Közélet

Gazdasági válságreceptek – magyar esélyek a felemelkedésre

Gazdasági válságreceptek – magyar esélyek a felemelkedésre

2012. február 11., szombat
Gazdasági válságreceptek – magyar esélyek a felemelkedésre

Az európai gazdaság pengeélen táncol, Magyarországnak a 2008-ban kirobbant válság miatt viszont jót tett, hogy még nem tagja az eurózónának – minderről Gyuris Dániel, a Magyar Bankszövetség alelnöke beszélt portálunknak.

A kormány két intézkedéssel is próbál segíteni az árfolyam-ingadozás miatt eladósodott devizahiteleseknek, az egyik a végtörlesztés, ahol rögzített árfolyamon egy összegben kifizethetik az adósok a lakáshitelükből fennmaradó részt, a másik pedig az árfolyamgát, melynek segítségével a devizahitelesek öt évre rögzített árfolyamon fizetik vissza a törlesztőrészletüket.

Gyuris Dániel

a SZEGEma.hu-nak elmondta, hogy a végtörlesztés ügye egyértelműen lezárt egy fejezetet a bank és a lakosság viszonyában. Az árfolyamgátas megoldás pedig ötéves kiszámítható, stabil időszakot jelent majd, és új bizalmat adhat a devizában eladósodott ügyfeleknek. „De ez az új bizalmi, nyugodt állapot igaz mindkét félre, hiszen az elmúlt időszakot a nagy árfolyam-ingadozások miatt egyfajta félelem jellemezte, hogy mikor jön el az a pillanat, amikor az adós nem tud fizetni, a bank nem jut pénzhez. A kamatból származó árfolyam-ingadozás többletét a bank és az állam elosztva magár vállalta, ezzel egy olyan kedvezményes devizahitelezéshez is juthat a lakásfedezettel rendelkező lakosság, ami nem mellékes, és hosszú távon lehet gazdaságélénkítő hatása” – tette hozzá a pénzügyi szakember.

Rendezni kell a hitelviszonyokat

Gyuris Dániel arra a kérdésre, mikor érezheti meg az átlagember a gazdaság javulását, úgy felelt, hogy összetett gazdasági áttéteteken keresztül jut el a reálkereset szintjére a javulás, a fogyasztás növekedése és a felvett hitelek visszafizetésének könnyebbsége. „Az európai beágyazottságunkat is tekintve 2012 végére, 2013 közepére juthatunk el oda, hogy a gazdasági élénkülés a reálkeresetekben is megjelenhet” – hangsúlyozta. A Magyar Bankszövetség alelnöke az önkormányzati eladósodottsággal kapcsolatban azt mondta, hogy minden város estében más a helyzet, hiszen van olyan önkormányzat, amely már kétszer csődbe ment, de olyan is, melynek jelentős a betétállománya. Az adott hitelező bankkal folytatott tárgyalásoktól függ, milyen keretek között mozoghatnak az önkormányzatok, kapnak-e könnyítéseket például hitelátütemezés, devizacsere formájában. „A vállalati hitelezés, ami a magyar gazdaság emelkedésének egyik pillére, összetett kérdés. Egyelőre vita van arról, hogy 2012-t plusz vagy mínusz előjellel zárja a GDP, de az biztos, hogy 2011-ben 5 százalékos volt a hitelszűkülés a versenyszférában. Magyarországnak jelenetős az exportbővülése, 17 százalékos volt a tavalyi, így a kivitellel foglalkozó társaságok, vállalatok esetében nincs baj a hitelezéssel, de amint egy vállalkozás messzebb van ezektől a nyerő ágazatoktól, minél inkább egy szűkülő belső kereslettel találja magát szemben, annál nehezebb a hitelhez jutása. Érdekes, hogy az agráriumban is növekszik a hitelezés, e terület is a húzóágazatok felé tart” – magyarázta a problémát Gyuris Dániel.

Európai kiutak a válságból

A 2008-ban kirobbant válságból egész Európának kell közösen kilábalnia. Megtudtuk, most az országunk helyzetét javítja, hogy az eurózónán kívül van, így nagyobb a mozgástér. „Két útja lehet a szakma szerint a talpra állásnak. Az egyik, a pénzügyi szektor által jobban támogatott egy közös eurókötvény kibocsátása. A nagy nemzetközi befektetési alapok szerintünk biztos, hogy finanszírozták volna az értékpapírt. A másik, amibe végül az EU belevágott, az uniós szerződés kiegészítése, egy erős gazdasági, monetáris, kormányzati magatartásszabályozás, amit minden országnak követnie kell. Ezzel csak az a probléma, hogy minden ország szuverén, és nem tudhatjuk, hogy hatékonyan be tudja-e az európai közösség tartatni követeléseket. A szkeptikus hozzáállást alátámasztja a görög kérdés, hiszen az EU úgy engedte csatlakozni a görögöket anno az eurózónához, hogy a megkövetelt számok, mutatók egyike sem volt igaz, nem ütötte meg gazdaságuk a szerződésben leírt szintet. A görögöket az EU menti meg a szakadékba csúszástól, azért azt érdemes megjegyezni, hogy még mindig 280 ezer forint az ottani minimálbér, és vannak 13. és 14. havi juttatások is. Összességében a közeljövőben ki fog derülni, hogy ez az út kivezet-e a válságból, vagy összedől az európai gazdaság” – vázolta kontinensünk helyzetét a Magyar Bankszövetség alelnöke hozzátéve, hogy Magyarország eladósodottságban a felső harmadba tartozik Európában, de Anglia is jóval előttünk van, Dániában az eladódottság a magyarhoz képest pedig ötszörös.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.