Írjon nekünk

Bulvár

Ezen a napon… március 1. + FOTÓK, VIDEÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Minden nap történik valami, de az elmúlt évek, évtizedek, netán évszázadok is bővelkedtek figyelemreméltó eseményekben: híres emberek születtek és hunytak el, háborúk indultak, békék köttettek, sorsdöntő események történtek e napon.

Március (Böjtmás hava, Tavaszelő, Kikelet hava) az év harmadik, 31 napos hónapja a Gergely-naptárban. Március nevét Marsról, a háború római istenéről kapta. Az ókori Rómában szerencsét hozónak tartották, ha a háborút ez idő tájt indítják. A XVIII. századi nyelvújítók új nevet adtak a hónapnak: olvanos.

A görög hadiisten hónapja

A hónap elnevezése a latin Martius hónapnévből ered, annyit tesz: Mars (isten) hava. Rómában az ősidőkben az év kezdő hónapja volt, megfelelően a mediterráneumban elterjedt tavaszi – napéjegyenlőségi – évkezdési szokásnak. Az ősi Róma a tavasz-újévet március Idusán, holdtöltekor ünnepelte. Március 14-én kergették ki a városból az elmúlt évet jelképező, agg Mamurius Veturiust („télkiverés”, „télkihordás”), és másnap köszöntötték az év megújulásának istennőjét, Perenna „anyát”. Anna Perenna ünnepe később amolyan „marciális” jellegű tavaszköszöntő népünnepéllyé vált. Róma többi márciusi ünnepe a hadi évadra való felkészülés jegyében zajlott, Mars isten harcias természete ezzel magyarázható.

Ünnepek a római birodalomban

Március 1-jén indul a Salius papok körmenete Mars égből hullott városvédő pajzsával és annak 11 másolatával (12 db volt, hogy minden hónapra jusson egy). Március 14-e volt a lovasszemle, az Equirria ideje, ez később lóversenynap lett. 17-én öltöttek tógát a felserdült ifjak, és ez egyúttal katonaköteles korba lépésüket jelentette (Liberalia).
Március 19-én, a hadivállalkozások hagyományos kezdőnapján a consul megrázta Mars szent lándzsáját ezzel a felkiáltással: Mars, légy éber! A március 19-23 közötti Quinquatrus idején tisztították meg a télen berozsdásodott fegyvereket. Ezt az ünnepet egyébként a nem kevésbé katonás Minerva istennőnek szentelték. Március 23-án próbálták ki a harci kürtöket (Tubilustrium), azaz ekkor trombitálták össze seregszemlére a hadköteleseket.

Március 1. az év 60. (szökőévben 61.) napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 305 nap van hátra. A római és a Julián naptárban ez az új év napja.

Névnapok: Albin, Albina, Cseperke, Csepke, Csiperke, Dakó, Dávid, Dókus, Dózsa, Eudoxia, Gyopár, Gyopárka, Leontina, Szecső, Szulejka, Tóbia, Veszta, Zotmund, Zulejka

Ez a nap a meteorológiai tavasz kezdete, a Haditechnikai Kutatók és Fejlesztők Napja, a Polgári Nemzetbiztonsági Szolgálatok Napja, a Polgári Védelem Világnapja, Az atomfegyvermentes és független Csendes-óceáni térség napja, Wales nemzeti ünnepe (Szent Dávid napja), Paraguayban a Hősök napja. Bulgáriában tavaszváró piros-fehér martenicát viselnek

881 éve, 30 éves korában, vérhasban meghalt II. István magyar király, akit 4 éves korában, 1105-ben apja, Könyves Kálmán koronázott meg, így Kálmán öccsével, Álmos herceggel szemben biztosította a trónt fia számára.
1115-ben az ellene lázadó Álmost, aki nem adta fel utódlási terveit, a végleg türelmét vesztett Kálmán megvakíttatta Bélával (a későbbi II. Béla) és fő híveivel együtt. II. István apja halála után, 1116 februárjában foglalta el a trónt

567 éve született Sandro Botticelli itáliai festő, aki a korai reneszánsz (Quattrocento) idején a firenzei iskola legjelesebb képviselője volt

556 éve Krakkóban született II. Ulászló magyar király, I. Ulászló néven Csehország királya

556 éve született Jagelló László, Csehország és Magyarország királya

447 éve Estácio de Sá spanyol gyarmatosító megalapította Rio de Janeirót a cukorsüveghegy közelében.

