/

Fidesz-KDNP: Törvénytelenségbe hajtják az iskolaigazgatókat (FRISSÍTVE)

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A városháza által múlt pénteken meglebegtetett 800 milliós elvonás miatt rettegnek a szegedi pedagógusok. A Fidesz-KDNP nyugalomra int, s a felelősök felkutatását szorgalmazza.

Rendkívüli jogi bizottsági ülés összehívását sürgeti Kalmár Ferenc, a Fidesz-KDNP frakcióvezető-helyettese, hogy megvitassák, ki a felelős azokért az utasításokért, melyek törvénytelenségekbe kergethetik a szegedi iskolaigazgatókat. Mint ismeretes, múlt pénteken a városházára rendelték be a direktorokat, ahol közölték velük: az idei évben az önkormányzat 800 millió forintot von el a közoktatástól. Erről azonban aláírt papírt nem kaptak – nem is kaphattak, hiszen közgyűlési döntés még nem született a 2012-es költségvetésről. Így aztán az igazgatóké lehet a munkajogi felelősség, ha például részmunkaidőben vagy szerződéssel foglalkoztatott kollégákat küld el. Kalmár és az oktatási bizottság elnöke, Pocsai Blanka (Fidesz-KDNP) éppen ezért nyugalomra és óvatosságra inti a pedagógusokat és a szülőket is.

Kalmár: Kozma tudhatott valamit…

A frakcióvezető-helyettes emlékeztetett: néhány hete Kozma József (MSZP) azt vizionálta, hogy félnek a szegedi pedagógusok, mert nem látják a jövőt. A szocialista politikus tudhatott valamit, hiszen most valóban nagy a rettegés a derült égből villámcsapásként érkező városházi intézkedéssorozat nyomán – fogalmazott. Kalmár Ferenc hangsúlyozta: jelenleg a tavaly év végén elfogadott, átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet van érvényben Szegeden, hiszen az idei büdzsét még nem tárgyalta a közgyűlés, egyelőre annak tervezetét sem ismerik. Ezért jogszerűtlennek nevezte, hogy “városházi felelősök” 800 milliós elvonásról beszéltek az iskolaigazgatóknak, illetve ezzel kapcsolatban kérték őket cselekvésre. Ráadásul – szúrt oda – az MSZP-s polgármesternek nincs is többsége a torony alatt, ezért különösen érthetetlen, hogy irodavezetők kész tényként közölnek költségvetési megszorításokat az intézményvezetőkkel.

Kényszerhelyzet – megkezdődtek az átszervezések az iskolákban

A Fidesz-KDNP értesülései szerint időközben az iskolákban megkezdődtek az átszervezések, leépítések. A Béke utcai általánosban például csökkentik a napközis foglalkozás idejét, fel is kérték a szülőket – így Kalmár -, hogy “rendezzék a gyerekek délutáni sorsát”. Az intézményekből részmunkaidőben vagy szerződéssel, meghatározott feladatkörre szerződtetett kollégákat bocsátanak el. (A SZEGEDma.hu pedig úgy tudja: az önkormányzati kollégiumokban lakókat értesítették, péntek 18 és vasárnap 17 óra között csak indokolt esetben – értsd: iskolai rendezvény – lehet benn maradni.)

Pocsai: Nem csökkent az állami normatíva

Pocsai Blanka felhívta rá a figyelmet: 2012-ben nem csökkent az oktatás állami normatívája, ezért ezzel nem takarózhatnak Botka Lászlóék. Múlt heti akciójuk pedig oda vezetett, hogy pánikhangulat uralkodik abban a rendszerben, melynek legsérülékenyebb résztvevői a gyermekek, akiknek csekély az érdekérvényesítő képességük. Az igazgatókat törvénytelen intézkedésekbe hajszolja a városháza – mutatott rá, hozzátéve: tanév közben nem lehet másként költségeket lefaragni, mint pedagógus álláshelyek megszüntetésével, feladatra szerződtetett oktatók elküldésével. Ettől azonban a feladat még ott marad. Ráadásul ha munkajogi pert indítanak az állásukat elvesztők, az iskolák vezetőit terheli a munkajogi felelősség. Ki a felelős mindezekért a városházi utasításokért? – tette fel ő is a kérdést.

Számításai szerint egyébként múlt pénteken az ágazatra szánt pénz 6 százalékának elvonásával fenyegették az igazgatókat. Ezzel kapcsolatban azonban senki sem írt alá írásbeli utasítást, csak egy papírfecnin kaptak egy számadatot a direktorok, hogy mennyit kell megtakarítaniuk… Az oktatási bizottság elnöke kijelentette: nem tisztességes, hogy miközben mintegy 100 iskolát érintő ügyről van szó, a polgármester, az alpolgármester és az oktatási iroda vezetője nem hajlandó nyilatkozni, csak a városházi sajtószóvivőn keresztül üzengetnek.

Városháza: A Fidesz elveszi az iskolák pénzét

Úgy tűnik, szavai egyelőre süket fülekre találtak. A polgármesteri kabinet részéről Szabó Sándor kabinetvezető adott ki válasznyilatkozatot a csütörtök délutáni sajtótájékoztatót követően. A szöveget alább olvashatják.

„Költségvetési puccsot” emlegetett, és a szocialista polgármestert támadta mai sajtótájékoztatóján Kalmár Ferenc és Pocsai Blanka fideszes önkormányzati képviselő.
Sajnos, az illetők iskolavédő vehemenciájukban megfeledkeztek arról a nem elhanyagolható körülményről, hogy Szeged város idei költségvetése a Fidesz kormány áldásos tevékenysége (és többek között Kalmár képviselő úr „igen” szavazata) nyomán összesen mintegy 1.3 milliárd forinttal csökkent. (Okai: az állami normatívák csökkentése, az elvárt béremelések teljesítése, és az ÁFA növekedése).
Továbbá helyben, Szegeden a Fidesz-Jobbik (Kalmár és Pocsai képviselők szavazatával) támogatott, sőt kikövetelt olyan intézkedéseket, melyek a városi cégekbe indokolatlanul pumpáltak 733 millió forintot. (Ebben benne vannak a cégvezetők rapid leváltásának költségei, a Városi Televízió, az Ifjúsági Ház év közbeni plusz támogatása, az osztalékok otthagyása a Ritek Kft.-nél, illetve a Nagybani Piac Kft.-nél, valamint a Vásár és Piac Kft. tagi kölcsöne. )
Mielőtt tehát Kalmár képviselő úr és Pocsai képviselő asszony az intézmények költségvetésének és a pedagógusok védőszentjének szerepében kíván fellépni, szíveskedjen elgondolkodni korábbi döntéseinek és szavazatainak következményein és megnevezni azt a forrást, ahonnan gond nélkül pótolható a kiesett 2.033 milliárd forint.
A városvezetésnek egyébként nem áll szándékában megrövidíteni az iskolákat és a pedagógusokat: költségvetésük (melynek 47 százaléka állami normatíva, 53 százaléka önkormányzati forrás) csupán azzal az összeggel csökken, amit az elmúlt években maradványként visszaadtak.

Előző sztori

A diszkrimináció gyerekszemmel

Következő sztori

Két időst helyeztek el ideiglenesen Csongrádon