/

Újvidék és Szeged együtt kutat a biomezőgazdaságnak

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Termékfejlesztést, és állategészségügyi-élelmiszerbiztonsági közös kutatásokat végez közösen az újvidéki és a szegedi egyetem több kara és más intézmények.

Hat intézmény vesz részt a közös munkában, közülük négy szerbiai és két magyarországi: az Újvidéki Egyetem 3 különböző kara, illetve az újvidéki Élelmiszerkutató Intézet, magyarországi partnerek a Gabonakutató Intézet, illetve az SZTE Mikrobiológiai Tanszéke.
Vágvölgyi Csabától, a Mikrobiológiai Tanszék vezetőjétől megtudtuk, az egyik projekt keretében például olyan mikrobiális eredetű terméket szeretnének kikísérletezni, amely segítheti a biológiai alapú mezőgazdaság alkalmazását. A kutatók olyan technológiát próbálnak meg kialakítani, amely segítségével a vízből és a talajból lebonthatóvá a különböző vegyszerek, gyomírtók elemei.

Egy másik projekt keretében olyan fonalas mikroszkopikus gombákat kutatnak, amelyek alkalmasak arra, hogy biokontroll aktivitást fejtsenek ki.

A harmadik projekt keretében azt vizsgálják, hogy a kukoricában megjelenő mikotoxinok (egészségre káros vegyületek) mennyiségi szintjét hogyan lehetne csökkenteni, valamint tanulmányozzák a termelő gombák elterjedését. Megvizsgálják, milyen tényezők befolyásolják szintjének alakulását különböző terményekben és hogyan lehet ezt csökkenteni. A klímaváltozással például megjelenhetnek nálunk olyan mikroszervezetek, gombák, amelyek korábban nem voltak jellemzőek. Elsősorban a kukoricát célozták meg, hiszen a Dél-Alföld és a Vajdaság is elsősorban mezőgazdasági régiónak számít, s mindenhol igen nagy területen termesztenek ilyen haszonnövényt.

Default thumbnail
Előző sztori

Kézilabda: Nagy László sárga-pirosban az olimpián?

Következő sztori

Vízilabda: kezdi a tavaszt az Universitas

Legutóbbi hasonló cikkek