Közélet

IKV: fagyos lakáshelyzet, lassú olvadás várható + VIDEÓ

IKV: fagyos lakáshelyzet, lassú olvadás várható + VIDEÓ

2012. február 16., csütörtök
IKV: fagyos lakáshelyzet, lassú olvadás várható + VIDEÓ

A fagyot követő olvadás is problémákat okozhat a IKV Zrt. kezelésében lévő épületeknél. A társaság vezérigazgatójától megtudtuk, a belvárosi házak állapota a legrosszabb, sok helyütt elöregedettek a vezetékek, így olvadáskor is várhatóak nehézségek.

A zord téli idő már eddig is okozott meghibásodásokat a szegedi

IKV Zrt.

által kezelt társasházaknál. Ahogy

Soós Ferenc

vezérigazgató elmondta, a legnagyobb probléma a lefagyásokkal van. A lehullott hó eltakarítása megoldott, hiszen százfős házfelügyelői gárda dolgozik azoknál az épületeknél, melyeket kezelnek, illetve vállalkozásban is végeztetik ezt a munkát. „Az esetleges vezetékelfagyások ott okoznak gyakrabban nehézségeket társaságunknak, ahol magántulajdonban is vannak lakások egy épületen belül, ám a tulaj nem lakik az adott helyen. Bérlő esetében más a helyzet, ugyanis jogszabály is lehetővé teszi, hogy indokolt esetben kinyissunk egy lakást” – magyarázta. Soós Ferenc közölte, fel kell készülniük a fagyok következményeire is, hiszen egy olvadás után további nehézségek merülhetnek fel, mert többek között a nyomóvezetékek a régi belvárosi házaknál egyáltalán nincsenek jó állapotban. Ez szinte minden belvárosi épületre jellemző, példaként a vezérigazgató a Berzsenyi utcát és a Széchenyi tér 8. szám alatti házat említette. „A szegedi belváros van jóformán a legrosszabb helyzetben. Részben azért, mert társasházakról van szó, vagyis a legtöbb épületben legalább egy lakás átkerült magántulajdonba. Ettől a perctől kezdve pedig a társasházi törvény adta lehetőségek határolják be a mozgásterünket” – részletezte. Amennyiben ugyanis 100%-os önkormányzati épületről van szó, nem kell a bérlőknek hozzájárulniuk például a felújítási költségekhez, egyéb esetben viszont a tulajdoni hányad alapján kéri az IKV a költségek megtérítését. Soós Ferenc tapasztalatai szerint erre azonban a tulajdonosoknak nincs pénzük.

A 2011-es esztendőt az Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó Zrt. életében eredményesnek nevezte a vezérigazgató, bár megjegyezte, nem úgy alakultak bevételeik, mint ahogy számítottak rá. Az üzleti ügyfeleiknek vannak jelentősebb elmaradásai, nem pedig a lakásbérlőknek. Ráadásul a hiányzó lakbérekkel is igazán tudnak mit kezdeni. Az viszont jól látszik, hogy a vállalkozások nehéz helyzetben vannak, többüknek gondot okoz a bérleti díjak kifizetése. „Megkötött szerződésekről van szó, így nekünk azt kell követelnünk, ami abban szerepel” – közölte. Hozzátette, januártól számos jogszabály változott, amihez alkalmazkodnia kellett az IKV-nak. Végrehajtották dolgozóiknál a bérkompenzációt, illetve, igaz más formában, de a tavalyi szinten meg tudták tartani a cafetériát is.

Tápai Péter

távozása után

az átadás-átvétel is zökkenőmentesen zajlott le a társaságnál. Soós Ferenc ugyanis tapasztalt szakember, már a rendszerváltás óta az IKV-nál dolgozik, tizenöt éve pedig szinte ugyanabban a beosztásban, így megvolt a kellő cégismerete. „Azt, hogy felkértek a cég vezetésére három hónapra, valahol a vállalat megbecsülésének is tartom. A politikai erők egységesen úgy látták biztosítva az IKV zökkenőmentes működését, hogy az új vezérigazgatói kinevezéséig én lássam el ezt a tisztet. Örülök ennek, de rengeteg teherrel is jár” – mondta el portálunknak. Soós Ferenc nem kívánja megpályázni a vezérigazgatói posztot, nincsenek ilyen ambíciói. „1989 óta dolgozom az IKV-nál, és 1995 óta vezetem a kezelési részleget. Azt csinálhatom, amit szeretek, a munkám a hobbim is egyben, ezért sem fogok pályázni” – indokolta döntését.

Ide kattintva az alábbi videón a Telin TV Soós Ferenc vezérigazgatóval készített interjúját is megtekintheti (Szeged Ma hírműsor, 2012. február 15.)!

http://www.youtube.com/watch?v=UTLAKqsR2Lc&feature=youtu.be

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.