Kultúra

Beszélő aradi ereklyék a Móra-múzeumban + FOTÓK, HANG

Beszélő aradi ereklyék a Móra-múzeumban + FOTÓK, HANG

2012. február 7., kedd
Beszélő aradi ereklyék a Móra-múzeumban + FOTÓK, HANG

Damjanich mankója, Kossuth sétapálcája, Petőfi dohányzacskója - csak néhány példa az egykori Aradi Ereklyemúzeum páratlan gyűjteményéből, melynek egy része Arad és Pécs után most Szegeden is megcsodálható a következő hetekben, március 4-ig. A tárlatot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, nemzetpolitikáért felelős tárca nélküli miniszter nyitotta meg kedden este a Móra Ferenc Múzeumban.

Arad a világon bárhol élő magyarok számára az 1848/49-es vértanúk városát jelenti - kezdte megnyitóját

Semjén Zsolt

. Hozzátette: hányszor beszélünk az aradi 13-ról, vitatkozunk, hogy szabad-e már a magyarnak sörrel koccintani, de biztosan fel tudjuk sorolni mind a 13 nevet? "Elődeink gondosan őrizték a neveket is. Az önkényuralom alatt széles körben elterjedt volt egy karperec, fekete karikán kilenc ezüstbetű - az aradi vértanúk nevének kezdőbetűi (azért kilenc, mert többük nevének azonos a kezdőbetűje)" - idézte fel a miniszterelnök-helyettes. Az ereklyemúzeummal foglalkozó közös román-magyar történelmi bizottság három, kétnyelvű kötetet jelentetett meg munkájának eredményeiről. Az első egy múzeumtörténeti kiadvány az ereklyegyűjtemény létrejöttéről, a második egy katalógus a gyűjteményről, végül a harmadik válogatás az anyagból. "Igyekezzünk úgy végignézni a kiállítást, hogy hagyjuk, hogy a tárgyak beszéljenek hozzánk!" - invitált a tárlatra Semjén Zsolt.

Pincébe száműzve

A kiállítás, amely a „Nyilvánosságtól elzárt 1848–49-es kultúrkincsek bemutatása a nagyközönségnek” EU által támogatott projekt keretén belül valósult meg, a Volt egyszer egy múzeum – válogatás az egykori Aradi Ereklyemúzeum kincseiből címet viseli. A pályázat keretében Csongrád Megye Önkormányzata, az Aradi Múzeum Együttes és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum magyar és román szakemberei dolgoznak együtt. Az Aradi Ereklyemúzeum anyaga, a felbecsülhetetlen értékű gyűjtemény, mely mintegy 17 ezer emléktárgyat számlált, Trianont is túlélte, mert a román muzeológusoknak is elnyerte a tetszését. A hatvanas években azonban a raktárak mélyére száműzték, csak 1990 után vették elő egy szerényebb részét, a többi a "pincében" maradt. Az idők során a tárgyak nagymértékben károsodtak, ezért a mostani projektben román és magyar szakemberek restaurálták őket. A Móra-múzeumban is látható tárlat 150 darabos ízelítő az egykori páratlan kollekcióból. Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke köszönetet mondott a projekt minden résztvevőjének, többek között Peter Hügelnek, az Aradi Múzeum Komplexum vezetőjének, Kedves Gyula ezredesnek, a Hadtörténeti Múzeum igazgatójának, a projekt tudományos vezetőjének, valamint Zakar Péter alelnöknek, aki történészként szakmai szerepet is vállalt a megyei önkormányzat részéről a projekt véghezvitelében.

'48 első és egyetlen múzeuma

A kiállításon a megnyitó után Kedves Gyula ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgató-helyettese, a Hadtörténeti Múzeum igazgatója, a projekt tudományos vezetője kalauzolta körbe a vendégeket. Az igazgató elmondta, az Aradi Ereklyemúzeumot 1891-ben aradi lokálpatrióták nem a vértanúk ereklyéinek összegyűjtésére hozták létre, hanem ez volt Magyarország első és mindmáig egyetlen tematikus 1848-as múzeuma. "Mi ezzel a kiállítással, túl azon, hogy fel szeretnénk villantani, milyen csoda volt ott Aradon, ezt a tematikus sokszínűséget akarjuk megmutatni, az akkor kialakuló muzeológia példamutató gyűjteménystruktúráját" - összegzett Kedves Gyula. Azt is kiemelte: a magyar nemzettudat nagyon fontos formálóeleme az aradi vértanúk legendáriuma, amely beleépült a magyar mitológiába. Többek között megcsodálhatjuk Kossuth Lajos sétapálcának álcázott puskáját, gróf Batthyány Lajosnak azt a sapkáját, amelyet a kivégzésekor viselt, és azt is, hogyan örökítették meg az aradi várfogságban velük történteket a „kazamata művészek”, akik rajzokat, festményeket alkottak egymásról, fogságuk helyszíneiről, emléktárgyakat készítettek, nem utolsósorban az őket támogató aradi polgárok megajándékozására. aradi_relikviak08_gsHallgassa meg Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest az aradi ereklyékről!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.