/

Toroczkai: Hajszálon múlt a vérfürdő!

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vizsgálatot követel Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetője és a Jobbik Csongrád megyei önkormányzati képviselője a vasárnapi vízilabda Bajnokok Ligája mérkőzésen történt szerb szurkolói rendbontás miatt.

“Csak és kizárólag egy hajszálon, a Jóistenen és a grobarik vezérszurkolóján múlt, hogy nem gázoltunk térdig a vérben” – jelentette ki Toroczkai László, a Jobbik megyei képviselője hétfő kora délután a párt szegedi székházában tartott sajtótájékoztatón. Mint ismeretes, az A-Híd Szeged Beton együttese által a szerb Partizan Beograd ellen 9-8-ra megnyert találkozó előtt a szerb ultrák nekitámadtak a közelükben álló szegedi B-közép tagjainak, s a “Cattani” becenéven is ismert egyik vezérszurkolót brutálisan megverték – az ügyben azóta már előállítás is történt.

A mérkőzést a helyszínen végigszurkoló Toroczkai (nyitóképünkön balra látható, amint az egyik rendőr mellett áll fekete pólóban) elsősorban a biztosítás hiányosságait kifogásolta. Állítása szerint ő maga ingyenesen tekintette meg a mérkőzést több társával egyetemben, mivel a beléptetésnél mindössze annyit mondott viccesen, hogy ők a B-közép, s “a két nyugdíjaskorú biztonsági őr” ezzel motozás nélkül be is engedte. “Akár gépkarabélyt is bevihettem volna” – jegyezte meg a HVIM vezetője, hozzátéve, ha őket nem, akkor a sokkal félelmetesebb hírű szerbeket pedig aligha vizsgálták át a biztosítást végző Insure Security emberei, s ha ő maga tudja róluk, hogy a Partizan ultrái a “világ egyik legkegyetlenebb, legvadabb szurkolótábora”, akkor azt a rendezőknek is tudnia kellett volna.

A jobbikos politikus szerint egy könnyedén átléphető, nagyjából fél méter magas kordon választotta el egymástól a két ultratábort az uszoda végében az eredményjelzőtáblánál. Ezt személyesen tapasztalta, hiszen a rendbontást és a verekedést követően ő maga is arra a részre ment, s ott állt a vendég B-közép szomszédságában. A szerbektől függött, hogy lesz-e balhé, állítja Toroczkai László, hiszen szerinte nem volt olyan erő, sem a biztonságiak, sem a hazai keménymag részéről, ami útját állhatta volna a vendég fanatikusoknak, ha úgy döntenek, hogy rátámadnak az uszoda közönségére.

Sérelmezte azt is, hogy a szünetben a kivezényelt rendőri erők vele és társaival foglalkoztak, őket kamerázták a “150 szerb vadállat” helyett. Mint közölte, a sajtótájékoztatót megelőzően egy órán át beszélt telefonon Szenti Szabolcs rendőrségi szóvivővel, akitől megtudta, a biztonságiak a rendőröket hívták a rendbontást követően, ezzel is mutatva teljes tehetetlenségüket. Megjegyezte: a rendőrség sem megfelelő erőkkel vonult ki a helyszínre, példának felhozva, hogy ő maga összesen 5 rendőrt látott a sátor alatt, közülük legalább kettő rendőrnő volt, akik kameráztak, s ez az állomány sem választotta szét a két tábort. Mint megemlítette, lopás is történt, hiszen a grobarik a szegedi Majestic Ultras Szeged kifüggesztett drapériáját letépték, és sem a rendőrség, sem a biztonságiak nem léptek fel annak visszaszerzése érdekében. Hozzátette, a rendőri erők a sátoron kívül már jól látták el feladataiakat a szerb drukkerek távozása során.

Felmerül a kérdés Toroczkai szerint, hogy alkalmas-e egyáltalán az újszegedi sortuszoda ilyen kiemelt kockázati szintű sportesemény megrendezésére, nem kellene-e a városnak fejlesztéseket végrehajtani, az ilyen és hasonló esetek elkerülése végett.

A megyei képviselő vizsgálatot követel az ügyben mind a szegedi önkormányzattól, mind az uszodát üzemeltető Szegedi Sport és Fürdők Kft.-től, annak megállapítására, hogy ki a felelős a történtekért. Ő maga úgy tudja, a klub nem kevés pénzért szerződött a biztonsági szolgálattal, amelyből nem 6-7 – mint állította -, hanem sokkal több biztonsági embernek kellett volna az uszodában tartózkodnia. Mint közölte, ennek a cégnek nem szabad többé sporteseményt biztosítania Szegeden. “Több száz szegedi polgár életével játszottak a biztonsági szolgálat vezetői!” – hangsúlyozta nyomatékot adva véleményének Toroczkai László sajtótájékoztatója végén.

Default thumbnail
Előző sztori

Hoffmann: sikeresen lezárultak a felsőoktatási jelentkezések

Default thumbnail
Következő sztori

A gazdasági bizottság támogatta Rogán Antal árfolyamgát-javaslatait

Legutóbbi hasonló cikkek