Bulvár

Hulladékellenörzés a határon

Hulladékellenörzés a határon

2012. február 16., csütörtök
Hulladékellenörzés a határon

Az engedély nélküli veszélyes hulladékok behozatalának megakadályozása volt a célja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), valamint az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség tíznapos országos akciójának, amely csütörtökön zárult; az együttműködésben több mint 1500 kamiont vizsgáltak át a határátkelőkön - mondta a főfelügyelőség főigazgató helyettese Röszkén.

A cél, hogy kiszűrjék azokat a kamionokat, amelyek úgy szállítanak hulladékot vagy veszélyes hulladékot, hogy a menetleveleken azt nem jelölték meg. Ezzel megakadályozva, hogy a szállítmányt Magyarországon vagy az unió területén illegálisan lerakják, vagy felhasználják. Az akciót vezető

Tolnai Jánosné

elmondta: a hatóságok két olyan szállítmányt is találtak a napokban, amelyeket kiemelten kezeltek. A kamionok Bulgáriából Belgiumba szállítottak veszélyes hulladékot, ez tartalmazott arzént, szelént és nehéz fémeket. A csaknem ötven tonna hulladékot a határon a hatóságok az eljárás során lefoglalták, és a kamionokat a büntetés megfizetéséig visszatartják. A büntetés tonnánként eléri az egymillió forintot. Az eljárás lezárultával a hatóságok a járműveket visszafordítják. A tapasztalatok szerint a legérintettebb helyszín Röszke és Nagylak. A hatóságok tájékoztatása szerint az akció ugyan véget ért, de az ellenőrzést tovább folytatják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.