Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Egyetem

Nobel-talkshow: Huber biciklizik, Hunt főz + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Tudományról, kutatásról, jövőről és hobbikról is beszélgethettek középiskolás diákok a Szent-Györgyi-konferencia Nobel-díjas előadóival a pénteken délután a József Attila Tanulmányi és Információs Központ kongresszusi termében fiatalok számára rendezett nyílt fórumon.

Tizenkét középiskola több mint harminc kiválasztott diákja, valamint egyetemisták töltötték meg a kongresszusi termet, ahol elsőként a 2009-ben kémiai Nobel-díjat nyert Ada E. Yonathot faggathatta az ifjúság. A nemzetközi szakmai díj a személyes életét nem változtatta meg tudósnak, mint mondta, így viszont lehetőséget kapott arra, hogy fiataloknak beszéljen a tudományról. Tudósnak lenni azt jelenti, azt kell jelentenie, hogy az a munkád, ami a hobbid is – fogalmazott a kutató. Nem szükséges kutatónak lenni annak, aki nem szereti a tudományt. Tedd, amit szeretsz és tudsz is csinálni – tanácsolta a hallgatóságnak.

A tudomány egyetemről való kilépésének a legjobb módja az, hogy ha a jövő generációja tekintünk, vagyis, ha a középiskolásokat keressük meg – mondta el portálunknak Pál József, a szegedi egyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese. Tizenkét olyan iskolákat választottak ki, ahonnan sok diák kerül a szegedi egyetemre. Közülük kilenc magyarországi, a dél-alföldi régióból, legnagyobb hangsúllyal Szeged, valamint két zentai és egy szabadkai gimnázium képviseltette magát. Tavaly ősszel a szaktanárok és igazgatók segítségével kezdték meg a válogatást. Először hetven főt delegáltak az iskolák, a „vizsgáztatások” során szűkült a kör huszonhétre, majd közülük választották ki azt a kilenc diákok, akik a kilenc Nobel-díjast bemutathatták, illetve két főt tartaléknak. „A vállalkozás jól sikerült, megmozgatta a gimnáziumokat, az életrajzokon keresztül elkezdtek foglalkozni a tudományokkal. A legnagyobb gratuláció mégis a Nobel-díjasoknak jár, akik végtelen közvetlenséggel és egyszerűséggel nyilatkoztak meg, és bölcs tanácsokat adtak a diákoknak” – összegzett a rektorhelyettes.

Aaron Ciechanover arra a kérdésre, hogy mire jobb emlékezni, a tudományos felfedezés élményére, vagy a Nobel-díj átvételére, így válaszolt: benne lenni a tudományban és felfedezni a természet titkait – ez a boldogság hihetetlen forrása. Hozzátette: a tudományhoz valódi szenvedély kell, ez a legfontosabb, ez nem munka, hanem egy olyan hobbi, amit sosem un meg az ember.

Mikor elkezdtünk kísérletezni a bormuslincával, ami végül a Nobel-díjhoz vezetett, nem tudtuk, milyen hasonló is lehet a muslinca az emberhez – mesélte az orvosi-fiziológiai terület kitüntetettje, Eric Wieschaus. Mint mondta, a kíváncsiság hajtotta, és az, hogy megtudják, hogy miként fejlődik bármilyek embrió. Tudták persze, hogy ez az orvostudomány számára hasznos, de soha nem látták előre az eredmények közvetlen alkalmazását a humán biológiában. A történet egyik tanulsága az, hogy tudósként az ember majdnem sose tudhatja, milyen fontos az a kísérlet, amivel épp dolgozik, ugyanis más tudósok építhetnek erre a tudásra – így Wieschaus.

A világhírű tudósok nem zárkóztak el a könnyedebb kérdésektől sem. Robert Huberről megtudtuk, hogy szeret biciklizni, és Szegeden sem tudja nélkülözni a kétkerekűt. Tim Hunt pedig elárulta, ha otthon van, a családja körében, főzni szeret leginkább. „Nem mondhatnám, hogy nagyon jó vagyok benne, de nagyon élvezem” – tette hozzá.

„Úgy gondoltam, hogy ez egy jó lehetőség arra, hogy az angolt használjam, illetve az is motivált, hogy orvosi pályára készülök” – mondta el portálunknak a Peter C. Dohertyt bemutató Szepes Borbála, az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium végzős tanulója. Hozzátette, bár Doherty népszerű kutató, de nem ezért választotta, hanem mert nem egy teljesen elvont tudósnak tűnt, hanem meglátta benne a hétköznapi embert is, miközben vele készített interjúkat nézett, illetve utánaolvasott. A hét elején találkozott vele az iskolájában is, ahol tiszteletbeli patrónusdíjat kapott, kedvesnek és közlékeny embernek ismerte meg.

Tovább olvasom

Egyetem

A globalizáció történetével foglalkozó kutatócsoport alakult az SZTE-n

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

Történeti kontextusba helyeznék napjaink egyik legsűrűbben használt társadalomtudományi fogalmát.

Tovább olvasom

Egyetem

Kevert képzéssel indul a tanév a szegedi egyetemen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

Interjú Rovó Lászlóval.

Tovább olvasom

Egyetem

Még egy napig lehet jelentkezni a pótfelvételi eljárásra

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

Azaz vasárnap éjfélig.

Tovább olvasom

Aktuál