Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Közélet

Ovisok vehették birtokba először a PESA-t + FOTÓK, VIDEÓ

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Az SZTE Óvoda középső- és nagycsoportjába járó gyermekek tehettek először egy kört az új PESA Swing villamoson csütörtökön délelőtt, míg a szegedi utazóközönség március harmadikán vehet birtokba az új járműveket.

„Szép sárga színe van, és tiszta is, míg a régi villamosok piszkosak ám” – közölte első benyomásait a Napocska csoportba járó Szatmári Zsombor. Ilyen villamoson természetesen még nem utazott, de elmesélte, főként édesapjával szokott tömegközlekedési eszközökön utazni. „Mi a mamával szoktunk elmenni tornára villamossal” – ezt már Ocskó Eszter újságolta, akinek szintén nagyon tetszett a villamosút.

Azt, hogy a legkisebbek vehessék birtokba először a PESA Swingeket, a Szegedi Városi Televízió ügyvezetője vetette fel az SZKT-t vezető Tóth István Tibornak. Zelena András portálunknak elmondta, szerkesztési filozófiájuk, hogy szegediekről szóljanak műsoraik. „Ennek jegyében a legifjabb nézőinkkel szeretnénk a közösségi közlekedést megismertetni. Erre egy nagyon jó alkalom az, hogy az új villamossal még az átadás előtt mehetnek egy kört az óvodások. Az ötletet felkarolta az SZKT igazgatója is” – fogalmazott Zelena András.

A PESA Swingen az SZTE Óvoda 22 középső- és 23 nagycsoportos ovisa utazhatott az Aradi vértanúk terétől a plázáig és vissza, természetesen óvónőkkel és gyakornokokkal közösen. A gyerekek nagyon örültek az ötletnek, már két napja készültek a villamosozásra – tudtuk meg Papósné Katona Ildikó óvónőtől. „Főként autóval hozzák a gyerekeket óvodába, ezért is nagy élmény nekik a villamosozás. Ráadásul a városunkat is megismerik az ilyen programok által. Nagyon örülünk, hogy mi avathatjuk fel ezt a villamost” – tette hozzá.
Papósné minden nap villamossal jár, a PESA Swinget csöndesnek, kulturáltnak tartja, s reméli, vigyáznak majd rá az utasok.

S hogy még milyen előnyei vannak az új járműnek, azt az ötéves Földesi Sára Eszter sorolta fel „Ráférnek a babakocsik, a tolókocsisok és az öregek is könnyen fel tudnak rá szállni” – magyarázta a Napocska csoportba járó kislány. A mellette ülő Simon Lőrinc pedig arról mesélt, hogy ő bizony gyakran villamosozik, hiszen a műjégpályához korcsolyázni, illetve haza is rendszeresen villamossal járnak.

Pénteken délután avatják a PESA Swingeket

Az utazóközönség március másodikán már kipróbálhatja az új PESA villamost, az ünnepélyes átadót pénteken délután két órakor tartják az Indóház téren.

Három PESA Swing érkezett meg Szegedre, melyből egy már levizsgázott, a másik kettő még a próbaköröket rója, de a hétvégén vélhetően azok is megkapják majd az engedélyt arra, hogy utasokat szállítsanak. Ehhez csatlakozik majd szép sorjában további hat jármű, hogy a szegedi villamosflottát gyarapítsák.

„Elsődlegesen a 2-es vonalon járnak majd az új szerelvények, elképzeléseink szerint azonban hamarosan a 3-as és 4-es vonalra is kiküldjük majd őket. Sajnos a 4-esen van még néhány fa, amivel meg kell majd a szakembereknek birkózniuk, mert ennek a járműnek nagyobb a térigénye, mint a régebbieknek” – magyarázta Tóth István Tibor, az SZKT igazgatója.

A PESA Swingek jóval nagyobbak és hosszabbak, mint a többi Szegeden közlekedő jármű, nagyjából akkorák, mint két összekapcsolt Tátra. Összességében negyvenhárom ülőhellyel rendelkezik a Swing, így 201 fő tud majd ezekkel utazni.

Tovább olvasom

Közélet

Idén még biztosan nem úszhatunk az új sportuszodában

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az év végére befejezik a munkálatokat, majd hosszú használatbavételi folyamat kezdődik az átadás előtt.

Tovább olvasom

Hírzóna

Államalapító Szent István-emlékérmet kap az országos tiszti főorvos

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Müller Cecília népegészségügy érdekében végzett munkája joggal váltott ki elismerést az egész magyar társadalomban.

Tovább olvasom

Egészség

Negyven újabb fertőzöttet szűrtek ki hazánkban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Megyénkben nincs új beteg.

Tovább olvasom

Aktuál