Összefognak az újvidéki magyar civil szervezetek

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szövetségbe tömörült hétfőn több újvidéki központú magyar egyesület, szervezet és fórum , hogy nagyobb nyomatékot adjon az érdekérvényesítésnek, és jobban összehangolja a munkát, továbbá eredményesebben indulhassanak a tagszervezetei a pályázatokon.

A Planta Újvidéki Magyar Civil Szervezetek Szövetsége a hétfői alakuló közgyűlésen Erős Ervint választotta a szövetség elnökévé.

“A Planta létrehozásának célja az Újvidéken tevékenykedő magyar civil szervezetek összefogása. Ezeknek a civil szervezeteknek az a közös vonásuk, hogy különböző területeken ugyan, de a magyarság érdekeiért küzdenek, ezeknek az érdekeknek a képviseletét vállalták fel. A Planta egyrészt összefogja ezeket a szervezeteket, másrészt összehangolja munkájukat akár rendezvényszervezésről, kulturális megmozdulásról, oktatási tevékenységről, vagy másról van szó” – nyilatkozta az MTI tudósítójának Erős Ervin, a Planta elnöke.

“Miután frissen létrejött szövetségről van szó, munkánk most arra irányul, hogy elemezzük egy-egy szervezet vagy egyesület alapszabályát, a munkájukban kitűzött feladatok fontossági sorrendjét, amelynek alapján megfogalmazzuk majd a szövetség teendőit is. Szeretnénk például egységes álláspontot kialakítani a Magyar Nemzeti Tanáccsal kapcsolatosan, összehangolni az uniós projektekre irányuló pályázatokat. Egyeztetni szeretnénk azokat a programokat amelyek a hagyományőrzésről, a magyarság fennmaradását szolgáló erőfeszítésekről szólnak” – mondta Erős Ervin. Kiemelte, hogy tapasztalataik szerint ugyanis ezek a magyar civil szervezetek gyakorta egymás mellett, egymással párhuzamosan és egymással versengve kérelmezték ugyanazon alapítványi támogatásokat.

Erős Ervin reményei szerint az újvidéki magyar civil szervezetek az összefogással sikeresebbek lehetnek a pályázatokon, és érdekeiket is eredményesebben érvényesíthetik.

A Planta szövetség alapító tagjai a Promoart, az Újvidéki Módszertani Központ, a Szülők Fóruma, a Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium, a Vajdasági Magyar Diákszövetség, a Jövő Fiataljai, a Kossa János Magyar Nyelvművelő Egyesület és Olvasókör, a Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács és a Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ. A szövetség alelnökévé Csányi Erzsébetet és Mór Gábort választották meg.

Default thumbnail
Előző sztori

140 millió forint jutalom három kormányhivatalban

Következő sztori

Hátország: Rendőr TE-s házidöntőt rendeztek a fővárosban

Legutóbbi hasonló cikkek