Közélet

Kevesebb halálozás, mérsékeltebb népességcsökkenés

Kevesebb halálozás, mérsékeltebb népességcsökkenés

2012. március 27., kedd
Kevesebb halálozás, mérsékeltebb népességcsökkenés

Az előzetes adatok szerint januárban az országban a halálozások száma jelentősen alacsonyabb volt, a születéseké pedig kevéssel magasabb, mint 2011 első hónapjában; a természetes fogyás üteme mérséklődött - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteki gyorsjelentésében az MTI-vel.

A jelentés szerint januárban 7621 gyermek született, vagyis kevéssel, 0,1 százalékkal több, mint egy évvel korábban; ez mindössze 11-gyel több újszülöttet jelentett az előző év januárjához képest. Az egy évvel korábbi egy csökkenő irányzatú és alacsony szintű születésszám volt, ehhez viszonyítva történt az idei, kis mértékű emelkedés - jelezték a KSH szakemberei. Az előzetes adatok szerint a halálozások száma viszont jelentősen, 5,9 százalékkal (703-mal) csökkent. Az év első hónapjában mintegy 11.300 halálozást regisztráltak, ez a nagyságrendjét tekintve évtizedek óta a legalacsonyabb értéknek számít - olvasható a gyorsjelentésben. A házasságkötések számának hosszabb ideje tartó csökkenése az elmúlt évben megállt: 2011 utolsó két hónapjában átlagosan 7,4 százalékkal több házasságot kötöttek, mint egy évvel korábban. A növekvő tendencia azonban az idén januárban megtorpant: a 2012 első hónapjában kötött 997 házasság 80-nal, azaz 7,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A KSH adatai szerint januárban ezer lakosra 9 élveszületés és 13,4 halálozás jutott. Az előbbi azonos nagyságú, az utóbbi viszont 0,8 ezrelékponttal alacsonyabb volt, mint az egy évvel korábbi szám. A házasságkötési arányszám 1,2 ezrelékes értéke 0,1 ezrelékponttal maradt el az előző évitől. A természetes fogyás mértéke a 2011. januári 5,2 ezrelékről 4,4 ezrelékre mérséklődött. Ez év januárjában ezer élveszületésre 5 csecsemőhalálozás jutott, ami 1,3 ezrelékpontos csökkenést jelentett az egy évvel korábbihoz képest. A születésszám kismértékű emelkedése és a halálozások számának jelentősebb csökkenése következtében a természetes fogyás üteme mérséklődött: a 2011. januári 4390-nel szemben 2012 első hónapjában 3676 főt tett ki. A nemzetközi vándorlás becsült értékeinek pozitív egyenlege folytán az ország lakossága ténylegesen ennél kisebb mértékben, mintegy 2 ezer fővel csökkent. Mindezek alapján a KSH gyorsjelentésében azt rögzítették: a becsült lélekszám az időszak végén 9 millió 960 ezer fő volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.