Kultúra

Mese és muzsika találkozik az IH Rendezvényközpontban

Mese és muzsika találkozik az IH Rendezvényközpontban

2012. március 30., péntek
Mese és muzsika találkozik az IH Rendezvényközpontban

Berecz András ezúttal nem csak ízes beszédével, lebilincselő meséivel, hanem saját gyűjtésű székely népdalokkal is szórakoztat, a kiváló cimbalmos Balogh Kálmán társaságában. Előadásukat az IH Rendezvényközpontban tekinthetjük meg szerda este.

A 2011-ben Kossuth-díjjal is elismert

Berecz András

úgy tartja, hogy a mesemondó hivatása új életet lehelni a régi mesékbe. De nemcsak a régieket fényesítgeti, hanem mindig keres újakat is. Hivatását és a hagyományos kultúra leglényegét édesanyjától tanulta, aki a híres kunhegyesi táncos és nótafa,

Tanka Gábor

lánya volt. Pályája kezdetén csángók között forgolódott, később Erdélyben, Felvidéken, Somogyban, a Nagykunságban, Nyírségben járt gyűjtőutakon. Csuvasföldről pedig legutóbb hazahozta (kutatta is, magyarította is) a sördalokban kifejezett rokondicséret szép gesztusát.

A madár szárnyain

Legújabban Gyergyóban járva székely népdalokat gyűjtött össze és tett egymás mellé Hazakísérlek című lemezén. Ezen az estén tehát a magyar műzenét megújító, világrangra emelő gyergyai dal a főszereplő. A székely népdalról írja Kodály, aki Erdélyben először Gyergyóban gyűjtött ilyet: „Mint friss tavaszi szellő fúj bele a magyar zeneélet csukott szobájába. Majd elválik, ki jár jobban: aki elébe tárja keblét, vagy aki fázva húzódik köpenyébe…. Ez a megújulás útja, ezt kell követnie a magyar dalnak is, ha nem akar elsenyvedni egyre vértelenebb maga-ismételgetésben.” "Az előadáson a hangszer, a beszéd és a történet egyenrangú félként fog szerepelni. Balogh Kálmán rendkívüli módon bánik hangszerével, mintha az ember legbelsőbb érzéseit, gondolatait zenésítené meg" - mesélte portálunknak Berecz András. Balogh Kálmán sokoldalú cimbalomjátékának, műfaji nyitottságának bizonyítéka, hogy olyan, nemzetközileg is elismert zenekarokkal, zenészekkel koncertezett és készített lemezfelvételt, mint például a magyarországi Muzsikás, Jánosi, Ökrös, Téka, Méta, Zsarátnok, Vízöntő, Vasmalom, a svéd Orient Express, vagy az angol Transglobal Underground. "A mese és a muzsika együttesen repíti előre a hallgatóságot, mintha egy azon madár két szárnya lenne" - mondta Balogh Kálmán.

Helyszín:

IH Rendezvényközpont

Időpont:

április 4. (szerda), 19 óra

Belépő:

elővételben 1700 Ft, a koncert napján 2100 Ft

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.