Közélet

Orbán: az IMF miatt késik a megállapodás

Orbán: az IMF miatt késik a megállapodás

2012. március 9., péntek
Orbán: az IMF miatt késik a megállapodás

Orbán Viktor szerint ugyan az IMF/EU-tárgyalások elhúzódásáért nem Magyarországot, hanem a másik felet terheli a felelősség, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára pedig nem zárja ki, hogy a tárgyalások megkezdéséről hamarosan döntés születik, az IMF azonban továbbra is a magyar kormány tartós elkötelezettségére vár, például a jegybanktörvény kérdésében.

Iryna Ivaschenko

, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) budapesti képviselete vezetője az MTI-nek arra a kérdésre, hogy milyen lépéseket vár az IMF a magyar kormánytól a hivatalos tárgyalások megkezdéséig, konkrétumot nem mondott. Annyit jegyzett meg, hogy a jegybanki függetlenséget illető aggodalmaikat már a Magyarországról szóló jelentésükben ismertették. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy

Gerry Rice

, az IMF nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója csütörtökön Washingtonban tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: továbbra is tartós elkötelezettséget várnak a főbb politikai kérdésekben, mielőtt megkezdenék a tárgyalásokat a programról. A fő politikai kérdések közé tartozik a nemzeti bankról szóló törvény is.

Orbán Viktor

csütörtökön a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdasági évnyitó című fórumán úgy fogalmazott, hogy az IMF/EU-tárgyalások elhúzódásáért nem Magyarországot, hanem a másik felet terheli a felelősség. Jelezte, Magyarország kinyilvánította tárgyalási szándékát, előkészítette a főtárgyaló pozícióját, és a jegybankkal kapcsolatos kérdéseket is rendezte. "Két hónapja ott ülök a tárgyalóasztalnál, csak nem jönnek" - tette hozzá.

Nátrán Roland

, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a Gazdasági Rádiónak azt mondta, hogy nagyon közel kerültek egymáshoz az álláspontok az IMF, az EU és a magyar kormány között. Hozzátette: csak egy felsővezetői döntéstől függ, mikor kezdődnek meg a tárgyalások, ami akár néhány napon belül is megtörténhet.

Fellegi Tamás

tárca nélküli miniszter március 16-án Washingtonban találkozik az IMF magyarországi misszióvezetőjével, Iryna Ivaschenko azonban hangsúlyozta, hogy ezen a közelmúltbeli magyarországi fejleményeket beszélik meg. Hozzátette: a mostani szakaszban nem várhatók tárgyalások a Magyarországgal kötendő készenléti hitel-megállapodásról, és nem terveznek a miniszter számára találkozót az IMF menedzsmentjével sem.

Matolcsy György

nemzetgazdasági miniszter szerdán levélben tájékoztatta

Mario Draghit

, az Európai Központi Bank (EKB) elnökét arról, hogy a kormány több ponton tervezi módosítani a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvényt. A módosítás hatályon kívül helyezné a törvény azon rendelkezését, amely szerint az MNB megküldi a monetáris tanács napirendjét a kormánynak, és a kormány képviselője részt vesz a tanács ülésein. Hatályon kívül kerülne az a passzus is, amely a monetáris tanács tagjainak súlyos kötelezettségszegés esetén történő felmentését szabályozta, valamint az, amely a tanács megszűnéséről rendelkezik az euró magyarországi bevezetése esetén. Hatályon kívül helyeznék az Alaptörvény átmeneti rendelkezéseinek 30. cikkét is, amely alapján lehetőség nyílna a jegybank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) összevonására. A tervezett módosításokat Iryna Ivaschenko nem kívánta kommentálni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.