Közélet

Kutyavilág az újszegedi ligetben + FOTÓK + HANG - FRISSÍTVE!

Kutyavilág az újszegedi ligetben + FOTÓK + HANG - FRISSÍTVE!

2012. március 17., szombat
Kutyavilág az újszegedi ligetben + FOTÓK + HANG - FRISSÍTVE!

Kutyabarátok és állatkedvelők voltak a célközönsége a szombaton az újszegedi ligetben megrendezett Kutyafuttában Napnak, melyen "kiskutya, nagykutya nem ugatott hiába"... Az első alkalommal megrendezett ebnapra több mint kétezer érdeklődő látogatott ki.

Nem lehet kifogás, hogy nincs elég időnk kedvencünkre, minden lehetőségünk megvan rá, hogy mindent megadjunk a kutyánknak, amire szüksége van - ezt is megmutatta a

Mayer Yvette

, illetve a

kutyafuttaban.hu

által szervezett "ebnap" szombaton, ahol mindent ingyen kínáltak a gazdiknak és kutyusoknak: ingyenes karomvágás, előadások, tanácsadás várta az érdeklődőket, nem is beszélve az ügyességi- és kutyaszépségversenyekről. A Buksi Kisállatfarm kutyaiskola bemutatójával indult a nap, és az állatmentő misszió jegyében a Tappancs Alapítvány és a Futrinka Egyesület is felállította sátrát, az előbbi a megunt kedvencek nevében, utóbbi a fajtamentésért lobbizott az adó egy százalékáért.

Nem csak a szépség

Varga Ágnes, a DogCity kutyakozmetikusa portálunknak elmondta, a kutyakozmetika sokkal több annál, mint divat, hóbort, vagy egyszerű szépségápolás, nagyon fontos higiéniás elemeket tartalmaz, egészségmegőrző és betegségfelismerő szerepe van. Egy hosszúszőrű kutyánál a nyírás során lehet bőrbetegségeket, parazitákat észrevenni. Fültisztítással is foglalkoznak, a benőtt fülszőrzet ugyanis begyulladhat, ha nem levegőzik rendesen. Ingyenes karomvágással várták a Kutyafuttában Nap érdeklődőit. Főleg a lakásokban tartott ebeknek van "mani- és pedikürproblémájuk", hiszen a szabadban tartott kedvenceknek rendesen kopik a körme. Nagy hangsúlyt helyeznek a szemtisztításra is, ugyanis sok kutyának erősen könnyezik a szeme, ami főleg fehérszőrű ebeknél zavaró. Nem maradhat el a fürdetés sem, amit jóllehet otthon is elvégezhetünk, de nem mindenki szereti, ha kedvence a kádban szőrözik... Nyáron sokféle növény tarkíthatja a hosszabb szőrű kutyák bundáját, ezért is érdemes ekkor rövidebbre vágatni, illetve rendszeresen tisztítani, kefélni. Ne várjunk a szakemberre, a kutyák naponta igénylik az ilyen egyszerű "karbantartást". A kutyakozmetikát meglátogatni hosszúszőrű kutyák esetében 6-8 hetente javasolják.

Versenyeredmények

A helyszíni ügyességi verseny győztese: Bakos Csilla és Royal (németjuhász keverék) A szépségverseny győztese: Harmath Mónika és Madina (afgán agár) A www.kutyafuttaban.hu versenyén a legjobb kutya 2012-ben Bejgli, gazdája Kirinovits Éva. Második Benkő Irén és Lujzi, harmadik Sebők Szilvia és Mazsola, szakmai különdíjas Fodor Csilla és kutyája, Jessy.

Lorit nevezték, Drazsét szoktatták

"Jó programnak találom az egészet, sok kutyával találkoztunk, Lori ilyenkor nagyon izgatott" - magyarázta portálunknak az eseményre kilátogató Sztrati Károly, aki kedvencét nevezte is a kutyaszépségversenyre, mondván, ha tapasztalatot nyernek, az is jó. Lori másfél éves szamojéd kutyus, gazdája próbálja nevelni, de bevallása szerint nem nagy sikerrel. Ha ideje engedi naponta, de legalább két-háromnaponta átfésüli Lori szőrét, akkor viszont félórán át tart a művelet. Nézzünk egy kisebb példányt is, Szelezsán Mariann négyéves csivaváját, Drazsét sétáltatta a ligetben. Drazsé szoktatás céljából került az ebnapra, mint gazdája elmondta, nem sokat van kutyák között, de jól viseli. Nincs idomítva, mégsem komisz. Extra törődést nem igényel, havonta egyszer megfürdetik, tavasszal kiengedik, mert szeret a szabadban rohangálni. Nem szabad viszont egyedül hagyni, azt nem bírja.

Hazug gazdit hamarabb utólérik...

A szegedi Tappancs Állatvédő Alapítvány sátránál is megálltunk. Farkas Gabriella, az alapítvány elnöke portálunknak elmondta, a kutyák befogadására vállalkozni szándékozókat először is arról kérdezik, milyen családi körülmények közé kerülne az állat - igyekeznek 5-8 olyan ebet ajánlani, amik könnyen beilleszkednek az adott család életritmusába. Többnyire kölyköket akarnak elvinni, és az idősebb kutyákat a legkevésbé, pedig idős gazdikhoz egy 5-6 éves kedvenc szinte tökéletesen tud alkalmazkodni, már nem ugrál és nem pajkoskodik, de 10 évet is elélnek még. Tavaly mintegy 500 kutyát adott örökbe a Tappancs, 171 olyan ebük volt, amelyek már több mint egy éve élnek a tanyán - többnyire az idősebbek, a feketék, illetve azok, amik valamilyen állandó gyógykezelésre szorulnak. Az örökbe adottak átlagosan 120 napot töltöttek a menhelyen. Akik régóta a Tappancs Tanya lakói, átlagban 3 éve élnek az alapítvány gondozásában. A gazdasági válság miatt egyre több az olyan kutya, amitől megszabadulnának. A menhely folyamatosan túlterhelt, jóllehet van lehetőség a bővítésre, azonban nem találtak még olyan vállalkozót, aki önköltségi áron, vagy támogatásként segítene az alapítvány egy épületét alkalmassá átalakítani. Lakásváltás, válás, baleset - ilyen és hasonló okok miatt kerülnek az egykori kedvencek a tanyára. Olyan is előfordul, hogy 8 hetesen elviszik, 7 évesen visszahozzák az ebet... Persze szerencsére sokan vannak olyanok is, akik hű gazdiként viselkednek. "Reméljük, ők vannak többségben..." - zárta gondolatát Farkas Gabriella. kutya_liget07_gsHallgassa meg hangos összeállításunkat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.