Közélet

A szegedi horvátok elnöke szerint az uniós forrásokkal még vonzóbb lesz Horvátország

A szegedi horvátok elnöke szerint az uniós forrásokkal még vonzóbb lesz Horvátország

2012. február 3., péntek
A szegedi horvátok elnöke szerint az uniós forrásokkal még vonzóbb lesz Horvátország

A horvátok kétharmada igent mondott az európai uniós csatlakozásra a vasárnap tartott népszavazáson. A leadott szavazatok összesítése alapján a polgárok 66,25 százaléka biztosította támogatásáról az EU-csatlakozást, az ellenzők tábora pedig 33,15 százalékot tett ki. A választási részvétel viszonylag alacsony, 43,67 százalék volt.

Ivo Josipovic

horvát államfő úgy vélte, a népszavazás eredménye „nagy igent" jelent Európára, és Horvátországot véglegesen európai országként határozza meg, amely a jövőjét az ókontinenshez köti.

José Manuel Durao Barroso

, az Európai Bizottság, valamint

Herman Van Rompuy

, az Európai Tanács elnöke ugyancsak üdvözölte a népszavazás pozitív eredményét, amelyet jó hírnek nevezett Horvátország, a térség és Európa számára is. Megkerestük a Szegedi Horvát Kisebbségi Önkormányzat elnökét

Dušan Marjanovićot

, aki a következő véleményét osztotta meg olvasóinkkal. "Horvátország csatlakozására — véleményem szerint — elég későn került sor. A felhős időszak az unió felett egy kicsit elijesztette a horvát lakosságot, hogy nagyobb számban jelenjen meg a népszavazáson. Jobban fel kellett volna kelteni az emberek érdeklődését. Úgy gondolom, Horvátországnak helye van az Európai Unióban, és az aktuális politikai vezetés ezzel élni is fog. Kihasználják a lehetőségeket, forrásokat — gondolok itt a pályázati forrásokra —, ezzel még szebbé, élhetőbbé, vonzóbbá téve az amúgy is gyönyörű mediterrán országot. Sok türelmet igénylő változás veszi kezdetét az előcsatlakozási szerződés megkötésével, de a mának más alternatívája nincs" — szögezte le a szegedi horvátok elnöke.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.