Martonyi részt vett az EU külügyminisztereinek találkozóján

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szombaton zárult a külügyminiszterek félévenként megrendezett kétnapos, informális találkozója, amelyen Magyarországot Martonyi János külügyminiszter képviselte – közölte a Külügyminisztérium az MTI-vel.

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Catherine Ashton által elnökölt ülés stratégiai kérdésekkel foglalkozott. A miniszterek megvitatták, hogy az Európai Unió miképp tudna a világpolitikában hatékonyabban élni igen jelentős gazdasági súlyával és a rendelkezésére álló fontos eszközökkel – a szankcióktól az ösztönzőkig, a közös kereskedelempolitikától a fejlesztési-segélyezési politikáig.

A külügyminiszterek egyetértettek abban, hogy az Európai Uniónak a déli és keleti szomszédságban zajló átalakulási folyamatokhoz való viszonya és az azokra adott válasz fontos tesztje lesz annak, hogy az Európai Unió miként tud élni a Lisszaboni Szerződés adta új lehetőségekkel. Egyúttal ismételten megerősítették a bővítési politika továbbvitelének, ezen belül is különösen a Nyugat-Balkán integrálásának fontosságát. A külügyminiszterek szorgalmazták, hogy az Európai Unió következetesen érvényesítse külkapcsolataiban a közeljövőben elfogadandó új emberi jogi stratégiáját – tartalmazza a közlemény.

Előző sztori

Vízilabda: mindkét meccsét nyerte az Universitas (FRISSÍTVE)

Default thumbnail
Következő sztori

Jobbik: a kormány ellehetetleníti a vidéket

Legutóbbi hasonló cikkek