450 éve a vassy-i vérfürdővel megkezdődtek a francia vallásháborúk

433 éve a magyar papok képzésére XIII. Gergely pápa megalapította Rómában a Collegium Hungaricumot

346 éve Zborón házasságot kötött I. Rákóczi Ferenc és Zrínyi Ilona. A házasság révén Rákóczi bekapcsolódott a Wesselényi-összeesküvésbe

320 éve kezdődtek Salemben a boszorkányperek. A perek a XVII. század végi gyarmati Amerikában folytak le, a Massachusetts állambeli Salem városában, a kor puritanizmusa, hiedelmei és félelmei által keltett tömeghisztéria kicsúcsosodásaként. 19 ember felakasztásával, egy agyonzúzásával, és sokak bebörtönzésével zárultak. Elsőként négy nőt ítéltek el

236 éve Nagy-Britannia a lázadó észak-amerikai gyarmatok ellen teljes kereskedelmi tilalmat léptetett életbe

226 éve Bécsben tartották meg Mozart Figaró házassága című operájának ősbemutatóját

220 éve Bécsben, 44 éves korában, tüdőgyulladásban meghalt II. Lipót magyar király, német-római császár és cseh király

202 éve Zelazowa-Wolában született Frédéric Francois Chopin lengyel zeneszerző és zongoraművész. Az anyakönyvi kivonatában ugyan február 22 szerepel, mint születési nap, de Chopin és a családja is március 1-et tartotta születésnapjának.

199 éve született Reitter Ferenc, mérnök, a budapesti rakpartok tervezője, építője

197 éve I. Napóleon francia császár visszatért első száműzetéséből Elba szigetéről, és csapatával partra szállt a Juan-öbölben

195 éve Bernhard Antal technikus, feltaláló, vízre bocsátotta a Carolina nevű első dunai gőzhajót. A dunai gőzhajózás azonban csak 1817. március 21-én indult meg. Ekkor tette meg első próbaútját a Carolina nevű gőzhajó, melyet a Dráva menti Sellyén épített.
A hajó hossza 13,37 m, szélessége 3,16 méter volt, merülése 1,02 m. 24 lóerős gőzgép hajtotta, melyet részben szintén Bernhard készített és a korábban vízkerekekkel szerzett tapasztalatait hasznosító oldalkerekek hajtották előre a járművet.
A hajó egy 488 mázsa súlyú rakománnyal terhelt uszályt vontatott a Dunán felfelé 3,4 km/h, lefelé 17 km/h sebességgel. A hajót először vontatóként kívánták hasznosítani a Dunán, de teljesítménye nem volt mindenhol elegendő a feladathoz, ezért végül Pest, Buda és Óbuda között személyszállításra használták. Az utasok a hajó vontatta uszályra szálltak fel és az együttes napi két menetet teljesített. Természetesen csak hajózási szezonban közlekedett, mert a hajóhídon olcsóbb volt átkelni és így kevés utasa volt. Egy idő után visszavitte tulajdonosa a Drávára

148 éve született Rebecca Lee, az első feketebőrű nő, aki orvosi diplomát szerzett

140 éve döntött az amerikai kongresszus a Yellowstone Nemzeti Park létrehozásáról, mely így a világ legrégibb nemzeti parkja. A 8980 négyzetkilométeren elterülő park az Amerikai Egyesült Államokban van, Wyoming, Montana és Idaho államok területén, a Sziklás-hegységben. Híres gejzírjeiről, hőforrásairól és a park területén található egyéb geotermikus jelenségekről. Grizzly medvék, farkasok, szabad bölénycsordák és jávorszarvasok is lakják. A Nagy Yellowstone Ökorendszer központi része, a Föld legnagyobb érintetlen ökorendszereinek egyike. A parkban található a világ egyik legismertebb gejzírje, az Old Faithful gejzír

137 éve a Szabadelvű Párt Wenckheim Béla bárót nevezte ki Magyarország miniszterelnökévé

