Kultúra

Kerámia szimpózium kiállítás Hódmezővásárhelyen

Kerámia szimpózium kiállítás Hódmezővásárhelyen

2012. március 2., péntek
Kerámia szimpózium kiállítás Hódmezővásárhelyen

Az idén tizenöt éves Vásárhelyi Kerámia Szimpóziumon született alkotásokat bemutató kiállítás nyílik szombaton az Alföldi Galériában – közölte Elek András, a Tornyai-múzeum sajtóreferense az MTI-vel.

A tavalyi kerámiai szimpóziumon résztvevő művészek hat héten át szó szerint a kísérletezés lángjában égtek: egyedi ötletektől vezérelve különleges anyaghasználattal, művészetükre jellemző és olykor attól gyökeresen eltérő formákkal és speciális égetési módokkal készítették el munkáikat. A szimpózium főszervezője,

Pannonhalmi Zsuzsa

Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész elmondta, hogy a résztvevők rendkívül élvezték a vásárhelyi gyárak nyújtotta lehetőségeket, és maximálisan ki is használták a helyi ipar összes eszközét és adottságát. Az idén 15 éves szimpóziumon eddig mintegy háromszáz művész fordult meg az alföldi városban és már az ez évi alkotótáborra is óriási a túljelentkezés. A Hódmezővásárhely testvérvárosából, Vallauris-ból érkezett francia keramikusok alkotásain

Albert Camus

műveinek illusztrációi, valamint magyar motívumok is helyet kaptak. Látható a kiállításon kerámia Rubik-kocka, valamint Viktor Vasarely ihlette op-art "kirakó" is. Anyaghasználatában minden bizonnyal Jean Francois Baggioni alkotásai a legkülönlegesebbek: szürkésen csillogó szilícium-karbid orgonái a tavaly "nyugdíjba vonult" amerikai űrsiklók hőpajzsának anyagából készültek.

Szűcs Éva Andrea

munkáin a víz, az élet és a fa jelenik meg képben és Braille-írással, így látók és nem látók is egyaránt élvezhetik az alkotásokat. A több ezer éves kerámiahagyományokkal rendelkező Vásárhely helyi művészei sem hiányozhatnak a kiállítók közül:

Albert Ildikó

személyes gondolatokat fogalmaz meg kerámia vázlataival, míg

Tuza László

egyedi térformái a klasszikus díszítő kerámiákat idézik. Kemény anyagszerűség és fémes csillogás jellemzi

Pannonhalmi Zsuzsa

munkáit, és ugyanezen technikai kihívás foglalkoztatta

Antal Andrást

redukciós technológiával készült táblaképeivel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.