Lombik helyett: új remény a meddő pároknak

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A minket körülvevő országokban régóta használják, mi még csak nem is ismerjük: az úgynevezett NaProTechnológia (Natural Procreative Technology) segítségével hatékonyan feltárható és kezelhető a meddőség oka.

Egy testvérpár, S. Orsolya és Ágnes most azon fáradozik, hogy a módszert itthon is ismertté tegyék. Orsolya maga is érintett volt a kérdésben, de nem találta megfelelőnek a lombikbébiprogramot. Mi a gond a lombikkal? Egyrészt nem akarta fölvállalni aránytalanul sok orvosi, fizikai, lelki és pszichológiai mellékhatást, kockázatot. Másrészt lelkiismereti dilemmák is felmerültek, hiszen nem csak egy petesejtet termékenyítenek meg, hanem többet, és a legéletképesebbet ültetik be, a többi kis emberpalánta elvész…

A táblázat elárulja

A NaPro-technológia (Natural Procreative Technology) alapja az úgynevezett Creighton-modell, melyet az 1970-es években Thomas W. Hilgers amerikai orvos fejlesztett ki. Ez nagyon hasonlít a hazánkban is ismert, a Billings-házaspár nevéhez kötődő természetes családtervezési módszerre, mely a nő méhnyaknyákjának állagából von le következtetéseket arra vonatkozóan, hol tart éppen a havi ciklusa. A Creighton-modell viszont sokkal jobban sztenderdizált, egységesített jelölőrendszerrel rendelkezik, jobban meghatározza, hogy mit, hogyan kell táblázatban vezetni. Ennek köszönhetően bármely ország NaProTechnológiában jártas orvosa tudja értelmezni az így kapott eredményeket, melyek alapján főleg hormonális, esetleg szervi problémákra tud következtetni. Ha egy nő pontosan vezeti a saját ciklusait, már maga is látja, hol lehetnek gondok, és a vizsgálatokat is sokkal jobban lehet időzíteni, mint a hagyományos meddőségi kezeléseknél.

Megoldja, nem megkerüli

Egyáltalán nem kuruzslásról van szó – hívja fel a figyelmet S. Orsolya –, hiszen a NaPro Technológia ugyanazokat a módszereket alkalmazza, amit a hagyományos orvoslásban ismerünk az ultrahangtól a vérvizsgálatig, műt is, ha olyan a helyzet. Sőt, a hazánkban oly megszokott lombikbébiprogrammal szemben a gyógyításra helyezi a hangsúlyt, míg a lombik csak megkerüli a meddőség hátterében álló problémát.
Írországban immár 13 éve alkalmazzák a NaPrót. Annak, hogy mi még csak nem is hallottunk róla, számos oka lehet. Egyrészt talán „egyszerűbb” megoldás lombikbébi-programra küldeni a pácienst, mint kideríteni, majd kezelni azt a nőgyógyászati problémát, ami miatt nem esik teherbe. Azután a NaPro nem csodatechnika, hanem egy időt, türelmet és tanulást igénylő módszer. Az európai országok többségében nem finanszírozza a lombikot az egészségpénztár, bizonyára ezért néztek más módszer után a gyermek után vágyakozó párok. Ezekben az országokban a NaPrót választó nő (ha esetleg műtétre van szüksége) akár annyit is kifizethet, mint egy lombikért, de az eredmény több: a meddőséget, annak okát megszüntetik, így a második, harmadik gyereknek már nem lesz akadálya – összegzett Orsolya.

Hosszú út előtt

A technológia iránt akadnak magyar érdeklődő orvosok, különösen tavaly november óta, amikor Budapesten és a pécsi klinikán tartott szakmai napot az ír Phil Boyle, az első európai NaProTechnológiai központ vezetője, és Tadeusz Wasilewski, a lengyelországi NaproMedica igazgatója. Tudni kell azonban, hogy nem egyszerű az út. Ha egy orvos úgy dönt, hogy NaPro Technológiában képeztetni szeretné magát, ez jelenleg az Egyesült Államokban lehetséges – tudtuk meg Orsolyától.
A lányok ismeretterjesztő „akciójának” köszönhetően már itthon is vannak párok, akik elkezdték a Creighton-modell használatát. „Őket arra ösztönözzük, hogy hozzák szóba a nőgyógyászuknál, hogy van ilyen módszer, illetve lehetőség” – magyarázza Orsolya. Aki érdeklődik, először meg kell tanulnia a táblázat kitöltését, ami 2-3 hónapos folyamat – jelenleg Magyarországon ezt egy embernél lehet elsajátítani magyarul, jóllehet Európában már nagyjából minden minket körülvevő országban van ilyen oktató. Ha egy nő már 2-3 hónapon át jól vezetett táblázattal rendelkezik, akkor felveheti a kapcsolatot egy NaPro Technológiában jártas orvossal, akivel körülbelül 4 hónaponként érdemes találkozni – mivel jelenleg ilyen magyar orvos nincs, a külföldi orvoshoz való kijutásnak nyilvánvalóan vannak költségei. Ha viszont műtétre van szükség, azt meg lehet itthon is oldani.
Mindenesetre Orsolya és Ágnes bízik abban, hogy előbb-utóbb Magyarországon is szárnyra kap a módszer…

Előző sztori

Nyakunkon az influenzaszezon – még nem késő oltást kérni

Következő sztori

Gyerekfoci: a Szentes győzött, de mindenki nyert a Blues Cafe Kupán