Közélet

Fidesz-KDNP: Törvénytelenségbe hajtják az iskolaigazgatókat (FRISSÍTVE)

Fidesz-KDNP: Törvénytelenségbe hajtják az iskolaigazgatókat (FRISSÍTVE)

2012. február 2., csütörtök
Fidesz-KDNP: Törvénytelenségbe hajtják az iskolaigazgatókat (FRISSÍTVE)

A városháza által múlt pénteken meglebegtetett 800 milliós elvonás miatt rettegnek a szegedi pedagógusok. A Fidesz-KDNP nyugalomra int, s a felelősök felkutatását szorgalmazza.

Rendkívüli jogi bizottsági ülés összehívását sürgeti

Kalmár Ferenc

, a Fidesz-KDNP frakcióvezető-helyettese, hogy megvitassák, ki a felelős azokért az utasításokért, melyek törvénytelenségekbe kergethetik a szegedi iskolaigazgatókat. Mint ismeretes, múlt pénteken a városházára rendelték be a direktorokat, ahol közölték velük: az idei évben az önkormányzat 800 millió forintot von el a közoktatástól. Erről azonban aláírt papírt nem kaptak - nem is kaphattak, hiszen közgyűlési döntés még nem született a 2012-es költségvetésről. Így aztán az igazgatóké lehet a munkajogi felelősség, ha például részmunkaidőben vagy szerződéssel foglalkoztatott kollégákat küld el. Kalmár és az oktatási bizottság elnöke,

Pocsai Blanka

(Fidesz-KDNP) éppen ezért nyugalomra és óvatosságra inti a pedagógusokat és a szülőket is.

Kalmár: Kozma tudhatott valamit...

A frakcióvezető-helyettes emlékeztetett: néhány hete

Kozma József

(MSZP) azt vizionálta, hogy félnek a szegedi pedagógusok, mert nem látják a jövőt. A szocialista politikus tudhatott valamit, hiszen most valóban nagy a rettegés a derült égből villámcsapásként érkező városházi intézkedéssorozat nyomán - fogalmazott. Kalmár Ferenc hangsúlyozta: jelenleg a tavaly év végén elfogadott, átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet van érvényben Szegeden, hiszen az idei büdzsét még nem tárgyalta a közgyűlés, egyelőre annak tervezetét sem ismerik. Ezért jogszerűtlennek nevezte, hogy "városházi felelősök" 800 milliós elvonásról beszéltek az iskolaigazgatóknak, illetve ezzel kapcsolatban kérték őket cselekvésre. Ráadásul - szúrt oda - az MSZP-s polgármesternek nincs is többsége a torony alatt, ezért különösen érthetetlen, hogy irodavezetők kész tényként közölnek költségvetési megszorításokat az intézményvezetőkkel.

Kényszerhelyzet - megkezdődtek az átszervezések az iskolákban

A Fidesz-KDNP értesülései szerint időközben az iskolákban megkezdődtek az átszervezések, leépítések. A Béke utcai általánosban például csökkentik a napközis foglalkozás idejét, fel is kérték a szülőket - így Kalmár -, hogy "rendezzék a gyerekek délutáni sorsát". Az intézményekből részmunkaidőben vagy szerződéssel, meghatározott feladatkörre szerződtetett kollégákat bocsátanak el. (A SZEGEDma.hu pedig úgy tudja: az önkormányzati kollégiumokban lakókat értesítették, péntek 18 és vasárnap 17 óra között csak indokolt esetben - értsd: iskolai rendezvény - lehet benn maradni.)

Pocsai: Nem csökkent az állami normatíva

Pocsai Blanka felhívta rá a figyelmet: 2012-ben nem csökkent az oktatás állami normatívája, ezért ezzel nem takarózhatnak Botka Lászlóék. Múlt heti akciójuk pedig oda vezetett, hogy pánikhangulat uralkodik abban a rendszerben, melynek legsérülékenyebb résztvevői a gyermekek, akiknek csekély az érdekérvényesítő képességük. Az igazgatókat törvénytelen intézkedésekbe hajszolja a városháza - mutatott rá, hozzátéve: tanév közben nem lehet másként költségeket lefaragni, mint pedagógus álláshelyek megszüntetésével, feladatra szerződtetett oktatók elküldésével. Ettől azonban a feladat még ott marad. Ráadásul ha munkajogi pert indítanak az állásukat elvesztők, az iskolák vezetőit terheli a munkajogi felelősség. Ki a felelős mindezekért a városházi utasításokért? - tette fel ő is a kérdést.

Számításai szerint egyébként múlt pénteken az ágazatra szánt pénz 6 százalékának elvonásával fenyegették az igazgatókat. Ezzel kapcsolatban azonban senki sem írt alá írásbeli utasítást, csak egy papírfecnin kaptak egy számadatot a direktorok, hogy mennyit kell megtakarítaniuk... Az oktatási bizottság elnöke kijelentette: nem tisztességes, hogy miközben mintegy 100 iskolát érintő ügyről van szó, a polgármester, az alpolgármester és az oktatási iroda vezetője nem hajlandó nyilatkozni, csak a városházi sajtószóvivőn keresztül üzengetnek.

Városháza: A Fidesz elveszi az iskolák pénzét

Úgy tűnik, szavai egyelőre süket fülekre találtak. A polgármesteri kabinet részéről

Szabó Sándor

kabinetvezető adott ki válasznyilatkozatot a csütörtök délutáni sajtótájékoztatót követően. A szöveget alább olvashatják.

„Költségvetési puccsot” emlegetett, és a szocialista polgármestert támadta mai sajtótájékoztatóján Kalmár Ferenc és Pocsai Blanka fideszes önkormányzati képviselő. Sajnos, az illetők iskolavédő vehemenciájukban megfeledkeztek arról a nem elhanyagolható körülményről, hogy Szeged város idei költségvetése a Fidesz kormány áldásos tevékenysége (és többek között Kalmár képviselő úr „igen” szavazata) nyomán összesen mintegy 1.3 milliárd forinttal csökkent. (Okai: az állami normatívák csökkentése, az elvárt béremelések teljesítése, és az ÁFA növekedése). Továbbá helyben, Szegeden a Fidesz-Jobbik (Kalmár és Pocsai képviselők szavazatával) támogatott, sőt kikövetelt olyan intézkedéseket, melyek a városi cégekbe indokolatlanul pumpáltak 733 millió forintot. (Ebben benne vannak a cégvezetők rapid leváltásának költségei, a Városi Televízió, az Ifjúsági Ház év közbeni plusz támogatása, az osztalékok otthagyása a Ritek Kft.-nél, illetve a Nagybani Piac Kft.-nél, valamint a Vásár és Piac Kft. tagi kölcsöne. ) Mielőtt tehát Kalmár képviselő úr és Pocsai képviselő asszony az intézmények költségvetésének és a pedagógusok védőszentjének szerepében kíván fellépni, szíveskedjen elgondolkodni korábbi döntéseinek és szavazatainak következményein és megnevezni azt a forrást, ahonnan gond nélkül pótolható a kiesett 2.033 milliárd forint. A városvezetésnek egyébként nem áll szándékában megrövidíteni az iskolákat és a pedagógusokat: költségvetésük (melynek 47 százaléka állami normatíva, 53 százaléka önkormányzati forrás) csupán azzal az összeggel csökken, amit az elmúlt években maradványként visszaadtak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.