Novemberi Szerencsenapok Extra

Cserkészcsapatok emlékeztek a szegedi nagyárvízre + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Közel ezerötszáz cserkész foglalta el szombat délelőtt a Dóm teret, hogy a 8. alkalommal megrendezett Árvízi Emléknap programjain vegyenek részt. A rendezvény számos programmal készült, hogy kicsiktől a nagyokig mindenki jól szórakozhasson.

Zászlófelvonással és közös imával nyitották meg szombat délelőtt az Árvízi Emléknapot a Dóm téren, ahol közel 1500 ifjú cserkész sorakozott fel katonás rendben. Az IPA Határon Átnyúló Együttmüködési Program segítségével, valamint a Szeged-Belvárosi Római Katolikus Plébánia, a KatHáz Közhasznú Nonprofit Kft. és a dél-alföldi cserkészek szervezésében megtartott családi nap a 133 évvel ezelőtti árvízre és örökségére emlékezik vissza. A program emellett kézműves sátrakkal, városi vetélkedővel és versenyekkel mozgatja meg a kilátogatókat.

Van kikről példát venni

“A régi eseményekre visszaemlékezve mindig tanulhatunk valamit. Érdemes az árvízi emléknapra is így tekinteni – felmérni, hogy az akkori emberek értékeiből, hősiességéből mi az, amit a mai korra is átemelhetünk, amire ma is feltekinthetünk” – hangsúlyozta Buday Barnabás, a Magyar Cserkészszövetség elnöke nyitóbeszédében. Mint mondta, a cserkészeket világszerte összeköti az önzetlen segítségnyújtás és a figyelmesség. Ezt a kapcsolatot szeretnék kihangsúlyozni a magyar cserkészszövetség 100. évfordulója alkalmából tervezett találkozón 2013 nyarán, ahova határon innen és túlról is várják a fiatalokat.
“A cserkészet a nevelési eszközök egyik legfontosabb, legjobb módja. Nem is túl vallásos, és nem is politikai jellegű, pártfüggetlen módon dolgozik a gyerekek okításán. Segítségével a gyerekek maguk tanulhatják meg, hogyan találják meg a helyüket a társadalomban” – árulta el portálunknak Gyulay Endre, a Magyar Cserkészszövetség egykori elnöke, aki szintén tiszteletét tette a rendezvényen. Mint mondta, a cserkészek aktív közösségi munkával, a régi értékek megismerésével válnak kisgyerekből érett, hasznos felnőtté.

Kellemes tavaszi idő várta szombaton a rendezvényre érkezőket – nyitóbeszédében Laurinyecz Mihály, az 5. cserkészkerület elnöke bocsánatot is kért a cserkészektől, amiért nem az elmúlt években tapasztalt hóesés fogadta őket. A bőséges programkínálatból mindenesetre bárki megtalálhatta a neki tetszőt. Kézműves sátrak várták a produktívabb, ügyes kezű fiatalokat egész nap, akik emellett az íjászatot és az ostorcsattogtatást is kipróbálhatták, valamint bábszínházzal is szórakoztatták a résztvevőket. Számos vetélkedőn is összemérhették tudásukat a fiatalok: főzőverseny, élő-csocsó kupa, kvízjáték és városismereti verseny zajlott egész nap a téren és környékén is. Este egy misével emlékeztek vissza az árvíz áldozataira, majd a Dóm téren gyújtott tábortűz körül fejezték be napjukat az ifjú cserkészek.

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Jobbik: a kormány ellehetetleníti a vidéket

Következő sztori

Labdarúgás: hiányzott a határozottság, kikapott a Volán + FOTÓK, VIDEÓ

Legutóbbi hasonló cikkek