131 éve alapították meg a Magyar Távirati Irodát. Az MTI 1881. márciusa óta működtet magyar nyelvű hírszolgálatot a köz szolgálatában és a köz javára. Alapítása elsősorban két országgyűlési gyorsíró és szerkesztő, Maszák Hugó és Egyesy Géza érdeme, akik 1880-tól a bécsi hírügynökség állandó budapesti tudósítói lettek, majd az uralkodó, I. Ferenc József által is szentesített engedélyt kaptak „a valónak megfelelő objektív táviratok szerkesztésére és szétküldésére”.
Maszák és Egyesy a távirati iroda teendői között különös hangsúlyt helyeztek a vidéki lapok tudósítására, emellett megbízható, hiteles hírek szerzéséről gondoskodtak az ország jelentékenyebb pontjairól

127 éve született Pethő Sándor publicista, író, történész, a Magyar Nemzet című lap alapítója

120 éve született Akutagawa Ryunosuke japán író, a modern japán próza nagy alakja (A vihar kapujában)

120 éve ezen a napon lépett életbe a Tisza völgye árvíz-előrejelzési rendszere

113 éve, 90 éves korában meghalt Gróf Apponyi György, magyar miniszterelnök

106 éve halt meg Zichy Mihály festő, grafikus, a magyar rajzművészet egyik úttörője, aki Szentpéterváron cári udvari festő is volt. Legjelentősebbek grafikái, és illusztrációi (Madách: Az ember tragédiája)

105 éve született Barényi Béla feltaláló, mérnök, az autós törési teszt és a gyűrődési zóna kifejlesztője. Az 1920-as évek elején kezdett az autóiparban dolgozni. Összesen 2500 találmány és technikai vívmány fűződik nevéhez, melyek javarésze ma is megtalálható a legtöbb gépkocsiban.
Barényi volt a passzív biztonság atyja. 1925-ben találta fel a biztonsági kormányművet, amely ütközés esetén megvédi a sofőrt a felnyársalódástól. Kevesen tudják, hogy a közhiedelemmel ellentétben a bogárhátút Barényi alkotta meg és nem Porsche. Igazát a bíróság előtt is bizonyította, majd jelképes, 1 német márkás kártérítést kért. Barényi már a húszas évek vége felé előállt egy farmotoros, léghűtéses boxer elrendezéses, két ajtós, és olcsón gyártható autó tervével. Porsche gyakorlatilag ugyanezt csak jó pár évvel később tette meg. Arra vonatkozóan nincs adat, hogy Porsche tudott-e Barényi terveiről, avagy sem.
„Uraim, Önök mindent rosszul csinálnak!” – volt az első mondata, mikor a Mercedeshez jelentkezett 1939-ben. Felvették, s innentől kezdve érdemelte ki a Mercedes a világ legbiztonságosabb autója kitüntető címet. Az 1940-es években ő vezette be a törésteszteket, amely nélkül ma már nem készülhet el egyetlen új típus sem.
Legfontosabb találmánya az 1951-ben szabadalmaztatott gyűrődési zóna, mellyel egészen napjainkig meghatározta a karosszéria tervezési elvét. 1959-ben az első biztonsági karosszériarendszerrel ellátott típus a 180-as Ponton Mercedes volt. A kocsi utascellája nagyon kemény, ám a túlnyúlásai jóval puhábbak, így azok karambol esetén összegyűrődnek, ezáltal elnyelik az ütközési energiát.
Nem csoda, hogy 1994-ben – elsőként és mindmáig egyedüliként még élete folyamán – bekerült a detroiti Autóipar Halhatatlanjainak Csarnokába. Sőt, már 1987-ben utcát neveztek el róla Németországban és Olaszországban, csak Magyarországon nem…

104 éve született Hegedűs Lajos nyelvész, tanár, a magyar nyelvjárások kutatója és gyűjtője. Létrehozta az első fonetikai laboratóriumot, és az általa készített felvételekből megalapította a magyar nyelvjárások múzeumát

