/

Balog: a kormánypártok egy közösséget képviselnek

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az elmúlt húsz év legfontosabb politikai, közéleti teljesítménye, hogy a kormánypártok ma elsősorban értékalapú, valóságos közösséget képviselnek – mondta Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium felzárkózásért felelős államtitkára szombaton Lakiteleken.

“Soha sem úgy tekintettünk a választóinkra, hogy ők a holdudvar, a hátország vagy egy lobbicsoport, hanem egy olyan közösség képviseletében gondolkozunk, amelynek megvan a saját elképzelése a világról” – mondta az államtitkár a Lakiteleki Népfőiskolán a Nemzeti identitás, keresztény identitás címmel az Apor Vilmos, a Balázs Ferenc, valamint a Szent-Györgyi Albert Kollégium hallgatói előtt tartott előadásában.

A Fidesz ma alapvetően kereszténydemokrata politikai filozófia alapján áll, de ez nem volt mindig így, ehhez kellett az átalakulás – hangsúlyozta az államtitkár. Véleménye szerint 1990-ben “ránk kényszerítették azt a pártstruktúrát, amely Nyugat-Európában létezett. “Magyarországon baloldali párt egyáltalán nincs, mert amelyik annak nevezi magát, az egy neoliberális érdekcsoport” – tette hozzá.

Álláspontja szerint a kormánypártok köreiben találhatók tisztességes baloldali, szociáldemokrata gondolkodású emberek, nemzeti szabadelvűek, valamint nemzeti radikálisok is.
Balog Zoltán előadásában kiemelte: a keresztény identitásnak és a nemzeti identitásnak fontos a viszonya. “A keresztény hit az egyetlen olyan életszemlélet, az egyetlen olyan életgyakorlat, amelyik képes megőrizni az identitásunkat” – fűzte hozzá.

A keresztény identitás nemzeti identitás nélkül kozmopolitizmus, a nemzeti identitás kereszténység nélkül meg pogányság – mondta az államtitkár. A népfőiskola keresztény panteonjában felavatták Apor Vilmos püspök mellszobrát, amelyet Lantos Györgyi szobrászművész készített.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke a szobornál elmondott beszédében hangsúlyozta: a panteonba látogató emberekben megmozdul egy gondolat, megerősödik, és összeáll az az erő, amelyre “oly nagy szükségünk van ebben az Európában most, amikor nem áldozatok akarunk lenni, hanem küzdőtársak a keresztény Európáért”.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a szobornál megemlékezett Apor Vilmos katolikus püspökről. “Mártírhalála után több mint ötven évvel az a II. János Pál pápa iktatta a boldogok soraiba, aki keresztények millióinak adott erőt ahhoz, hogy hitüket megőrizve a szeretet erejével lépjenek fel a diktatúrával szemben” – mondta.

Apor Vilmos győri megyés püspök erőteljesen tiltakozott a zsidótörvények bevezetése, majd a gettó felállítása ellen. Oltalmába vette a nála jelentkező üldözötteket, szerzetesházakban, kórházakban vagy a Püspökvárban helyezte el őket. Szovjet katonák lőtték le 1945. március 30-án, és április 2-án belehalt sérüléseibe. II. János Pál pápa 1997-ben avatta boldoggá.

Előző sztori

Labdarúgás: ankéton vitáztak a Szeged 2011 szurkolói és a szakvezetés + FOTÓK

Következő sztori

A kommunizmus áldozataira emlékezett a szegedi Jobbik + FOTÓK, VIDEÓ

Legutóbbi hasonló cikkek