Egyház

Réthelyi Miklós: a modern társadalomban meg kell találni az egyházak helyét

Réthelyi Miklós: a modern társadalomban meg kell találni az egyházak helyét

2012. február 24., péntek
Réthelyi Miklós: a modern társadalomban meg kell találni az egyházak helyét

A modern társadalomban meg kell találni az egyházak helyét, szerepét - hangsúlyozta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter pénteken Budapesten azon az ünnepségen, amelyen a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) egy mentőautót ajándékozott az Országos Mentőszolgálatnak, az államadósság-csökkentő akcióhoz csatlakozva.

Réthelyi Miklós

azt mondta, az egyházak fontos szerepet játszanak az oktatásban, a szociális gondoskodásban, a sport területén, illetve a kulturális és a mindennapi életben egyaránt, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium pedig szoros kapcsolatban áll az egyházak vezetőivel. Meglátása szerint élni kell "az egymáshoz fordulás" lehetőségeivel, mert ahhoz, hogy "kiegyensúlyozott, bizakodással a jövőbe néző társadalomban" éljünk, a fenti területeken az egyházaknak is fontos szerepük kell hogy legyen. Réthelyi Miklós szólt arról, hogy az egészségügyben nemcsak a betegségek elleni harc folyik, hanem a betegek lelkét is gyógyítani kell, mert "lelkiállapotunk és testi betegségeink kölcsönösen és többszörösen egymáshoz kapcsoltak".

Cserháti Péter

egészségpolitikai helyettes államtitkár rámutatott: "óriási jelentősége van az egyházak szolgálatának, mert ma már szinte csak tőlük várhatjuk, hogy olyan többletet tegyenek hozzá az ellátáshoz, amelyet sajnos (...) nem tudunk megvásárolni". Emlékeztetett arra, hogy a múltban is megmutatkozott az evangélikus egyház elkötelezettsége az egészségügyben.

Mártai István

, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója a mentőautót megköszönő beszédében kiemelte: az ajándékozással "találkozott a segítségnyújtás szándéka a segélynyújtással", a rohamkocsi pedig "több mint egy mentőautó", mert nemcsak egy járművet kaptak, hanem a teljes egészségügyi felszerelést is. A teljes adomány értéke így több mint 30 millió forint. Igei köszöntőjében

Gáncs Péter

, az MEE elnök-püspöke rámutatott: "hisszük és reméljük, hogy a most átadandó autó is hozzájárulhat ahhoz, hogy a mentő szeretet, a szakszerű orvosi segítség lehetőség szerint (...) mindig a kellő pillanatban megérkezzék a rászorulókhoz".

Prőhle Gergely

evangélikus országos felügyelő a mentőautó kulcsainak átadásához fűződően azt mondta: a magyar evangélikusoknak olyan történelmi kötelezettségük van, melynek megfelelően "a jó gazdát, a jó államot" kell segíteniük. Az MEE által vásárolt gépkocsin egy logóval ellátott felirat olvasható arról, hogy az evangélikus egyház adománya.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.