Közélet

Megyei közgyűlés: nincs főjegyző + FOTÓK

Megyei közgyűlés: nincs főjegyző + FOTÓK

2012. március 9., péntek
Megyei közgyűlés: nincs főjegyző + FOTÓK

Egyetlen pályázó volt a megyei önkormányzat főjegyzői posztjára, ám a képviselők nem választották meg Kovalcsik Andrea utódját. A közgyűlés péntek délelőtti ülése előtt pedig a Demokratikus Koalíció tagjait ki is tessékelték az épületből.

Nyolc napirendet tárgyaltak meg

a megyei közgyűlés péntek délelőtti ülésén. Ezek egyike a főjegyzői pályázat elbírálása volt zárt ülés keretében. A posztra egyetlen jelentkező volt, a többség azonban nem támogatta őt, így továbbra is

Vadász Csaba

aljegyző látja el a feladatokat. A délelőtti megyei közgyűlési ülés előtt ismét sajtótájékoztatót tartott a Demokratikus Koalíció, amit érdekes közjáték szakított meg.

Ahogy megírtuk

, Vadász Csaba aljegyző kitessékelte a DK tagjait az épületből, február elseje óta ugyanis külön engedély kell ahhoz, hogy az épületben sajtótájékoztatót lehessen tartani.

A DK megtapsolta Tóth Pétert

A közgyűlési ülésen napirend előtti felszólalásában Tóth Péter megköszönte, hogy a Jobbik kérésének megfelelően sikerült szabályozni a megyeháza működését, s immár nem lehet engedély nélkül sajtótájékoztatót tartani az épületben. Javasolta, hogy a jogi és ügyrendi bizottság pontosítsa a szabályozást annak érdekében, hogy „antidemokratikus módon vagy jogtalanul ne tudjon senki itt tartózkodni, s használni a házat aljas politikai célokra, mint amit folyamatosan csinál a Demokratikus Koalíció”. Hozzátette, nem titkolták, a DK miatt javasolták a szabályozást, de természetesen másokra is vonatkozik. A teremben ülő Demokratikus Koalíció tagjai megtapsolták a jobbikos képviselő szavait. Magyar Anna megyei elnök tájékoztatta a jelenlévőket, B. Nagy Lászlóval közösen hozták a szabályozást, hiszen a székház megosztott tulajdonban van.

Megyénk közrendjét és közbiztonságát elemezték

Hatala József országos rendőrfőkapitány is részt vett a közgyűlési ülésen, melyen Csongrád megye közrendjének és közbiztonságának alakulásáról hangzott el beszámoló. „Vállalásainkat teljesítettük, megítélésünk szerint kiegyensúlyozott és kiszámítható biztonságot nyújtottunk a megyében élőknek és tartózkodóknak. Képesek voltunk kezelni azokat a devianciákat, amelyek a rendészet eszközeivel kezelésre szorultak” – jelentette ki Lukács János. A megyei rendőr-főkapitány elmondta, 22 164 bűncselekmény vált ismertté az elmúlt esztendőben. Számításaik szerint 15.303 olyan bűncselekmény van, ami a 2011-ben nem befolyásolhatta az emberek szubjektív biztonságérzetét, mivel nem a tárgyévben elkövetett, hanem a befejezett esetek számát tartalmazza statisztikájuk. „Hét esztendő óta minden emberölési ügyünket felderítettük és megoldottuk” – hangsúlyozta. A vagyon elleni bűncselekmények részaránya az elmúlt esztendőben 52% volt. Több gépkocsifeltörést és rablást követtek el tavaly, mint korábban. Lukács elmondta, valamennyi bűncselekmény kategóriában a nyomozási eredményességük jobb az országos átlagnál. A garázdaságok és zaklatások terén további emelkedés figyelhető meg, előbbinél 334-ről 579-re változott az esetek száma az elmúlt öt év alatt, ami a főkapitány szerint elgondolkodtató. A dandártábornok közölte, kevesebb a szolgálati órák száma, ám nem csökkent a közterületi jelenlét. A körzeti megbízotti hálózat révén minden településnek rendőre, a lakossági igényeket is figyelembe véve többet s többen teljesítenek gyalogosan szolgálatot. Szükség esetén pedig lovas rendőröket szolgálatba állítottak. A megye területén 691 személyi sérüléssel járó baleset történt, 32 volt halálos, ezekben 46-an vesztették életüket 2011-ben. Tíz és fél millióan lépték át az országhatárt megyénk területén, 3258 illegális határátlépőt fogtak el. Fontos tudni, hogy az illegális migrációhoz kapcsolódó esetek 40%-a megyénkben történik. „Az Európai határőrizeti ügynökség (FRONTEX) jelentése szerint embercsempész- és határsértők elfogásában európai elsők, a hamis okmányok felfedésében negyedikek, visszairányításban ötödikek vagyunk” – mondta el. Tavaly 2412 külföldi ügyében folyt idegenrendészeti eljárás, 2168 főt kiutasítottak hazánkból, 1928-at pedig kitoloncoltak. A rendőrség munkájáról Ádók János (Fidesz) is elismerően szólt, akárcsak képviselőtársai, Csányi László és Gémes László. Tóth Péter (Jobbik) a lovasrendőrök jelenlétének pozitív visszhangját emelte ki, és arra volt kíváncsi, lehetőség van-e arra, hogy olyan járműveket szerezzen be a rendőrség, melyekkel a külterületi utakon is lehet közlekedni. Toroczkai László a legális migrációról beszélt, meglátása szerint többen legálisan lépik át a határt, ám nem dolgozni, hanem fosztogatni jönnek. A jobbikos képviselő arra kérte az országos rendőrkapitányt, gyakoroljon nyomást a szerb félre, hogy hatékonyabban lépjenek fel az illegális migrációval szemben.

Hatala: nem hagyjuk egyedül Csongrád megyét

„Csongrád megye akaratán kívül Schengen kapujává vált. Ez olyan terhelést jelent a megyének, amelyről látható volt, hogy egyedül nem képes megoldani, ezért mindent megtettünk annak érdekében, hogy a megye ne maradjon egyedül” – jelentette ki Hatala József országos rendőrfőkapitány. Hozzátette, az illegális migrációval kapcsolatban a nemzetközi vélemények is azt mutatják, hogy a magyar rendőrség ebben a térségben példaértékű munkát végez. A szerb partnerekkel rendszeresen egyeztetnek, mint elmondta, próbálják őket intenzívebb határőrizeti rendszer és migrációs tevékenységre rábírni őket. Mindez nem csak főkapitányi, hanem belügyminiszterin szinten is zajlik. Hatala hozzátette, ebben nagy segítséget kapnak az osztrák belügyminisztertől is. A gépjárművekkel kapcsolatban egyet értett a jobbikos képviselővel, miszerint az összetételük nem felel meg a rendőrség igényeinek, ám egy korábban megkötött hároméves szerződéshez kellett igazodniuk. Hatala elmondta, a mostani kiírásban már kimondottan a körzeti megbízotti szolgálat és a határrendészeti feladatok ellátására alkalmas terepjáró képességgel rendelkező gépkocsikat fognak beszerezni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.