Gazdaság

Új fázisban a válság?

Új fázisban a válság?

2012. január 17., kedd
Új fázisban a válság?

A világgazdaságról kezdőknek – 3. rész

Történelmi mélypontján van túl a forint az euróval szemben, január első hetében 320 forint fölött jegyezték az unió valutáját, a zuhanást az IMF-vel való tárgyalásokra való hajlandóság kinyilvánítása állította meg, még úgy is, hogy közben a harmadik nagy hitelminősítő, a Fitch is a „bóvli” kategóriára rontotta hazánk besorolását. Sorozatunk következő részében a jegybank forintmentő szerepéről is olvashatnak.

Bár a hazai híradások nem feltétlenül emelték ki, a január első hetében tapasztalt zuhanások perceiben az euró is gyengült a dollárral szemben, illetve a zlotyi, a lej, de még a cseh korona is – tehát nagy valószínűséggel a teljes kontinenst érintő tőkekivonás „áldozatai” voltunk, amelyben felülsúlyoztak minket a szomszédsággal és az eurózónával szemben is – magyarázta portálunknak

Kiss Gábor Dávid

, a szegedi Gazdaságtudományi Kar egyetemi tanársegédje. A válság tavaly december eleje óta újabb fázisába lépett, jelenleg a dollár ütemesen erősödik az euróval szemben – az USA magasabb államadóssága, valamint horribilis külkereskedelmi és szövetségi költségvetési deficitje ellenére a világpiaci szereplők inkább oda mennek, miközben a nyár végi menedékek folyamatosan ürülnek ki: esik az arany ára, gyengül a svájci frank a dollárral szemben. Így bár jelenleg az euró-forint árfolyam lassan elkezdett visszavánszorogni a 310-es középárfolyamra, a dollárral szemben további gyengülés várható.

Ami „védi” a forintot

Közben a jegybanki alapkamat december 21 óta 7 százalékon áll. Szakértőnket arra kértük, engedjen bepillantást a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerepébe. A jegybank célja, hogy a forint értékét, vásárlóerejét megőrizze, vagyis árstabilitásra törekszik és inflációkövetést végez. A vásárlóerőt uniós rendszer szerint állapítják meg, melyben le van fektetve, milyen termékek árának változását kell figyelni és milyen súllyal – ebből jön ki az infláció. A Magyar Nemzeti Bank monopóliuma a forint kibocsátása. Valutánknak kvázi-fedezetet az jelent, hogy az MNB minden erejével azon van, hogy a forint stabil legyen. Fedezet továbbá az export és az import egyensúlya, a tőkebeáramlás, az állampapír-vásárlások stb. – ezek adják meg a fizetési mérlegünket. Ha ez nulla közelében van, de legalábbis nem sokkal nulla alatt, akkor végső soron azt lehet mondani, hogy a forint árfolyama stabil – összegzett Kiss Gábor Dávid. A hetvenes évekig volt jellemző, hogy egy állam a tartalékok erejéig próbált pénzt kibocsátani. Korábban a dollárt is aranyhoz kötötték, így az arany állt fedezetként mögötte, de ez egy törékeny helyzet, hiszen ekkor a piaci szereplők a tartalékok szintjét kezdik figyelni, és az rángatja a valuta árfolyamát. A szakember azt is hozzátette, vannak olyan iskolák, amelyek összevetik a jegybanki tartalékot az abban az évben lejáró állampapírokkal, illetve a teljes nemzetgazdaság aktuális, külföld felé történő kifizetésével – ha ezeket a tartalékok fedezik, stabilnak számít a valuta. Jelenleg ennek is megfelelünk, az előző IMF-hitel az összes mutatónkat helyrehozta – tudtuk meg a szakembertől.

Exportálunk, inflálódunk

Érdekesség, hogy Magyarország, sőt, az egész visegrádi országcsoport képes még mindig exportálni Németországba, ami egy rendkívüli dolog, mert a régió más országainak exportja visszaesett a 2008-as válság során. A fogyasztási cikkek nagy része viszont ma importból származik – vagyis a világgazdaság jelenleg úgy van berendezkedve, hogy az ember jórészt nem azt termeli, amit el is fogyaszt. Ha fokozatosan romlik a forint, az importcikkek ára is nő, ez is okozhat inflációt. Ezért is van az, hogy a Nemzeti Banknak jelenleg nincs árfolyamcélja. Korábban, 2008 márciusában még eurózóna-bevezetési struktúrát jelentett be, mára csak az infláció csökkentésére fókuszálnak. A jegybanki tartalékok nagy része az előző IMF-hitelből származik.

Mit mutat meg az alapkamat?

Hitelekből megkülönböztetünk egyéjszakás (amit egyik bank a másiknak ad egy éjszakára), kéthetes hitelt (szintén bankok egymás között), valamint az ügyfél általában a három hónapos betétlekötéssel, illetve állampapírral találkozik először. Továbbá a hat hónapos, egyéves, tízéves stb. betétek is ismertek. A tízéves állampapírhozam mutatja meg, mennyire bíznak hosszútávon egy ország gazdaságában. A jegybanki alapkamatot a kéthetes futamidejű betéteknél kezdik alkalmazni, vagyis az MNB az alapkamatot fizeti a kereskedelmi bankoknak a kéthetes betéteik után. A pénzintézetek pedig a jegybanki kamat ismeretében határozzák meg betéti és hitelkamataikat. Általában az alapkamat felett helyezkedik el a bankok egymásnak nyújtott hitelkamata, alatta pedig az egymásnak nyújtott betéti kamat. Az alapkamatot a piaci várakozásokhoz kapcsolják, ha nem ezt tennék, senki nem lenne hajlandó forintban hitelezni, illetve elvesztené a jegybank a bankrendszerre való ráhatását. A hétköznapi ember számára ez csak egy mérce, hogy a bankbetéte kamata is valahol az alapkamat körül, többnyire kicsit alatta várható, a hiteleké pedig valamivel felette. Azt is szeretnék a szakemberek, hogy az állampapírok kamata is növekedjen a jegybanki alapkamattal – tudtuk meg Kiss Gábor Dávidtól. Ez persze azt jelenti, hogy az államnak a magasabb kamat révén több pénzt kell visszafizetnie a hitelezőinek, de a forint történetében eddig mindig az volt a tapasztalat, hogy ha megemeltük a kamatokat, akkor megállt a valuta esése – igaz, a költségvetésnek ez pluszkiadásokat jelent… Ugyanakkor ez a módszer azt a veszélyt is magában rejtheti, hogy elvileg így kikényszeríthető kamatemelés, ha elkezdik a forintot eladni a külföldi szereplők – ilyen körülményeket viszont igen nehéz előidézni.

Folytatjuk…

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.