Gazdaság

2754 napelemet telepítenek a következő hónapokban az SZTE épületeire + FOTÓK

2754 napelemet telepítenek a következő hónapokban az SZTE épületeire + FOTÓK

2012. március 1., csütörtök
2754 napelemet telepítenek a következő hónapokban az SZTE épületeire + FOTÓK

Az Európai Unió által támogatott beruházás révén a felsőoktatási intézmény jelentősen csökkenti szén-dioxid-kibocsátását, illetve évi 27-28 millió forintot spórolhat az energiafogyasztásában.

Uniós támogatással indul be a napelemes energiatermelés a Szegedi Tudományegyetemen - jelentették be csütörtök délelőtt. Az intézmény KEOP-pályázaton mintegy 625 millió forintot nyert (a támogatás mértéke ráadásul százszázalékos), melynek révén a beruházás 2013. január 25-ére tervezett zárásáig 24 épületére 2754 napelemet telepít. A projekt megvalósításával az intézmény villamosenergia-igényének 7 százalékát megújuló energiaforrásból állítja majd elő, s évente mintegy 27-28 millió forintot takaríthat meg. A részletekről

Szabó Gábor

rektor és

Rovó István

műszaki főigazgató-helyettes, projektmenedzser.

A bármikor vételezhető energia

A gödör alján

Újságírói kérdésre válaszolva Szabó Gábor elmondta: az SZTE-től 2011. január 1-je óta mintegy 3 milliárd forint központi forrást vontak el, ami a hallgatói juttatásokat figyelmen kívül hagyva 20 százalékos csökkentést jelent. A rektor úgy nyilatkozott: a gödör aljára értek, innen már csak felfelé vezet az út. Számításai szerint az idei évet még sikerül megúszniuk csoportos létszámleépítés nélkül, ha további forráskivonások nem történnek, illetve saját tervezett bevételeiket realizálni tudják.

A rektor úgy fogalmazott: az SZTE elkötelezett híve a zöld szemléletnek, hallgatóinak is azt a szemléletet kívánja átadni, hogy a bolygót használható állapotban kell a következő nemzedékekre örökítenünk. Az universitas, illetve annak József Attila Tanulmányi és Információs Központja évek óta a fenntarthatóság jegyében szervezi programjait, nem véletlen, hogy a nemzetközi rangsorokban az egész régió legzöldebb egyetemeként tartják számon a szegedit. Ez a szemlélet most, a sikeres pályázat révén infrastrukturális lépéssel is bővülhet - jelentette ki, hozzátéve: a napelemes projekttől gazdasági hasznot is remélnek. Természetesen az ilyen beruházások nem túl gyorsan térülnek meg (az SZTE évi energiaköltségei közel 3 milliárd forintra rúgnak, ezekhez képest első látszatra csekélynek tűnhet a 27-28 milliós spórolás), ugyanakkor - szögezte le - az ilyen kezdeményezésekre azért van szükség, mert "nem lophatjuk el utódainktól a jövőt". Rovó István arról tájékoztatott: több mint félszáz épületet vizsgáltak meg, ezek közül választották ki a 24 legalkalmasabbat. Fontos szempontnak számított az épületek tájolása (az ideális a déli, délnyugati fekvésű), a tető dőlésszöge (28-30 fok), illetve a tető teherbírása. A következő hónapok során 2754 napelemet helyeznek ki (egymás mellé helyezve csaknem egy focipálya nagyságú területet fednének le), a rendszer összteljesítménye közel 661 kW lesz, várható éves teljesítménye pedig csaknem 783 MWh. A működés azon az elven alapul, hogy a napelemek segítségével nyert energiát visszatáplálják az elektromos hálózatba, ahonnan később vételezhetik.

SZTE-s legek

A legtöbb napelem - szám szerint 206 - egyébként a József Attila Tanulmányi és Információs Központ, a Márton Áron Kollégium, a Teleki Blanka Kollégium, a Topolya sori Kossuth-laktanya, az egyetem tornacsarnok, sporttelep, valamint a Móra Ferenc Kollégium tetejére kerül majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.