Közélet

Malacmustra, pálinkales a Széchenyi téren + FOTÓK

Malacmustra, pálinkales a Széchenyi téren + FOTÓK

2012. március 4., vasárnap
Malacmustra, pálinkales a Széchenyi téren + FOTÓK

A telet az év első fesztiválja, a III. Toros Pálinkafesztivál zárta, melyre a SZEGEDma.hu csapat is kilátogatott. Találkoztunk mangalicatenyésztővel, aki postázza kolbászait, illetve gyümölcsborkészítővel is, aki libidót is képes növelni termékeivel.

Szombaton kitelepült a Széchenyi térre

a SZEGEDma.hu szerkesztősége

, hogy reggeltől kora délutánig mustrálja Szeged első fesztiválját. Tettünk egy kis körutat, előbb szomszédoltunk, majd távolabbi standokhoz is bekopogtunk tollunkkal.

Malacposta

Tóth János

petőfiszállási mangalicatenyésztő volt az egyik szomszédunk, aki elmondta, hogy tőle postán is rendelnek szép számmal egy-egy vágás után husit. Direkt ügyfélköre alakult ki erre a szolgáltatásra. „Voltak katonák?” – kérdezte felénk fordulva. „Akkor is étellel teli csomagot küldtek hazulról, mi is ezt tesszük. Ez az egyetlen csomag, ami egy nap alatt célba ér, mert ha nem így tenné a posta, akkor nekik kellene megtéríteni a kárt. Délután fél háromkor telefonálnak, és másnap délelőtt tízre már szalonnázhatnak is. Székesfehérvárra, Győrbe, Sopronba, Budapestre, Szombathelyre is küldünk húsos csomagokat, 1600 forint a szállítási díj” – mesélte a tenyésztő, aki kizárólag mangalicával foglalkozik. A másik szomszédunk

a Fekete Borpince

volt Szekszárdról, ahonnan különösen szép kadarka érkezett. A pince borát 2007-ben Szekszárd legjobb kadarkájának választották, de aranyérmes a rozé cuvée és a cabernet saugvignon boruk is. A pincészet szőlőterülete mostanra a szekszárdi Iván-völgyben található présház körzetében megvásárolt területekkel együtt közel 9 hektárra nőtte ki magát. A Fekete Borpince állandó vendég a szegedi fesztiválokon, érdemes megkóstolni kadarkájukat, legközelebb a májusi borfesztiválon nyílhat rá lehetőség.

Népszerű a büdös

És ha már a bornál tartunk, egy igazán különleges sajtkészítőt is felkerestünk a soron, a Tündérkert Kézműves Sajtműhelyet, mely összefogva több kézműves sajtkészítővel egy hosszú sajtstandon árulta portékáit. Bolya Gergely debreceni termelő akár az ország egész terültén házhoz is szállít sajtjából – ha 10 ezer forint értékű a rendelés, akkor ingyen. Az adalékmentes termékek árai kedvezőek, az ízesített gomolyasajtok 2800 forintos kilós áron vihetők el, a füstölt parenyica 3700 forint. A vállalkozó elmondása szerint utóbbi igencsak népszerű, az 500 forintos sétáló sajttálat is vitték, és igencsak keresték az érett, büdös sajtokat is. Az árusokon túl, a színpad mögött különböző szervezetek, húsüzletek, vállalkozások főztek, sütöttek. A politikai húsárukat a kormányhivatal, a Fidesz, a Jobbik és a Polgármester Konyhája szolgáltatta, A Pick standjánál a vállalat jól ismert ízeit készítették el élőben. Licsicsányi Ilona, a Szegedi Városkép Kft. ügyvezetője is kilátogatott szombaton, portálunknak elmondta, hogy épp a múlt héten volt disznóvágáson, kedveli ezt a hagyományt, kedvenc toros étele nincs, mindent szeret. A rendőrség sátrában (Polisz-Hisz-Tor) is nagy volt a sürgés-forgás, ott jártunkkor épp Sági Szilárddal, a népszerű tévés szakáccsal, a fesztivál „gasztrokíbicével” fényképezkedtek a rendőrlányok.

Mennyi is az annyi

Az árak tekintetében néhol azért meg kellett kapaszkodnunk. Pálinkából a legolcsóbb 200 forint volt két cent vegyesért, az átlagár a 600 forintos feles, de szamóca-, málna- és áfonyapárlatért 1000-1200 forintot is elkértek. Ihattunk puncsot 300, forralt bort 150 forintos áron decinként. Találtunk diákkedvezményt is, 20 százalékosat. Parasztkolbászt 1500 forinttól 2700-ig vásárolhattunk, tokaszalonnát akár 1600-ért, kolozsvárit 1900-ért vihettünk volna haza. Lókolbászt is árultak 1800 forintos kilónkénti áron. Nagy Endre és felesége egy-egy szál sült kolbászt evett, lila káposztával, egészben sült burgonyával, mustárral és kenyérrel. Kérdésünkre, hogy mennyit fizettek, a férfi azt válaszolta, hogy nem tudja pontosan, valamivel több mint 4000 forintot. „Aranyárban dolgoznak itt, az egész nyugdíjamat elkölthetném” – mutatott a lacikonyhák felé Kura István, aki nejével jött le szétnézni szombat délelőtt. Mint mondták, megnézik a forgatagot, isznak egy forralt bort, és majd otthon megebédelnek. Az egyik stand mögül kiszólt az eladó, hogy bizony a magas járulékok miatt kénytelenek a vállalkozók ekkora árakat szabni.

Gyümölcsbor és a liofilizálás

A kézművesszövetség tagja, Sápi Csaba az ST gyümölcsbor készítője. Elmondta nekünk, hogy 4 kiló gyümölcshöz kell egy liter ugyanabból a gyümölcsből készített cukorszirup, amit az úgynevezett liofilizálással nyernek ki, ezzel a technológiával a fagyasztott gyümölcsből vákuum alatt vonják ki a cukrot, így a saját cukrától erjed borrá eper és szamóca. „Azt tudja, hogy az eper- és a málnabor növeli a libidót? Úgy kell csókolózni, hogy a pár egyik tagja eperbort iszik, a másik pedig csokit eszik” – szólt utánunk mosolyogva a termelő, aki elárulja azt is, hogy az ST a lányuk monogramja: Sági Tímea. Ők ezzel is ezzel is szeretnék bizonyítani, hogy a jövőnek építik vállalkozásukat. Árak ide, árak oda, a szombati napon, talán a kedvező időjárásnak is köszönhetően, szinte folyamatos volt a hömpölygés a téren a malacságok és párlatok ölelésében. Mindenki megtalálhatta azt a gasztronómiai ruhát, amit épp rá szabtak. A kenyérlángosok, lepények és sajtok társaságában akár a böjtölő polgárok is ehettek néhány húsmentes falatot. Ráadásul még az állat-egészségügyi ellenőrzésen sem akadt fel senki, vagyis szakhatósági szempontból is minden a legnagyobb rendben zajlott – ezt a kormányhivatal élelmiszerellenőrei mondták el nekünk, miközben épp kedves szomszédunk sonkáinak, kolbászainak minőségét, származási helyét vizsgálták meg. Mi meg csak annyit tehettünk hozzá, hogy így legyen jövőre is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.