni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.