Bulvár

Csupasz turkálóbébi a Szegedi Vadasparkban + VIDEÓ

Csupasz turkálóbébi a Szegedi Vadasparkban + VIDEÓ

2012. március 30., péntek
Csupasz turkálóbébi a Szegedi Vadasparkban + VIDEÓ

A Szegedi Vadaspark egyik legnagyobb zoológiai ritkaságát jelenti az a csupasz turkáló csapat, amely lassan egy éve lakja a zsiráfházi bemutatóját. Magyarországon elsőként érkezett a különleges állatfaj Szegedre, és most már az is elmondható, hogy az első turkáló kicsi is itt született meg!

Még március 7-én látta meg a napvilágot, pontosabban a mesterséges járatrendszert bevilágító vörös lámpát 8 turkáló. A vadaspark munkatársai mindent megtettek az állatok tökéletes nyugalma érdekében, ezért még a zsiráfházat is lezárták. „Sajnos az első napokban a kölykök többsége elpusztult” – mondta el portálunknak

Veprik Róbert

, a vadaspark igazgatója. „Ennek okát nem tudjuk, talán az anyának nem volt elegendő teje, vagy éppen a csapat bizonyult még tapasztalatlannak az utódok nevelésében, mindenesetre végül egy kölyök maradt meg utolsó mohikánként, ezért is kapta a Csingacsguk nevet. Ő viszont életrevalónak és egészségesnek látszik.”

Talajlakó afrikai család

A csupasz turkálók Kelet-Afrikai száraz szavannáin, a talajban általuk ásott üregrendszerekben élnek. A sülök rokonai, tehát rágcsálók, elsősorban földalatti növényrészekkel táplálkoznak. A szaporodásuk és életciklusuk viszont eltér rágcsáló rokonaiktól. A nőstény sokáig, 70 napig vemhes. A 3-11 újszülött mindössze 2 grammosan születik. Három-négyhetesen esznek először szilárd táplálékot. A csupasz turkálók akár 30 évig is élnek, amely szintén rendkívül hosszúnak számít a rokonságában. A kutatók figyelmét az az egyedülálló tulajdonságuk keltette fel, hogy ellenállóak a daganatos megbetegedésekkel szemben. A csupasz turkálókról még sok más furcsaságot le lehetne írni, de semmi sem pótolja azt, ha élőben gyönyörködhetünk az „olyan ronda, hogy már szép” állatokban. http://www.youtube.com/watch?v=UbjNrbhVwEU

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.