Mese és muzsika találkozik az IH Rendezvényközpontban

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Berecz András ezúttal nem csak ízes beszédével, lebilincselő meséivel, hanem saját gyűjtésű székely népdalokkal is szórakoztat, a kiváló cimbalmos Balogh Kálmán társaságában. Előadásukat az IH Rendezvényközpontban tekinthetjük meg szerda este.

A 2011-ben Kossuth-díjjal is elismert Berecz András úgy tartja, hogy a mesemondó hivatása új életet lehelni a régi mesékbe. De nemcsak a régieket fényesítgeti, hanem mindig keres újakat is. Hivatását és a hagyományos kultúra leglényegét édesanyjától tanulta, aki a híres kunhegyesi táncos és nótafa, Tanka Gábor lánya volt. Pályája kezdetén csángók között forgolódott, később Erdélyben, Felvidéken, Somogyban, a Nagykunságban, Nyírségben járt gyűjtőutakon. Csuvasföldről pedig legutóbb hazahozta (kutatta is, magyarította is) a sördalokban kifejezett rokondicséret szép gesztusát.

A madár szárnyain

Legújabban Gyergyóban járva székely népdalokat gyűjtött össze és tett egymás mellé Hazakísérlek című lemezén. Ezen az estén tehát a magyar műzenét megújító, világrangra emelő gyergyai dal a főszereplő. A székely népdalról írja Kodály, aki Erdélyben először Gyergyóban gyűjtött ilyet: „Mint friss tavaszi szellő fúj bele a magyar zeneélet csukott szobájába. Majd elválik, ki jár jobban: aki elébe tárja keblét, vagy aki fázva húzódik köpenyébe…. Ez a megújulás útja, ezt kell követnie a magyar dalnak is, ha nem akar elsenyvedni egyre vértelenebb maga-ismételgetésben.”

“Az előadáson a hangszer, a beszéd és a történet egyenrangú félként fog szerepelni. Balogh Kálmán rendkívüli módon bánik hangszerével, mintha az ember legbelsőbb érzéseit, gondolatait zenésítené meg” – mesélte portálunknak Berecz András. Balogh Kálmán sokoldalú cimbalomjátékának, műfaji nyitottságának bizonyítéka, hogy olyan, nemzetközileg is elismert zenekarokkal, zenészekkel koncertezett és készített lemezfelvételt, mint például a magyarországi Muzsikás, Jánosi, Ökrös, Téka, Méta, Zsarátnok, Vízöntő, Vasmalom, a svéd Orient Express, vagy az angol Transglobal Underground. “A mese és a muzsika együttesen repíti előre a hallgatóságot, mintha egy azon madár két szárnya lenne” – mondta Balogh Kálmán.

Helyszín: IH Rendezvényközpont
Időpont: április 4. (szerda), 19 óra
Belépő: elővételben 1700 Ft, a koncert napján 2100 Ft

Előző sztori

Kosárlabda: Pécsett kell helytállnia a Szedeáknak

Következő sztori

Ír kocsmazene az IH Rendezvényközpontban + VIDEÓ