Közélet

Martonyi részt vett az EU külügyminisztereinek találkozóján

Martonyi részt vett az EU külügyminisztereinek találkozóján

2012. március 10., szombat
Martonyi részt vett az EU külügyminisztereinek találkozóján

Szombaton zárult a külügyminiszterek félévenként megrendezett kétnapos, informális találkozója, amelyen Magyarországot Martonyi János külügyminiszter képviselte - közölte a Külügyminisztérium az MTI-vel.

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője,

Catherine Ashton

által elnökölt ülés stratégiai kérdésekkel foglalkozott. A miniszterek megvitatták, hogy az Európai Unió miképp tudna a világpolitikában hatékonyabban élni igen jelentős gazdasági súlyával és a rendelkezésére álló fontos eszközökkel - a szankcióktól az ösztönzőkig, a közös kereskedelempolitikától a fejlesztési-segélyezési politikáig. A külügyminiszterek egyetértettek abban, hogy az Európai Uniónak a déli és keleti szomszédságban zajló átalakulási folyamatokhoz való viszonya és az azokra adott válasz fontos tesztje lesz annak, hogy az Európai Unió miként tud élni a Lisszaboni Szerződés adta új lehetőségekkel. Egyúttal ismételten megerősítették a bővítési politika továbbvitelének, ezen belül is különösen a Nyugat-Balkán integrálásának fontosságát. A külügyminiszterek szorgalmazták, hogy az Európai Unió következetesen érvényesítse külkapcsolataiban a közeljövőben elfogadandó új emberi jogi stratégiáját - tartalmazza a közlemény.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.