Közélet

Április elsején 149 új bíró kezdi meg munkáját

Április elsején 149 új bíró kezdi meg munkáját

2012. március 24., szombat
Április elsején 149 új bíró kezdi meg munkáját

Április elsején 149 új bíró kezdi meg a munkáját, az új bírák mintegy kilencven százaléka korábban bírósági titkárként dolgozott - közölte Országos Bírói Tanács (OBT) szombaton az MTI-vel.

Az OBT szombati ülésén az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke beszámolt az első negyedév tevékenységéről. Többek között ismertette az elbírált 149 bírói álláshelyre - amelyből 145 helyi bírósági - benyújtott 800 pályázat bírálati szempontjait - olvasható a tanács által az MTI-hez eljuttatott közleményben. Mint írták, a pályázati eljárás a hatályos törvény alapján folyt le. A pályázatokat a bírói tanácsok a jogszabályban meghatározott szempontok alapján pontozták és rangsorolták. Minden jelentkezőnek - akár bírósági titkár, akár ügyvéd vagy más jogterületről pályázó személy - azonos módon kellett a törvény által előírt feltételeket igazolnia. Az OBH elnöke a bírói tanácsok által felállított rangsortól mindössze nyolc esetben tért el. Hat esetben a bíróságok elnökeinek javaslatával egyezően - bírósági titkárt előre sorolva -, két esetben pedig a bírói tanácsi rangsortól és az elnöki javaslattól eltérően döntött. Az egyik eltérés indoka a hozzátartozói kapcsolat miatti összeférhetetlenség, a másiké pedig a korábbi speciális szakmai gyakorlat volt - írták. Közölték: "az új bírák - akiknek mintegy 90 százaléka korábban bírósági titkárként dolgozott - munkájukat 2012. április 1-jén ténylegesen megkezdik. Ezzel az ítélkezés időszerűsége és folyamatossága biztosítható." Az Országos Bírói Tanács a döntéseket megvitatta, és a törvényben biztosított ellenőrzési jogkörében elfogadta - olvasható a közleményben. A 15 tagú, csak bírákból álló testület március 15-én kezdte meg működését. Az OBT 14 tagját és 14 póttagját hat évre választották meg február 29-én a bírák küldöttei. Darák Péter, aki január 1-jétől kilenc évig a Kúria elnöke, e tisztségében a törvény erejénél fogva a tanács 15. tagja. A testület tagjai betekinthetnek a hivatal irataiba, megtárgyalhatják és véleményezhetik őket, illetve bármely témával összefüggésben kérdéseket tehetnek fel az OBH elnökének.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.