Kosárlabda: fantasztikus Szedeák-győzelem a Körmend ellen

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tíz évvel ezelőtt, 2002. január 11-én emlékezetes győzelmet aratott a Naturtex-Szedeák együttese a Marc-Körmend felett a férfi kosárlabda NB I/A-ban. Nyilas István idéz múltat a Szedeák honlapján.

Emlékezetes derbi volt, az egyszer biztos! A korabeli feljegyzések szerint 800 néző buzdította kedvenceit a Dugonics András Piarista Gimnázium tornatermében rendezett bajnokin. Nyilas István, a Szedeák oszlopos tagja már akkor is ott volt, sőt, meghatározó szerepe volt a győzelem kivívásában.

“A Piarista gimiben játszottuk azt a bizonyos mérkőzést, mert akkor újították fel a sportcsarnokot” – emlékezik a közönségkedvenc csapata honlapján. “A renoválás miatt az első 11 meccsünket idegenben játszottuk abban a bajnokságban, mindegyiket el is buktuk. Engem azon az őszön műtöttek először a térdemmel, a Körmend ellen, a második hazai meccsünkön léptem pályára először. Nem mi voltunk az esélyesek, viszont így megtelt a Piarista tornaterme, remek volt a hangulat, s ez a többi ott játszott meccsről is elmondható. Ledon Green és Reggie Elliot nagyon jól játszottak, de ugyanez mindenkiről elmondható, aki aznap pályára lépett. Emlékszem, kettővel vezettünk, 6-7 másodperc volt hátra, s dobhattam két büntetőt. Odajött hozzám a még most is aktív körmendi Németh Isti, s azt mondta, nehogy kihagyjam, mert akkor nyerni fognak. Azt válaszoltam, nem hiszem, hogy ez bekövetkezik. Aztán bedobtam mindkettőt, négy pont lett az előnyünk, dobtak még ugyan egy kosarat, de az már nem érdekelt minket, így nyertünk 90-88-ra. Az elég rossz széria után ez a diadal nagyon nagy lökést adott a csapatnak” – élte bele magát a tíz évvel ezelőtti találkozó végjátékába Nyíl.

“Emlékszem, Trummer nagyon jó napot fogott ki, hajigálta a triplákat” – utalt a mérkőzést jellemző triplaesőre a 3-as és 4-es poszton egyaránt bevethető szegedi kosaras. A körmendiek ugyanis 13 trojkát süllyesztettek el a hazai gyűrűben, ám a mieink sem maradtak adósok a maguk tucatjával. Ezekből a csapat akkori két, már említett amerikai légiósa is kivette a részét. “Ledon Greennel nagyon szerettem játszani, nagyon intelligens játékos volt. Nagyokat ugrott, alley-oopra simán fel lehetett adni neki a labdát. A negyedik negyedben zónázott épp a Körmend, megkaptam a labdát középen, fel lőttem a gyűrűre, s ő ekkor lépett be az alapvonalról és bezsákolta. Máskor pedig ha éppen nem zsákolt, akkor a levegőben dobta be a labdát. Nagyon jól játszott, nem volt gyenge meccse abban a szezonban, igazi húzóembere volt a csapatnak” – mondta a Szedeák 35 éves játékosa.

Nemcsak Nyilas István volt azonban részese a történelmi sikernek: rajta kívül még ott volt a szegedi csapatban több, ma is aktív kosárlabdázó, mint Tanács Attila, Kiss Zsolt, vagy a szegedi nevelés, de jelenleg Sopronban pattogtató Molnár András. “A meccs után Molnár András és Tanács Attila is egyszerre ugrott a nyakamba, úgy kellett szólnom nekik, hogy szálljanak le, mert most műtötték a térdemet, ez volt az első meccs, és ilyen terhelést még nem bír el – idézte fel az ünneplés első pillanatait Nyilas.

Az akkori esélyek nagyban emlékeztettek a mostanira. A szombat este 18.30-kor az újszegedi sportcsarnokban kezdődő találkozónak a bajnokesélyes Körmend ellen nem a Szedeák az esélyese. Ám mint a 10 évvel ezelőtti eset is bizopnyítja: csodák mindig történhetnek…

Férfi kosárlabda NB I A csoport (2002. január 11.):

Naturtex-Szedeák–Marc-Körmend 90–88 (35–19, 14–24, 19–31, 22–14)
Szeged, Dugonics András Piarista Gimnázium, 800 néző. Vezette: Vígh, Földházi.
Szedeák: ELLIOT 22/3, DEÁK 17/15, NYILAS 10/6, GREEN 31/9, Tanács 3. Csere: Kiss Zs. 5/3, BALOGH 2. Vezetőedző: Bonifert Domonkos.
Körmend: NÉMETH 25/12, TRUMMER 26/15, Madison 11, Edmonson 14/6, Mujanovics 6/6. Csere: Grebenár 3, Zsebe 4. Vezetőedző: Patonay Imre.

Előző sztori

Ezen a napon… március 1. + FOTÓK, VIDEÓK

Default thumbnail
Következő sztori

Országos rendszámrazzia indult szerdán

Legutóbbi hasonló cikkek