Közélet

Nem foglalt két évre területet a kormány

Nem foglalt két évre területet a kormány

2012. január 21., szombat
Nem foglalt két évre területet a kormány

A kormányzati közléssel ellentétben a kabinet mégsem jelentette be a rendőrségen területfoglalási igényét a következő két év nemzeti ünnepein Budapest belvárosának közterületeire, csak az idei március 15-ére - tudta meg a Népszava.

A napilap szombati számában megjelent cikk szerint az Egymillióan a magyar sajtószabadságért Facebook-csoport szervezője ugyanis megtette saját bejelentésüket a rendőrségen arról, hogy a következő 100 évben minden március 15-én és október 23-án igénybe kívánják venni a Szabad sajtó utat, mire a rendőrség cáfolta a kormány következő évekre vonatkozó lefoglalását. Azt egyelőre nem tudni, a BRFK tudomásul veszi-e a bejelentéseket. A rendőrségen arra az ombudsmani állásfoglalásra hivatkoztak, amely szerint a törvény ugyan előírja, hogy 72 órával előbb kell bejelenteni egy tüntetést, de hogy mennyivel előbb lehet, azt már nem. A Népszava megkereste a BRFK-t, hogy megtudja, tudomásul tudják-e venni 100 évre előre is a tüntetési helyszíneket, de lapzártáig nem kaptak választ. A Népszava ismerteti, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) az összes fontos, nagyobb gyülekezésre alkalmas belvárosi helyszín lefoglalását kérte a nemzeti ünnepekre a fővárostól. Eszerint a Széchenyi rakpart, a Kossuth tér és a környező utcák, a Múzeum körút környéke, a Kálvin tér környéke, a Bajcsy-Zsilinszky út, a Ferenciek tere, a Szabad sajtó út, a teljes Erzsébet híd, a Döbrentei tér és a Horváth kert, a Nemzeti Színház és a Művészetek Palotájának környéke is foglalt lenne nemcsak idén, de 2013-ban és 2014-ben is. A nemzeti rendezvények sajátossága, hogy minden évben ugyanabban az időben kerülnek megrendezésre - indokolt a tárca. Juhász Péter erre válaszul döntött arról, hogy 100 évre előre is bejelenti a Milla tüntetési igényét - olvasható a Népszavában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.