Hidegben az autó is bereked + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A rendkívüli időjárás nem csak az embereket, de az autókat is kikészíti. Főként az idősebb akkumulátorok sínylik meg a mínuszokat, egy fagyos éjszaka százezres nagyságrendű károkat okozhat járművünkben. Szakértőket kérdeztünk, mivel óvjuk a kocsinkat a hidegtől.

Újabb hidegrekordot mértek csütörtök hajnalban Szeged külvárosában. Egy fagyos éjszaka után a szabad ég alatt telelő autók csak köhécselnek, egy tönkrement akkumulátor, benzinszűrő vagy motor javítása esetén pedig mélyen a zsebünkbe kell nyúlni.

A fagyálló sem állja

A rendkívüli időjárás miatt égnek a vonalak az autómentőknél, és az autószerelők sem unatkoznak. “Szinte egész nap járunk autókat menteni, bent a műhelyben is hét autó áll jelenleg” – mondta Kis Zoltán, a Rácz Autószerviz munkatársa. Mint mondta, a fagy elsősorban a dízeles autóknál okoz problémát, az akkumulátor meghibásodása számos egyéb problémát okoztak. A nehezen induló autókon segíthet az úgynevezett bikázás, ilyenkor egy másik jármű akkumulátorának segítségével indíthatják be kocsinkat. “A fagyos akkumulátor miatt hosszas önindítózással próbálják feléleszteni a járművet, ez azonban tönkreteheti az önindítót is. Érdemes ilyenkor szakemberhez fordulni, mert van, hogy csak hatványozzuk a problémákat, és az sokba kerülhet a végén” – teszi hozzá az autószerelő.

no images were found

Mint mondta a fagy emellett a benzinszűrőt is kikezdhetik, továbbá arra is kell figyelni, hogy a szélvédőmosó és a hűtővíz mennyire bírja az időjárást. Mínusz húsz fok alatt már a fagyálló sem mindig segít, a motorblokkban megfagyott víz repedéseket okoz, cseréje pedig százezres nagyságrendű lehet. A kéziféket sem ajánlott éjszakára behúzva hagyni, mert reggelre “befagyhat”, ilyenkor azonban ne felejtsük az autót sebességbe tenni! “A legjobb megoldás garázsban tartani a járművet, a szabad ég alatt ugyanis nem tehetünk túl sok minden a kocsi védelméért. Műszaki vizsgálattal korán észlelhető a probléma, érdemes ezt lefuttatni valahol, mert utána sokkal többe kerülhet a javítás” – tette hozzá a szakember.

“A korszerű dízelautók már a hideget is jobban bírják, de a jeges időben 60%-ra zuhanhat vissza a kapacitása, ez pedig az elektronikát is megviseli” – mondta Karácsonyi Sándor autószerelő. A folyadékszint vizsgálatát ő is kiemelte, a rossz minőségű szélvédőmosó könnyebben megfagyhat. Ennek ellenőrzése egyébként egyszerűen, egy benzinkúton is elvégezhető. Aki autóval vág neki a hóhegyeknek, ajánlott hólánccal felszerelnie járművét, de egy hólapát, pár meleg takaró, forró innivaló és feltöltött mobiltelefon is jól jöhet.

no images were found

Előző sztori

Emelkedtek a globális élelmiszerárak

Következő sztori

Tenisz: Kellner és Fucsovics kezd pénteken + FOTÓK