Közélet

Átalakítaná a kormány a régészeti feltárások szabályait

Átalakítaná a kormány a régészeti feltárások szabályait

2012. március 24., szombat
Átalakítaná a kormány a régészeti feltárások szabályait

Módosítaná a kormány a kulturális örökség védelméről szóló törvényt, lehetővé téve, hogy a régészeti feltárások az állam érdekein túl ne tegyék nehezebbé a fejlesztéspolitikai célok megvalósítását - olvasható a nemzetierőforrás-miniszter javaslatában, amely szombaton került az Országgyűlés elé.

Réthelyi Miklós

indítványában újraszabályozná a nagyberuházásokkal összefüggő régészeti feltárások alapvető szabályait, a részletszabályozásra pedig a kormánynak adna felhatalmazást. A javaslat szerint az örökségvédelmi törvényben nem lesz különbség nagyberuházás és állami nagyberuházás között. Az új szabályok szerint ezeknél a beruházásoknál a próbafeltárás nem lenne engedélyköteles tevékenység, amit az eljárás rövidítésével magyaráznak. Újdonság, hogy a feltárást végző intézmény a további régészeti feladatok engedélyezésére vonatkozó kérelmét a próbafeltárás befejezésétől számított öt napon belül köteles lenne előterjeszteni, és arról az örökségvédelmi hatóságnak tizenöt napon belül döntenie kellene, "jelentősen rövidítve a további régészeti feladatellátás megkezdéséhez szükséges időt". A gépi földmunka ideje legfeljebb tíz nap lehetne. A törvénymódosítás a kihirdetését követő harmadik napon lépne hatályba, rendelkezéseit pedig a folyamatban lévő nagyberuházásoknál is alkalmazni kellene.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.