Közélet

A pesti szállodák is megsínylik a Malév-leállást

A pesti szállodák is megsínylik a Malév-leállást

2012. március 19., hétfő
A pesti szállodák is megsínylik a Malév-leállást

A Magyar Hotel Monitor gyorselemzése alapján a Malév február 3-i leállásának legjelentősebb vesztesei a szállodaiparban a budapesti ötcsillagos szállodák.

A felmérésről szóló tájékoztatás szerint az ötcsillagos szállodákban az átlagárak számottevő növekedése sem volt képes ellensúlyozni a kihasználtság drámai visszaesését, ami havi átlagban akár a mínusz 20-25 százalékot is elérhette. A felmérést készítők szerint ennek egyik oka az üzleti utasok számának számottevő csökkenése, ami pedig közvetlenül is köthető a Malév leállásához. Az ötcsillagos budapesti szállodák előrejelzése alapján a februárban tapasztalt visszaesés, ha csökkenő mértékben is, de kitarthat április-májusig. A márciusi adatokra kedvező hatással lehet a március 15-i hosszú hétvége, míg az áprilisiakra a Húsvét. A Magyar Hotel Monitor szerint az adatelemző és értékelő programban résztvevő szállodák napi teljesítmény adatai alapján látható, hogy bár a 2012-es év még kedvezően indult, hiszen minden kategóriában a korábbi évhez viszonyítva emelkedett a kihasználtság és az átlagár is, a trend februárban már nem érvényesült. A budapesti négycsillagos szállodák már az átlagárak stagnálása mellett csaknem 5 százalékos kihasználtság csökkenést voltak kénytelenek elkönyvelni. A háromcsillagos szállodák esetében viszont a február is minden paraméterben felülmúlta a 2011-es év azonos időszakának eredményeit. A Magyar Hotel Monitor a Xellum Kft. által üzemeltett és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége szakmai támogatását élvező egyetlen hazai, a szállodák napi forgalmi adataira épülő adatelemző rendszer, amely jelenleg 142 szálloda napi adatait gyűjti össze és dolgozza fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.