Közélet

Az egészségügyben dolgozók béremeléséről döntött a kormány

Az egészségügyben dolgozók béremeléséről döntött a kormány

2012. március 20., kedd
Az egészségügyben dolgozók béremeléséről döntött a kormány

Az egészségügyi ágazatban dolgozók közül csaknem 86 ezer ember alapbérét emelik meg az idén - jelentette be Giró-Szász András kormányszóvivő, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Szócska Miklós egészségügyi államtitkár kedden közös sajtótájékoztatón.

A letétbe helyezett felmondólevelek sorsa még nem dőlt el. A szakmai szervezetek bíznak abban, hogy mostani emelés nem egyszeri, belátható időn belül hasonló mértékű emelések követik. Az ellenzéki pártok szkeptikusak, és az idei béremelés forrásait is keveslik.

Giró-Szász András

kormányszóvivő a sajtótájékoztatón kiemelte: a kormány lepusztult, eladósodott egészségügyet, kórházakat örökölt. Mindemellett a szférában lényegében 2002 óta nem volt központi béremelés. Az emberi erőforrás krízist a nehéz gazdasági körülmények ellenére is kezelniük kell; az ehhez szükséges fizetésemelést a rendszer átalakításából származó megtakarítások teszik lehetővé - hangsúlyozta a kormányszóvivő.

Réthelyi Miklós

nemzeti erőforrás miniszter bejelentette: az egészségügyi ágazatban dolgozók közül csaknem 86 ezer ember alapbérét emelik meg az idén.

Szócska Miklós

egészségügyi államtitkár elmondta: azon orvosoknak, akik - ügyeleti díjazás nélkül - jelenleg bruttó 350 ezer forintnál kevesebbet keresnek, bruttó 65 823 forinttal emelik a bérét. Hozzátette: ez a béremelésben érintett orvosok mintegy nyolcvan százalékát jelenti. A 350 ezer forintos határ felett 10 ezer forintos sávonként ötezer forinttal csökkenő mértékű lesz a béremelés. Az egészségügyi szakdolgozóknak új bértáblát dolgoztak ki, amelynek révén 22 ezer embernek 20 ezer forint feletti, további 32 300 embernek pedig 15 ezer forint feletti lesz az emelés mértéke - tette hozzá. Szócska Miklós azt mondta: az érintettek egy összegben januárig visszamenőleg megkapják az emelést, az új alapbérről szóló jogszabály pedig reményeik szerint a nyárra elkészül majd. Hangsúlyozta, hogy az idei béremelés csak az első lépés. Ezt abból a 30 milliárd 550 millió forintos forrásból tudják végrehajtani, amelyből 15 milliárdot a népegészségügyi termékadóból, valamint a rendszeren belüli átcsoportosításokból nyernek. Az államtitkár bízik benne, hogy a szakma pozitívan fogadja javaslatukat. A rezidenseknek az iratmegsemmisítőjét is felajánlotta, hogy együtt darálhassák be a rezidensszövetség által kezdeményezett akcióban összegyűjtött felmondóleveleket.

Papp Magor

, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke erre reagálva azt mondta: "az élhető magyar egészségügyet" mozgalom további lépéséről, a letétbe helyezett felmondólevelek sorsáról egyeztetnek az akció szervezőivel, döntésüket szerdán ismertetik. Jelentősnek nevezte a kormányzati intézkedést, mint hozzátette: a bejelentett béremelés az akcióban részt vevő valamennyi kollégát érinti.

Balogh Zoltán

, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke és Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke is azt hangsúlyozta: egy intézkedéssorozat első lépéseként elfogadhatónak tartják a kormány által ismertetett számokat. Hasonló vélekedett

Éger István

, a Magyar Orvosi Kamara elnöke is; azt mondta, a mostani béremelés csak akkor nevezhető jelentős intézkedésnek, ha belátható időn belül hasonló mértékű emelések követik.

Mesterházy Attila

, az MSZP frakcióvezetője sajtótájékoztatóján azt mondta: legutóbb tíz évvel ezelőtt, a szocialista kormány hajtott végre jelentős béremelést az egészségügyben, a mostani problémák zöme pedig az elmúlt két esztendőben keletkezett. A kedden ismertetett kormányzati tervek kapcsán a pártelnök-frakcióvezető azt mondta: azok finanszírozása bizonytalan, véleménye szerint a kabinet szándéka az időnyerés lehetett. Problémának nevezte, hogy a kormány továbbra sem állt elő olyan tervvel, amely lehetővé teszi a lépcsőzetes bérrendezést a következő évekre. Mint mondta, "komolytalan" források helyett a kormánynak törvényi, költségvetési garanciát kell adnia a béremelésre. Azt javasolta, hogy az Országgyűlés tartson vitanapot az egészségügy gondjainak megoldásáról, a források bővítéséről. A Fidesz szóvivője szerint Mesterházy Attila nyilatkozata azt mutatja, hogy a szocialisták irigylik a fizetésemelést az orvosoktól. Selmeczi Gabriella eljuttatott közleményében azt írta: Mesterházy Attila és a szocialisták végleg eljátszották az esélyét annak, hogy a magyar orvosok szemébe tudjanak nézni. "Miután kormányzásuk alatt tönkretették az egészségügyet, mélyen hallgatniuk kellene" - fogalmazott a szóvivő. Az LMP véleménye szerint az egészségügyi béremelésre szánt 30 milliárd forint kevés ahhoz, hogy itthon tartsák az orvosokat és nővéreket.

Szilágyi László

, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának tagja sajtótájékoztatóján azt mondta: már az idén ennek az összegnek a dupláját vagy a tripláját kellene béremelésre költeni. Hangsúlyozta: most is csak egyszeri emelésről van szó, életpályamodellek nincsenek. A Jobbik szerint az egészségügyi dolgozók bérfejlesztéséről szóló kormányzati szándékok elnagyoltak, "hemzsegnek" a bizonytalansági tényezőktől, és számos egészségügyi dolgozót kihagynak az emelésre érdemesek köréből.

Gyenes Géza

, a parlament egészségügyi bizottságának alelnöke közleményében kifogásolta, hogy az emelés törvényi hátterét nem dolgozták ki, azt Szócska Miklós államtitkár szerint is legkorábban nyár végére tudja kimunkálni a kormány. Gyenes Géza a javaslat nagy hiányosságának nevezte, hogy a bérfejlesztésből körülbelül tízezer egészségügyi dolgozót kihagy. Kijelentette: a Jobbik ragaszkodik a 2012-es költségvetési vitában benyújtott javaslatához, hogy az egészségügyi dolgozók itthon tartása érdekében szükséges bérfejlesztéshez a kormányzat teremtse elő a szükséges összeget, a bérfejlesztés további lépcsőit pedig garantálja törvényben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.