Közélet

Egy hét alatt több tartalékos, mint nyolc év alatt

Egy hét alatt több tartalékos, mint nyolc év alatt

2012. február 9., csütörtök
Egy hét alatt több tartalékos, mint nyolc év alatt

A jelenlegi honvédelmi vezetés egy hét alatt több tartalékossal kötött szerződést, mint amennyivel a szocialisták nyolc év után átadták a kormányzást - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) sajtóirodája a Demokratikus Koalícióhoz tartozó Vadai Ágnes csütörtöki sajtótájékoztatójára reagálva.

A tárca az MTI-nek küldött közleményében megjegyezte, az elmúlt két hónapban négyezer érdeklődő regisztrált tartalékosnak, és közülük minden második legfeljebb sorkatona volt. A HM sajtóirodája azt írta: a szocialista pártból októberben távozó

Vadai Ágnest

tavaly valószínűleg jobban foglalkoztatták frakciójának belső problémái, mint a honvédelem ügye, ez magyarázza tájékozatlanságát. Véleményük szerint sajnálatos, hogy a képviselő a tárca korábbi államtitkáraként "nem tájékozódik megfelelően az egyes honvédelmi kérdésekben, de még fájóbb az, ha valótlan állításaival a közvélemény tudatos félretájékoztatására, illetve figyelemelterelésre törekszik". "Arcpirító mindez különösen annak fényében, hogy eközben korábbi, vezető beosztást betöltő munkatársai a szocialista honvédelmi vezetés korrupciógyanús ügyeletei miatt gyanúsítotti vagy vádlotti meghallgatásra várva sorban állnak a bíróság és az ügyészség folyosóján" - olvasható. A HM rámutatott, hogy a Gripenek a tavalyi évben "kirepülhették a tervezett óraszámot", a két hete aláírt szerződésmódosítással pedig Magyarország fél áron megduplázta a rendelkezésre álló repülhető időt és tíz évvel meghosszabbította a légtérvédelmi képességét. A közlemény szerint a tisztképzés önállóságának és minőségének pedig éppen az ad garanciát, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem megalakulása a legmagasabb állami szintre emelte azt. A minisztérium sajtóirodája ugyanakkor arra is kitért, abban egyetértenek Vadai Ágnessel, hogy köszönet és megbecsülés illeti a honvédelmi állomány tagjait, amiért tisztességgel, becsülettel, tudásuk legjavát nyújtva látják el embert próbáló feladataikat a nehéz költségvetési helyzet ellenére is. A Demokratikus Koalíció elnökségi tagja csütörtökön sajtótájékoztatón azt mondta: hadseregrombolás jellemzi a HM teljesítményét a kormányváltás óta. A független parlamenti képviselő, aki 2007 és 2010 között a tárca államtitkára volt a szocialista kormányokban, kifejtette: a szervezeti átalakítások következményeként megszűnt az önálló tisztképzés, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem ugyanis a Nemzeti Közszolgálati Egyetembe olvadt, megszűntek és az ügyészi szervezetrendszerbe tagozódva "teljes mértékben Polt Péter befolyása alá kerültek" a katonai ügyészségek, valamint összevonták a katonai titkosszolgálatokat, és az ott dolgozó szakemberek nagy részét eltávolították. Az önkéntes tartalékos rendszerről szólva úgy vélekedett: nem történt más, mint hogy a korábbi biztonsági őröket egyenruhába öltöztették. Vadai Ágnes azt is bírálta, hogy tavaly - 2000 után először - a GDP egy százalékát sem érték el a honvédelmi kiadások.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.