Gazdaság

Bizonytalanságok az egyházaknak szánt 1%-os felajánlás körül

Bizonytalanságok az egyházaknak szánt 1%-os felajánlás körül

2012. március 30., péntek
Bizonytalanságok az egyházaknak szánt 1%-os felajánlás körül

Bizonytalan, hogy hova kerül az szja-ból egyes egyházaknak felajánlható 1 százalék, miután a 32 ma létező egyház helyett az elektronikus adóbevallás 89-et ajánl fel az adózónak - írja a pénteki Népszava.

Az adóhivatal az egyházi törvény létrejöttének különféle fázisai alapján majd az év végén dönt, kinek is utalja át a neki adományozott pénzt. A kormány nem izgul a zűrzavar miatt, mivel a rossz helyre kerülő adományok az államra szállnak - írja a lap. A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál a lapot arról tájékoztatták: meghatározónak azt tekintik, hogy az adott szervezet kérte-e az Országgyűléstől egyházzá minősítését vagy sem. A NAV írásban küldött válasza szerint: idén még fogadhatnak felajánlott egy százalékot azok az egyházként technikai számmal rendelkező szervezetek is, amelyek 2011. december 20-ig az Országgyűléshez kérelmet nyújtottak be, hogy egyházként ismerjék el őket, még ha az Országgyűlés az egyházként történő elismerésüket el is utasította. Ezen szervezetek technikai száma, amely elengedhetetlen az egyházi egy százalék fogadására, az egyszázalékos törvény alapján 2012. május 21-ig él. Nekik 2012. április 30-ig nyilatkozniuk kell, hogy egyesületként kívánnak-e tovább működni. Amennyiben nyilatkoznak, és a bíróság nyilvántartásba veszi őket, akkor jövőre már mint egyesület, a másik („civil szervezetes”) egyszázalékos csoportban fogadhatják, de csak a magánszemélyek felajánlásait - írja a Népszava.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.