Gazdaság

Parragh: végre is kell hajtani a kormányzati programokat

Parragh: végre is kell hajtani a kormányzati programokat

2012. január 4., szerda
Parragh: végre is kell hajtani a kormányzati programokat

Parragh László szerint a kormányzati stratégiák megfogalmazása nem elegendő, az ahhoz kapcsolódó programokat végre is kellene hajtani; a Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara (MKIK) elnöke erről a Heves Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara évnyitó ülésén beszélt szerdán Szilvásváradon.

Mint mondta, helyes célkitűzés a magyar ipar erősítésének szándéka, ám ehhez konkrét intézkedésekre volna szükség. Úgy vélte, ezzel párhuzamosan a kamarának, a hatékony gazdaságszervezés érdekében meg kell kapnia az európai kamarai működéshez szükséges jogosítványokat, a szakképzés és a tanácsadás szervezését, a felsőoktatás-akkreditációt, illetve a vállalati vitarendezés lehetőségét. A kamarai elnök elmondta: ma jelenleg a világban nem pusztán válság, hanem válságok halmaza tapasztalható. Az eurózóna válsága együtt jár egy világpiaci válsággal és az eurózóna tagországainak adósságválságával. Ehhez kapcsolódik Magyarországon egy strukturális válság. Ebben a helyzetben 14 éves mélypontjára zuhant a kamara által mért vállalati konjunktúraindex, amit a tapasztalatok szerint követ a GDP alakulása is, vagyis recesszió várható - tette hozzá. Úgy vélte, nem segíti a beruházásokat és a foglalkoztatás bővítését, hogy a térségben Magyarországon a legmagasabbak az adó- s járulékterhek, amelyek még jelentősen nőnek is a minimálbér emelkedésével. E folyamat legnagyobb vesztesei a kamarai elnök szerint az alacsony képzettségű munkaerőt foglalkoztató ágazatok lehetnek, mint a könnyűipar és az agrárium, illetve az amúgy is leszakadó térségek. Jelentős veszélyt jelent az exportpiacok beszűkülése, a likviditás apadása, az egyre rosszabb forintárfolyam, illetve az eladósodott önkormányzatok, amelyek adóemeléssel hajlamosak pótolni forrásaikat - sorolta

Parragh László.

Az MKIK elnöke szerint mindeközben a vállalkozások nem érzik a kormányzati akarat érvényesülését. Példaként említette, hogy a valóságban nem jutnak hozzá a vállalkozások az eddiginél gyorsabban az uniós forrásokhoz, illetve semmivel nem hatékonyabb az olyan nagy rendszerek működése, mint a BKV, vagy a MÁV.

Szöllősi László

a Nemzetgazdasági Minisztérium vállalkozásfejlesztésért felelős helyettes államtitkára azt hangsúlyozta, hogy a tárca egyik legfőbb célja a versenyképesség, ezen belül is a kis- és középvállalkozások versenyképességének erősítése. Ennek érdekében terjesztették ki a kedvezményes, 10 százalékos társasági adókulcs értékhatárát, a Széchenyi-kártya programot és ezt szolgálja az adminisztrációs terhek csökkentése is. Arról is szólt, hogy új lehetőségeket látnak a munkahelyteremtésre a bányászat, a többi között a szén- és uránbányászat, illetve az aranykitermelés területén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.