Közélet

Etka anyó sosem öregszik meg + FOTÓK, VIDEÓ

Etka anyó sosem öregszik meg + FOTÓK, VIDEÓ

2012. március 29., csütörtök
Etka anyó sosem öregszik meg + FOTÓK, VIDEÓ

Álmosak lehetünk, de fáradtak soha, hisz a bennünk lévő erő folyton hajt minket - mondta Kártyikné Benke Etka, vagy ahogy mindenki ismeri: Etka anyó. A szegedi hölgy 55 éves koráig több betegséggel is küzdött, majd egy maga által kifejlesztett jóga segítségével hadat üzent az öregedésnek. 93 évesen is tornázik, köszöni, jól van.

Huszonévesek gyűrűjében tartotta meg egész testet átmozgató tornaóráját kedd délután

Kártyikné Benke Etka

, vagy ahogy az egész ország ismeri: Etka Anyó. A 93. évében lévő Etka anyó - aki szívbeteg gyermekként nyitott hátgerinccel jött világra - 55 évesen kezébe vette a sorsát, és betegségét leküzdve alkotta meg sajátságos Etka jógát, melyet azóta is oktat.

- Nem fáradt el? Milyen volt a jóga?

- Nem szoktam elfáradni! (nevet) A jóga egyébként egy összefoglaló név, én csak azt csinálom, amivel születtünk. Olyankor még frissen, üdén kapálóztunk, addig, amíg el nem tanultuk az öregektől az összeesést. Onnantól már más lesz a mozgásunk is, kevésbé természetes. Fittnek és erősnek lenni pedig nem a kor függvénye, hanem az értelemé, az intelligenciáé. Ha tudatosul bennem, hogy ember vagyok, és a testem az a látható anyag, amit én mozgatok, uralhatom azt. Mert addig élünk ebben a testben, amíg levegőt cserélünk, az életet pedig nem láthatod, mégis minden láthatóban jelen van.

- Mennyiben életszemlélet ez, és mennyiben vallás?

- Nem vagyok vallásos. Az országhatárok és vallások kialakulásával - bár éppen az összefogás lett volna a célja - az emberek elszeparálódtak egymástól: az én pártom, az én istenem, az én országom a jobb. Pedig mindannyian ugyanazon a földön vagyunk, ugyanaz a teremtőnk és ugyanaz a nap ragyog ránk. Érdemes a természet törvényeit figyelni: minden évben, minden tavasszal megújul. Ugyanígy megújulhatunk mi is évről évre, és úgy ragyoghat a fény a szemünkben és arcunkon, mint a harmatos fűszálon és virágon.

- Mióta kezdett jógázni?

- A jóga tényleg nem a legmegfelelőbb elnevezése ennek. Sok dolgot használok belőle, és több más módszert is, ami nem tartozik szigorúan a jógához. Sajnos a legtöbb részét nehezen lehet a modern társadalommal összeegyeztetni - például azt, hogy teremtsél magadnak egy nyugodt sarkot, ahova minden nap visszavonulhatsz relaxálni, meditálni. A legnagyobb kihívás és érdem is, ha ott teremtjük meg a nyugalmat, ahol feszültség van. - Hogy van az mégis, hogy van aki már 40-50 évesen már azt mondja: fáj mindenem, öreg vagyok. Van aki pedig 93 évesen jógaórákat tart fiataloknak? - Amikor én negyven éves voltam, én is azt gondoltam, hogy már öreg vagyok. Most 93 évesen pedig már más a véleményem. Mostanra tudatosult bennem, hogy kor nincs, időtlenek vagyunk. A természet sem számol percben, órában - ezeket mi találtuk ki, hogy átláthatóbbá tegyük az életünket. Nem a korunk függvénye, hogy mennyire tudunk illeszkedni a körülményekhez. - Mi a titka ennek a fiatalos erőnek? - Én nem fiatal akarok lenni, hanem egyre több évet megélni. Kérdezték, hogy szeretnék-e megint húsz éves lenni. Mondtam, hogy nem, húsz évesből rengeteg akad. Inkább 120 éves szeretnék lenni, abból már jóval kevesebb van! (nevet) Az évek se boldogabbá, se boldogtalanabbá nem tesznek minket, hanem inkább a gondolkodásmódunk. Ne akarjuk megváltoztatni a megváltoztathatatlant, megmagyarázni a megmagyarázhatatlant, sosem érzem magam tehetetlennek! - Egy helyes életfelfogás ilyen sokat jelenthet? - A gondolatnak óriási ereje van, ennek hatalma elképesztő a test felett. Ha megértjük, és elfogadjuk a képességeinket, lehetőségeinket, akkor már nem számoljuk az éveket. Élvezni kell mindazt, amink van, és észrevenni, hogy ez hatalmas, mindennél értékesebb vagyon. http://www.youtube.com/watch?v=r30VGEd53SQ&feature=youtu.be

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.