97 éve indult meg Budapesten a menetrend szerinti autóbuszközlekedés. Az autóbusz, mint tömegközlekedési eszköz, a XIX-XX. század fordulóján kezdett Európa-szerte tért hódítani. Budapesten legelőször a Svábhegy és a János-hegy közötti idényjárattal kísérleteztek. Több éves előkészületek után a Székesfővárosi Közlekedési Rt. 1915. március 1-jén indította el első járatát az Andrássy úton.
Az autóbuszok 15 percenként követték egymást. Megállót nem jelöltek ki, fel- és leszállás céljából a kocsikat bárki leinthette. Az Austro-Daimler gyártmányú, emeletes kocsi alvázára függesztett akkumulátor áramával a hátsó kerékagyban elhelyezett motorokat hajtottak. Egy másik, egyszintes, benzinmotorral felszerelt kocsit a kistarcsai Gép- és Vasútfelszerelési Rt. gyártotta. Anyaghiány miatt rövidesen leállt a gyártás és 1917 áprilisában az autóbuszforgalmat leállították; a járatok csak 1921. szeptember 24-én indultak újra

95 éve fogták perbe Babits Mihályt Fortissimo című háborúellenes verse miatt, és elkobozták a Nyugat azon számát, melyben megjelent

92 éve a Nemzetgyűlés elsöprő többséggel választotta meg Magyarország kormányzójává Horthy Miklóst. Egy törvénycikk értelmében a kormányzó sérthetetlen volt, és a királlyal azonos büntetőjogi védelemben részesült. A Nemzetgyűlés gyakorolta a törvényhozó hatalmat, a kormányzó pedig – a Nemzetgyűlésnek felelős minisztériumon keresztül – a végrehajtó hatalmat. Horthy megválasztásával beadta lemondását a Huszár kormány, majd Horthy Miklós nem kívánt király lenni, mert elvileg elismerte Károly trónigényének jogosságát, az ideiglenes államfői tisztség azonban nagyon is kedvére való volt, és ehhez éppen Károly iránti lojalitásának hangsúlyozásával végül megszerezte a legitimisták egy részének támogatását is.
A Nemzetgyűlés februárban ült össze, elfogadta az állami főhatalom ideiglenes gyakorlásáról szóló törvényt, mely a közepesen erős köztársasági elnökökéhez hasonló jogkört adott a leendő kormányzónak. Horthy ezzel elégedetlen volt, ezért jelölésekor ragaszkodott a hatáskörök későbbi kiszélesítéséhez. A formális választásra 1920. március 1-jén került sor, mely a különítményesek utolsó politikailag jelentős tette is volt egyben: Horthy a biztonság kedvéért fegyvereseinek jelenlétében rendeztette meg a szavazást.
A kormányzói jogkört többször bővítették az idők folyamán, ám az egyre idősödő Horthynak sosem volt diktatórikusnak mondható, totális hatalma. Utódlásának megoldása érdekében is tett lépéseket. 1942-ben kormányzóhelyettessé tette idősebbik fiát, Horthy Istvánt, aki a szovjet hadszíntéren még abban az évben elhunyt repülőbalesetben. Halála után nem avattak új kormányzóhelyettest.

Miután 1920. március 1-jén megválasztották kormányzónak, Horthy kezdettől a Teleki Pál és Bethlen István nevével fémjelzett mérsékeltebb politikusokat támogatta, akik felszámolták a továbbra is önkényeskedő különítményeket, majd 1921 nyarán államfőként gróf Bethlen Istvánt nevezte ki miniszterelnökké, s ezzel hozzájárult a húszas évek konszolidációjához.
Horthy kormányzóvá választása után visszavonult a mindennapi politikai életből. Elsőként Teleki Pált tette meg miniszterelnökké, aki megkezdte a helyzet konszolidálását. A különítmények nagy részét feloszlatta (nem egyszer katonai akció keretében számolta fel központjaikat). Nagyatádi Szabó István kisgazda földművelésügyi miniszter földreformot hirdetett. A reform érintetlenül hagyta a nagybirtokokat, azonban körülbelül 2 millió embert földhöz juttatott.
Az országtól elcsatolt területekről hazánkba menekülő értelmiségiek tízezreit munkához kívánta juttatni, ezért fogadtatta el az országgyűléssel a numerus clausus („zárt szám”) törvényt, aminek értelmében a nemzetiségek csak etnikai arányuknak megfelelően nyerhettek felvételt felsőoktatási intézményekbe (a tudományegyetemekre, a műegyetemre, a budapesti egyetemi közgazdaságtudományi karra és a jogakadémiákra)

90 éve született Jichak (Yitzhak) Rabin, Izrael egykori miniszterelnöke, aki 1994-ben Nobel-díjat kapott

