Gazdaság

Haldoklik a bioetanol-piac

Haldoklik a bioetanol-piac

2012. február 23., csütörtök
Haldoklik a bioetanol-piac

Míg korábban évente mintegy 36 millió liter E85-ös bioüzemanyag fogyott, addig idén jó, ha ennek a mennyiségnek a 30-40 százaléka - mondta a Népszava csütörtöki számában Héjj Demeter, a Magyar Bioetanol Szövetség elnöke.

Már tavaly ősszel drámaian visszaesett az etanol iránti igény, amikor a kormány literenként 40 forinttal emelte az E85-ös üzemanyag jövedéki adóját. Január elején pedig további 30 forintos jövedékiadó-növelés történt, így összességében egy év alatt 70 forinttal nőtt a bioetanol jövedéki adója, ami literenként 90 forint pluszkiadást jelent a vásárlóknak. A Népszava cikke szerint az adóemelések miatt ma már egyliternyi E85-ös ára – töltőállomástól függően – 320-350 forint körül van. A benzin literjéért átlagban 425 forintot kell fizetni. Vagyis hiányzik az a 30 százalék körüli árkülönbség, amely versenyképessé tenné a bioüzemanyagot. A kukoricából, illetve más növényekből előállított etanolból ugyanis az alacsonyabb energiatartalma miatt 20-25 százalékkal többet fogyasztanak az autók, mint benzinből. A járművek etanolra történő átállítása 40-50 ezer forint kiadással jár. Ezeket a tételeket számításba véve pedig már nem éri meg a környezetbarát hajtóanyaggal közlekedni. Korábban egy tankoláson 3-4 ezer forintot tudtak megtakarítani az autósok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.