Közélet

Milliókat emésztenek fel a tavaszi tüzek + VIDEÓ, FOTÓK

Milliókat emésztenek fel a tavaszi tüzek + VIDEÓ, FOTÓK

2012. március 27., kedd
Milliókat emésztenek fel a tavaszi tüzek + VIDEÓ, FOTÓK

Tűzgyújtási tilalom a megyében

A Sándorfalva határában, a lakóházak tőszomszédságában fellobbant nádastűz nemcsak emberéleteket veszélyeztetett, de milliókba is került a tűzoltóságnak. A megye egész területén – visszavonásig – tűzgyújtási tilalmat rendeltek el.

A tavaszi szárazságban a mezők aljnövényzete, az avar, az árkok partja nagyon könnyen lángra tud kapni. Ezért is rendelték el a megye, sőt az ország teljes területére a tűzgyújtási tilalmat. Így az erdők közelében – még a kijelölt helyeken sem – szabad tüzet gyújtani, és tilos az ág- és az avar- és tarlóégetés is.

Milliókba kerülő oltás

„A tilalom elrendelése óta eltelt két hét alatt majdnem száz alkalommal riasztották a tűzoltókat” – mondta el Tátrai János alezredes, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóreferense. „A legutóbbi nagyobb tűz oltása, amikor Sándorfalva mellett több mint 30 hektáron égett a nádas, milliós kiadást okozott a katasztrófavédelemnek. A kettes kiemelt riasztásban az összes szegedi kocsink a helyszínen volt, így a párhuzamosan fellobbanó tüzekhez Makóról és Hódmezővásárhelyről kellett a kivonulókat vezényelnünk.” Ilyenkor persze senkinek nem megy ki a számla, azonban ha egy-egy ilyen tűz kezelhetetlenné válna, vagy épp nagy területen gyulladna ki az erdő, akkor emberéletek is veszélybe kerülnének, nem beszélve a hatalmas anyagi kárról. http://www.youtube.com/watch?v=xU7PnvnKmdY

Eldobott csikk, felelőtlen égetés

Az autók ablakából, a vonatokból kipöckölt cigarettacsikk, a tilalom ellenére gallyat égetők tüzéből felszálló parázs percek alatt több hektáron képes begyújtani a száraz aljnövényzetet, a nádasokat, a vasúti töltések oldalát. „A legtöbb esetben emberi felelőtlenség, hanyagság miatt keletkeznek a tüzek” – hangsúlyozta a tűzoltó alezredes. „A figyelmeztetések és a tiltások ellenére sokan égetik a kiskertekben levágott gallyakat, vagy épp dohányoznak a száraz területek mellett.” Míg a mezőgazdasági és külterületeken fellobbant lángok csak anyagi kárral járnak, addig a lakott területeken elharapódzó tűz már emberek életét is veszélyezteti. A természet egy-egy tűz után hetekkel képes szinte újjá éledni, azonban egy egész emberöltőnyi munka gyümölcsét, egy családi házat már nem könnyű újra előteremteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.