90 éve indult meg a termelés a váci Kodak-gyárban, a Forte elődjében. 1912-ben az egyre növekvő kelet-európai és oroszországi fotópapír igények kielégítésére felvetődik a Kodak akkori gyártási kapacitásainak bővítése. George Eastman kapcsolatba kerül Kenneth Mees-el, akinek akkor már kisebb lemezöntő gyára működik Magyarországon. Eastman felvásárolja Mees cégeit, így merül fel a magyarországi üzem létesítésének ötlete.
1913-ban kezdődött meg a gyár építése, az I. világháború kitöréséig felépült az első víztorony, a gépház, a baritáló épület és a gépészlakás. A háborús viszonyok miatt évekig elhúzódó gyártelepítés az 1922. március 1-én tartott ünnepélyes megnyitó után kezdte folyamatos működését meg a Kodak váci gyára. A termelés angol vezetőség irányításával, 48 fővel indult el

69 éve a túl erős radioaktív sugárzás miatt leállították a világ első atomreaktorát, melyet 1942. december 2-án helyeztek üzembe Chicagóban, többek közt az olasz Enrico Fermi, Szilárd Leó és Wigner Jenő munkája eredményeként

http://www.youtube.com/watch?v=zcBPChGr16g

65 éve kezdte meg működését az IMF. A Nemzetközi Valutaalap (angolul International Monetary Fund) 1945-ben létrehozott washingtoni székhelyű szervezet, amely 187 tagországot számlál.
A nemzetközi monetáris rendszer központi intézményét a nemzetközi pénzügyi együttműködés és az árfolyamstabilitás elősegítése, a gazdasági növekedés fokozása és a magas szintű foglalkoztatás megteremtése céljából alapították, illetve nem kis részben azért, hogy átmeneti pénzügyi segítséget nyújtson fizetési mérleggel kapcsolatos problémákkal küzdő tagországainak. A tagok meghatározott kvóta (gazdasági súlyuk) szerint járulnak hozzá az alaphoz, és a szervezettől kölcsönöket vehetnek fel adósságaik törlesztéséhez

54 éve született Szervét Tibor Jászai Mari-díjas magyar színész, színházi rendező, jogász (Valami Amerika)

49 éve született Thomas Anders, az egykori Modern Talking tagja

48 éve ez a nap a Nukleáris fegyverek elleni harc világnapja. 1954. március 1-jén az Egyesült Államok hidrogénbomba-kísérletet hajtott végre a Bikini-szigeten, aminek következtében a Csendes-óceánon tevékenykedő Fukuru Maru japán halászhajó legénységét radioaktív sugárfertőzés érte. Az 1954-ben történt tragikus események emlékére 1964 óta Japánban nemzeti békenapot tartanak március 1-jén.

46 éve a szovjet Venyera-3 behatolt a Vénusz légkörébe

20 éve ez a nap a Polgári védelem világnapja. A Nemzetközi Polgári Védelmi Világszervezet 1972. március 1-jén alakult meg. Erre emlékezve 1992-ben határoztak a világnap megrendezéséről. Magyarország is csatlakozott az akkori felhíváshoz, majd 1989-ben ratifikálta és hirdette ki az 1949. évi genfi egyezmény két jegyzőkönyvében foglaltakat, amely kimondja a polgári védelem humanitárius jellegét, azt határozottan elkülöníti a fegyveres erőktől, továbbá a polgári védelem feladatai közé sorolja a katasztrófák veszélyeitől való védelmezést, az életben maradás feltételeinek biztosítását. Világszerte látványos mentési gyakorlatokat rendeznek ezen a napon

5 éve ekkor kezdődött a Nemzetközi Sarki Év (IPY – International Polar Year)

4 éve vonták ki a forgalomból az 1 és 2 forintos érméket

Bulvár

Megszületett Balogh Zsolt kislánya

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A MOL-Pick Szeged játékosa a Facebook-oldalán osztotta meg az örömhírt.

Tovább olvasom

Hírzóna

Vontatóba rongyolt az autó, a sofőr meghalt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Vontatóval ütközött az autó ennyi maradt belőle.

Tovább olvasom

Bulvár

Ötvenéves frontemberét ünnepli a Tankcsapda!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Ünnepi tankdübörgés!

Tovább olvasom

Aktuál