Kultúra

Szeged Kultúrájáért Díj és Kölcsey-éremeső a Korzóban + FOTÓK

Szeged Kultúrájáért Díj és Kölcsey-éremeső a Korzóban + FOTÓK

2012. január 20., péntek
Szeged Kultúrájáért Díj és Kölcsey-éremeső a Korzóban + FOTÓK

A Magyar Kultúra Napja alkalmából, a korábbi évek hagyományainak megfelelően pénteken a Korzó Zeneházban adták át a Szeged Kultúrájáért Díjakat és a Kölcsey-érmeket mindazoknak, akik munkájukkal hozzájárultak a Tisza-parti város kulturális életének sokszínűségéhez.

23 éve

Glatz Ferenc

akadémikus kezdeményezésére nemzeti fohászunk,

Kölcsey Ferenc

Himnuszának születésnapja a Magyar Kultúra Napja - idén a Himnusz megszületésének 189. évfordulóját ünnepelhetjük - emlékeztetett a díjakat átadó

Botka László

polgármester. Mint fogalmazott, immár hagyomány, hogy ekkor a város közössége nevében köszönetet mondanak mindazon kiváló művészeknek, művelődésszervezőknek és szponzoroknak, akik munkája, tehetsége lehetővé teszi azt, hogy Szeged nemcsak magyarországi, hanem európai kulturális régióközpont is. "Szeged város sikerének titka, hogy határozott és eltántoríthatatlan meggyőződésünk, hogy egy közösség, egy város kultúrája akkor értékes, ha sokszínű, és sokféle gyökérből képes sokféle ágat hajtani" - hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette: magyar, európai kultúránk ellen vét az, aki a kultúrát, az oktatást, a közízlést, a médiát egyenformára kívánja faragni.

Idén is lesz forrás a kultúrára

Botka László arra is kitért, az önkormányzat mint városi kulturális intézmények fenntartója mindent megtett azért, hogy folyamatosan megújítani és bővíteni tudja intézményeit, így épültek-szépültek olyan létesítmények, mint a Korzó Zeneház, az Ifjúsági Ház, a Reök-palota, illetve több művelődési ház. Ezt a programot idén is folytatják: 2012 szeptemberében egy új, több ezer négyzetméteres kulturális központtal, a Szeged Agórával gazdagodik a város, amely a polgármester szavai szerint egyszerre lesz a város gyermekháza és egy 21. századi új csodák palotája, ami képes és alkalmas arra, hogy a szegedi kultúra és tudomány értékeit bemutassa. Arról is beszámolt, hogy a város önkormányzata a tavalyi évben több mint négymilliárd forintot fordított a kulturális intézmények támogatására és fenntartására. Biztosította a jelenlevő kulturális intézmények művelődési szakembereit, hogy ez az összeg rendelkezésre fog állni a következő évi költségvetésben is, hiszen a város alapvető fontosságúnak tartja, hogy az értékeket meg tudják őrizni, és az intézményeknek megfelelő működési feltételeket biztosítsanak.

Gyűrűk és érmek

Szeged Kultúrájáért Díjat kapott Hencz Péter orvos, Klebelsberg Kuno-kutató, Majzik István, a Bába és Társai Kiadó ügyvezetője, a Magyarnótaszerzők és Énekesek Dél-magyarországi Egyesületének elnöke, a Szegedi Írók Társaságának egyik alapítója. Szintén átvehette a Szeged Kultúrájáért Díjjal járó aranygyűrűt Zombori László festőművész. A szegedi kultúrát éltető alkotókat, előadókat, a kultúraközvetítést és -szervezést, a mecénási tevékenységet Kölcsey-éremmel ismerte el a város, melyet Szekeres Ferenc grafikusművész, Lajosné Somogyvári Alíz zongoraművész, tanár, Hollósi Zsolt író, újságíró, Máté-Tóth Andrásné közművelődési szakember, Vóna Györgyné, a Somogyi-könyvtár könyvrestaurátora, Bozsó Antal népzenész, Laczi Ferencné Link Márta néptáncos, Kancsár Orsolya színművész, a szegedi Pinceszínház gazdasági igazgatója és Szécsi Imre, a Millenniumi Kávéház programszervezője; valamint a Délmagyarország napilap, aminek nevében Sulyok Erzsébet főszerkesztő vehetett át. Idén Horváth Dezső író, újságíró volt az, aki a Kölcsey-érmet életműve elismeréseként kapta. A díjátadó előtt a Nemzeti Pantheonnál a Szeged Tudományegyetem, valamint a város kulturális intézményeinek vezetői megkoszorúzták Kölcsey Ferenc szobrát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.