Gazdaság

Újvidék és Szeged együtt kutat a biomezőgazdaságnak

Újvidék és Szeged együtt kutat a biomezőgazdaságnak

2012. február 24., péntek
Újvidék és Szeged együtt kutat a biomezőgazdaságnak

Termékfejlesztést, és állategészségügyi-élelmiszerbiztonsági közös kutatásokat végez közösen az újvidéki és a szegedi egyetem több kara és más intézmények.

Hat intézmény vesz részt a közös munkában, közülük négy szerbiai és két magyarországi: az Újvidéki Egyetem 3 különböző kara, illetve az újvidéki Élelmiszerkutató Intézet, magyarországi partnerek a Gabonakutató Intézet, illetve az SZTE Mikrobiológiai Tanszéke.

Vágvölgyi Csabától

, a Mikrobiológiai Tanszék vezetőjétől megtudtuk, az egyik projekt keretében például olyan mikrobiális eredetű terméket szeretnének kikísérletezni, amely segítheti a biológiai alapú mezőgazdaság alkalmazását. A kutatók olyan technológiát próbálnak meg kialakítani, amely segítségével a vízből és a talajból lebonthatóvá a különböző vegyszerek, gyomírtók elemei. Egy másik projekt keretében olyan fonalas mikroszkopikus gombákat kutatnak, amelyek alkalmasak arra, hogy biokontroll aktivitást fejtsenek ki. A harmadik projekt keretében azt vizsgálják, hogy a kukoricában megjelenő mikotoxinok (egészségre káros vegyületek) mennyiségi szintjét hogyan lehetne csökkenteni, valamint tanulmányozzák a termelő gombák elterjedését. Megvizsgálják, milyen tényezők befolyásolják szintjének alakulását különböző terményekben és hogyan lehet ezt csökkenteni. A klímaváltozással például megjelenhetnek nálunk olyan mikroszervezetek, gombák, amelyek korábban nem voltak jellemzőek. Elsősorban a kukoricát célozták meg, hiszen a Dél-Alföld és a Vajdaság is elsősorban mezőgazdasági régiónak számít, s mindenhol igen nagy területen termesztenek ilyen haszonnövényt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.