Közélet

Vetélkedővel emlékeznek a humánum lovagjára

Vetélkedővel emlékeznek a humánum lovagjára

2012. február 6., hétfő
Vetélkedővel emlékeznek a humánum lovagjára

Száz éve született Raoul Wallenberg svéd diplomata, „a humánum lovagja”, magyarországi zsidók sokaságának megmentője. Az évforduló alkalmából vetélkedőt hirdetett a Raoul Wallenberg Egyesület, a Holokauszt Emlékközpont és a Raoul Wallenberg Humán Szakképző Iskola és Gimnázium „Régen volt? Hol is volt?” címmel, melyre február 10-ig jelentkezhetnek az érdeklődők.

A vetélkedőre 4 fős középiskolás csapatok és felkészítő tanáruk jelentkezhetnek a Wallenberg Egyesület honlapján. „Életútja példa a ma élők számára is, mert ösztönzést ad az antiszemitizmussal, rasszizmussal, diszkriminációval szembeni fellépésre” – írja az évforduló alkalmából középiskolásoknak szervezett országos vetélkedőről szóló fölhívásában a

Raoul Wallenberg Egyesület

.

A vetélkedő témakörei:

II. világháború története, Magyarország szerepe, a zsidóüldözések, a Holokauszt, Raoul Wallenberg és más embermentők tevékenysége, a zsidó-magyar kultúra együttélése, Holokauszt és embermentő emlékhelyek Budapesten, illetve a lakóhelyen. Holokauszt túlélők történetei. Raoul Wallenberg a humánum lovagjának időszerűsége napjainkban. A magyar külpolitika az emberi-, kisebbségi jogokért.

Jelentkezés:

A vetélkedőre 4 fős középiskolás csapatok jelentkezhetnek felkészítő tanárukkal. A

www.wallenbergegyesulet.hu

honlapon 2012. február 10-ig.

A vetélkedő menetrendje:

1. forduló Internetes játék:

A regisztrált csapatok egy jelszó segítségével hozzájuthatnak a kérdésekhez. A feladatokat a csapatoknak 2012. február 11 és 20. között kell megoldani maximum 3 óra alatt.

2. forduló Elődöntők:

Az elődöntőbe az internetes fordulóból legtöbb pontszámot elérő csapat jut be, maximum 40. Az elődöntő két részből áll: - 2012. március 9-ig írásbeli feladatot kell készíteni, - 2012. március 26-30. között egész napos játékra kerül sor Győrött, Székesfehérváron, Budapest, XIII. kerületben, Szegeden, Miskolcon.

Díjazás:

Minden résztvevő oklevelet, valamint tárgyjutalmat, illetve emléklapot kap. Az öt helyszínről az 1-2. helyezett csapatok továbbjutnak az országos döntőbe. Összesen tíz csapat.

3. forduló.

Országos döntő:

Időpont: 2012. április 19. egész napos program Helyszín: Raoul Wallenberg Humán Szakképző Iskola és Gimnázium, Budapest Díjazás: 1. helyezett csapat /+ felkészítő tanár/: 30 000.-ft-os könyvvásárlási utalvány + oklevél 2. helyezett csapat /+ felkészítő tanár/: 24 000.- ft könyvvásárlási utalvány+ oklevél 3. helyezett csapat /+felkészítő tanár/: 18 000.- ft könyvvásárlási utalvány+oklevél A többi csapat tárgyjutalomban (kiadvány, könyv) + emléklap részesül. A Wallenberg-vetélkedő második fordulójának a területi döntőjét a Somogyi-könyvtárban rendezik 2012. március 29-én.

További részletek ITT.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.