Közélet

Politológusok szerint vitathatatlan a demonstráció sikere

Politológusok szerint vitathatatlan a demonstráció sikere

2012. január 22., vasárnap
Politológusok szerint vitathatatlan a demonstráció sikere

Vitathatatlan sikernek tartotta az m1 Este című műsorában megszólaló két politológus a kormány mellett tartott szombati demonstrációt, ugyanakkor azt eltérően értékelték, hogy ennek lesz-e hatása a nemzetközi közvéleményre.

Fricz Tamás

, politológus - a Békemenet Magyarországért elnevezésű megmozduláshoz csatlakozó Civil Összefogás Fórum szóvivője - úgy vélte, a megmozdulásnak azért volt jelentősége, mert sikerült bizonyítani, hogy a kormány mögött áll a többség. Hangsúlyozta: az utóbbi időben átfogó támadások érték Magyarországot, ezért szükséges volt megmutatni, hogy a magyar kabinet nem egy "autokrata, diktátor, fasiszta" kormány. Szerinte a résztvevők száma azt bizonyítja a nemzetközi közvéleménynek és médiának, hogy az az azért lehetetlen, hogy ha ennyien kiállnak a kormány mellett, akkor az egy diktatúra.

Filippov Gábor

, a Progresszív Intézet elemzője megjegyezte, hogy azért diktatúra is meg tud mozgatni ilyen tömegeket, erre volt példa 1957-ben. Ugyanakkor szerinte ettől függetlenül igaz, hogy a tüntetés bebizonyította, hogy a kormány mögött ma is tömegek állnak. A politológus vitathatatlan sikernek nevezte a demonstrációt, ugyanakkor nem gondolta, hogy ennek nagy hatása lesz a nemzetközi közvéleményre, mert szerinte a kormányoldalon túlbecsülik a sajtó hatását. Megjegyezte: azért "kinézi" az Európai Bizottság elnökéből és a különböző európai államférfiakból és asszonyokból, hogy nem a sajtóból tájékozódnak. A politológus úgy vélte, hogy ez a tüntetés elsősorban befelé szólt, azt kívánta ellensúlyozni, hogy külföldön egyértelműen kritizálják a magyar kormány és a parlamenti többség döntéseit a sajtó, a baloldal és a jobboldal részéről is. Hangsúlyozta, hogy nemcsak a liberális sajtóban jelentek meg ilyen támadások, hanem a kormánynak belföldön is nagyon neves konzervatív, jobboldali közgazdászok "elég kemény mondataival kell szembenéznie". Arra a kérdésre, hogy a IMF-tárgyalásokra lehet-e hatással a demonstráció, Filippov Gábor azt mondta: az IMF-nek nagyon konkrét követelései, feltételei vannak, és úgy tűnik, hogy a kormány ezeket többé-kevésbé teljesíteni fogja, ezért nem hiszi, hogy az IMF-et nagyon érdekli, kik és hogyan tüntetnek ellenük. Fricz Tamás ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a január 2-i kormányellenes tüntetést "nagyon feltupírozta" a nemzetközi sajtó, így a mostani, sokkal több résztvevővel megtartott kormány melletti demonstrációnak kell, hogy legyen üzenete a nemzetközi sajtónak. A Békemenet során a Belügyminisztérium szerint négyszázezren demonstráltak a kormány mellett szombaton Budapesten. A Hősök teréről elindult tömeg élén a Békemenet Magyarországért elnevezésű megmozdulás szervezői, mások mellett

Bayer Zsolt

közíró,

Bencsik András

főszerkesztő és

Széles Gábor

nagyvállalkozó haladt egy kifeszített molinót tartva, amelyre magyarul és angolul az volt írva: "Nem leszünk gyarmat". Amikor a menet elérte a Parlament főbejárata előtti teret, a már ott korábban összegyűltek tapssal köszöntötték az érkezőket. Bencsik András, a Magyar Demokrata című lap főszerkesztője a Parlament előtti Kossuth Lajos téren egy emelvényről szólva a tömeghez azt mondta: egymillióan vesznek részt a megmozduláson. Bayer Zsolt közíró, a Fidesz alapító tagja a Kossuth téren arról beszélt, hogy tüntetésük azt üzeni: "ez a kormány nincs egyedül". Széles Gábor nagyvállalkozó, az Echo Tv és a Magyar Hírlap tulajdonosa a televíziójának nyilatkozva azt mondta: ez az évtized legnagyobb megmozdulása, és lehet, hogy 1956 óta nem volt ekkora tüntetés Magyarországon. A Békemenet elnevezésű civil demonstrációt követően az MSZP közleményt adott ki, amelyben arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány elhibázott gazdaságpolitikáját, a költségvetés hiányát növelő igazságtalan adórendszerét, az árakat növelő és a forintot értéktelenítő szabadságharc károkozásait nem semlegesíti "pár tízezer ember" demonstrációja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.