Közélet

Tavaly 1200 orvos kért külföldi munkavállaláshoz igazolást

Tavaly 1200 orvos kért külföldi munkavállaláshoz igazolást

2012. február 4., szombat
Tavaly 1200 orvos kért külföldi munkavállaláshoz igazolást

Tavaly 1200 orvos kért külföldi munkavállaláshoz szükséges igazoló okiratot - írja a Magyar Hírlap szombati számában az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal friss statisztikájára hivatkozva.

A kérelmezők nagy többsége frissen végzett, harmincévesnél fiatalabb, s - noha az életkor előrehaladtával csökken a migrációs hajlandóság - az ötven év felettiek közül is több mint százan adtak be kérelmet. Az adatok szerint nagyjából fele-fele volt a csak általános orvosdoktori oklevéllel rendelkezők és a szakorvosok aránya, utóbbiak közül főleg a belgyógyászok és a háziorvosok száma kiugró - írja a lap.

Papp Magor

rezidenselnök a kisebb létszámmal megjelenő, ám itthon is "hiánycikknek" számító aneszteziológus és intenzív terápiás, valamint a neurológus szakemberek távozását tartja drámainak. Mint mondta, ezekre a szakmákra amúgy is nagyon kevés fiatal specializálódik. "Az adatok azt mutatják, hogy sajnos tavaly sem lehetett csökkenteni az elvándorlást, sőt az valamelyest növekedett is az előző évhez képest, vagyis megalapozottan kongatjuk a vészharangot" - mondta a lapnak. Úgy vélekedett, hogy a folyamat hatékony beavatkozás nélkül nem áll meg, akkor viszont nem lesz itthoni utánpótlás, hiszen egy orvosi egyetemi évfolyamnak körülbelül a másfélszerese vándorolt el tavaly.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.