Közélet

Hová kerül a szegedi hólé? + FOTÓK, VIDEÓ

Hová kerül a szegedi hólé? + FOTÓK, VIDEÓ

2012. február 17., péntek
Hová kerül a szegedi hólé? + FOTÓK, VIDEÓ

A szokatlanul bőséges téli csapadék nemcsak akkor gond, amikor leesik, és lassítja a közlekedést, hanem akkor is, amikor olvadásnak indul. De a kemény fagy is problémákat okozhatott, ha nem figyeltünk oda a vízvezetékekre és vízmérőkre.

A Szegedi Vízmű Zrt. Szeged területén kétfajta csatornahálózatot üzemeltet. Ezek egyike az úgynevezett zárt rendszer, mely 550 kilométer hosszan nyúlik el a város alatt, a nyílt árkok hossza pedig 247 kilométer. „Az 550 kilométeres hálózat azonban nem mind a csapadékvíz elvezetésére szolgál” – mondta el portálunknak

Maróti Tibor

, a Szegedi Vízmű Zrt. víz- és csatornahálózati üzemvezetője. „Ebből mintegy 300 kilométernyi az, ami az úgynevezett egyesített rendszer, melyben a szennyvíz és a csapadékvíz ugyanabba a csatornába kerül és így jut el a szennyvíztisztítóba.” A csapadékvíz elvezetésére szolgáló rendszereken külön jut el olvadáskor a hólé például a vértói vagy a tarjáni záportározóba. Mindkét rendszeren vannak beömlők, melyeken keresztül a csapadék és az olvadó hólé eljut a megfelelő helyre.

Egy centi hó – egy milliméter eső

„Mi ezeket a rendszereket üzemeltetjük, hogy az oda kerülő víz akadálytalanul eljusson a befogadókba” – beszélt a vízmű feladatáról az üzemvezető. „Azonban az már nem a mi feladatunk, hogy ezeknek a beömlőknek a környékén ne legyen akadály. Ilyenkor gyakran a hó rá van tolva a víznyelő rácsokra, így az olvadék nem tud lefolyni. A lefolyók környezetének tisztítását mindig a közút kezelőjének kell elvégeznie.” Sokszor tapasztalják a szakemberek, hogy egy-egy eldobott műanyag zacskó vagy falevél zárja el a víz útját. A csatornarendszer azonban nincs eldugulva, és ilyenkor elég lenne, ha ezt az akadályt a lakók elpiszkálnák onnan. Igaz ez most is, hiszen az egyre enyhébb idő hatására megindult az olvadás, de a hólé sok helyen nem tud eljutni a nyílásokon keresztül a csatornába. Azért is kell fokozottan odafigyelni erre, mivel általában egy centiméternyi hó egy milliméter csapadéknak felel meg, így a Szegedre hullott hómennyiség már igen jelentős víztömeget képez... „Rendszeres a kapcsolatunk a Magyar Közúttal és a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-vel is, ők ellenőrzik az utakat, és mindig jelzik, ha problémát tapasztalnak” – beszélt a cégek közötti együttműködésről a vízmű szakembere. „Ez a konzultáció időjárástól függetlenül folyamatos, így mindig azon vagyunk, hogy a csapadékvíz akadálytalanul eljusson a tározókba.”

„A mostani sok hó is kezelhető”

„A tavalyi évhez képest most sem beszélhetünk extrém helyzetről, hiszen az elmúlt évben a belvíz jelentett problémát” – jelentette ki. „Ez a mennyiségű csapadék még viszonylag könnyen kezelhető, ráadásul nem egyszerre, hanem folyamatosan fog olvadni a hó.” A kertvárosi részeken lévő nyílt árkokat és átereszeket a tavalyi évben is ellenőrizték, tisztították, így az olvadás során keletkező vízmennyiséget kellő módon el tudják majd vezetni. Persze sokat tudnak a lakosok is segíteni azzal, ha álló vizeket, tócsákat tapasztalnak, akkor egy ásóval-lapáttal egyszerűen a beömlőkhöz tudják terelni az olvadékot, vagy az árkokban az átereszeknél lévő hótömböket szétnyomva biztosítják a víz útját. „Ha mégis azt tapasztalják, hogy valamelyik víznyelőrács eldugult, hívják a 62/420-155-ös telefonszámunkat, és mi rövid időn belül segítünk a probléma megoldásában” – hívta fel a figyelmet az üzemvezető. „A kertvárosi részeken a nyílt árkokat is rendszeresen karbantartjuk, és folyamatosan tisztítjuk az átereszeket is.”

Figyeljünk oda a vízmérőórákra!

A Szegedi Vízmű Zrt. életében ez a rendkívül szélsőséges időjárás nem okozott problémát, viszont lakossági részről sok bejelentés érkezett elfagyott vízmérőórákról, bár a cég több alkalommal, hírleveleken keresztül is felhívta erre a veszélyre a figyelmet. „Sajnos a mérők elfagyásakor a fogyasztók rosszul járnak, hiszen az ő költségükre történik meg a javítás és a csere” – emelte ki a Maróti Tibor. „Sőt még az elfolyt vizet is nekik kell kifizetniük. Ez a javítás összességében több tízezer forintot is jelenthet. Megéri tehát odafigyelni.” Főleg a kiskertes övezetekben fordul elő nagyobb számban ez a meghibásodás, ezért a vízmű munkatársai rendszeresen „nézelődnek”, figyelik, hogy nincs-e valami szokatlan jelenség. Ilyenkor mindig megpróbálják értesíteni a tulajdonosokat, hogy a nagyobb kárt megelőzzék. Érdemes azonban nekünk is jobban odafigyelni, főleg most, az enyhülés közeledtével, hiszen az eddigi „jégdugók” eltűnésével a csőtörés, az elfagyott vízmérő elkezdi magából ontani a vizet. „Tavasszal számítunk több ilyen hibabejelentésre” – hangsúlyozta Balaton Krisztina, a társaság kommunikációs vezetője. „Bár ősszel már többször is felhívtuk a figyelmet a fagyveszélyre, mégis akadnak olyan fogyasztók, akik nem gondoskodtak a mérőórák és a kerti csapok megfelelő védelméről. Az extrém hideg miatt az eddigieknél is fokozottabb odafigyelésre volt szükség.” Ugyan a vízmérőórák leolvasása kéthavonta történik, mégis nem árt arról is gondoskodni, hogy ezt akadálytalanul meg tudják tenni a szakemberek. Ott, ahol a mérőóraaknákat hó fedi, ajánlatos ezeket a leolvasás előtt megtisztítani. Tekintse meg a Duna Televízió összeállítását a témában!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.