Közélet

Az adóellenőrök is Valentin-napoztak

Az adóellenőrök is Valentin-napoztak

2012. február 17., péntek
Az adóellenőrök is Valentin-napoztak

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi régiójának revizorai az elmúlt napokban megyei hirdetőújságokban leltek rá több, a Valentin-naphoz köthető hirdetésre. Ezek közül az egyik esetben egy karikaturista ajánlata keltette fel az adóellenőrök érdeklődését, akivel fel is vették a kapcsolatot a hirdetésben szereplő e-mail címen keresztül.

Az egyik adóellenőr küldött néhány képet a karikaturista részére, melyek alapján elkészült a rajz a képzeletbeli kedvesnek. Az átvételkor kiderült hogy a művész adószám kiváltása nélkül végezte adóköteles tevékenységét, és így nyugtaadási kötelezettségének sem tudott eleget tenni a próbaszolgáltatás alkalmával. A Valentin-napi ellenőrzések legkülönlegesebb momentuma azonban kétségtelenül egy szerenád megrendelése volt. Az operatív ellenőrök egy esküvői hirdető portálon bukkantak rá az együttesre, melynek egyik tagjával fel is vették a kapcsolatot. Az egyik ellenőr elmondta, hogy a barátnőjét szeretné meglepni egy romantikus szerenáddal Valentin nap estéjén. Az együttes 3 tagjával – egy énekessel, egy gitárossal és egy kongással – meg is egyeztek abban, hogy hol, mikor kerüljön sor a produkcióra. Este hatkor a zenészek felsorakoztak az utcán, és kezdetét vette az alkalmi műsor, melyet az erkélyen várakozó adóellenőr hölgy és a hangos zenére, énekre összesereglett szomszédok végighallgattak. A megrendelő ellenőr megköszönte a szerenádot, kifizette a zenészeknek az előre meghatározott szolgáltatási díjat, melyről azonban nem kapott bizonylatot. A társasházból kiérkező ellenőrtársával igazolták magukat és megkezdték az ellenőrzést. A zenészek először azt hitték kandikamerával filmezik őket, de hamar belátták, hogy valóban az adóhivatal ellenőreivel állnak szemben. Ebben az esetben is megállapításra került, hogy a zenészek adószám kiváltása nélkül végeztek adóköteles tevékenységet, ezért nem is volt lehetőségük nyugtát kiállítani. Az adóellenőrök a korábbi évekhez hasonlóan 2012-ben is a tipikus napi élethelyzetekben ellenőrzik a szolgáltató szektor sajátos területeinek nyugta-, illetve számlaadási fegyelmét, elősegítve ezzel az adóelkerülő magatartások visszaszorítását. Az előzőekben ismertetett esetekben a mulasztási bírság 1 millió forintig is terjedhet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.