Löffler: 2014 lehet az új alkotmány sorsfordítója + VIDEÓ

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A politológus szerint a 2012. január 1-jén életbe lépett alaptörvény tekintélye szempontjából meghatározó, hogy a következő választáson olyan politikai erők kerülnek-e hatalomra, melyek elfogadják azt.

Lehet egy alkotmány céljait és tartalmát tekintve is előremutató, pozitív, ám tekintélye szempontjából legalább ilyen fontos, hogy azok, aki használják, elfogadják-e azt. A különböző politikai és társadalmi elitcsoportokról van szó, hiszen az átlagember nem találkozik nap mint nap az alaptörvénnyel. A 2012. január 1-jén hatályba lépett új alkotmánnyal Löffler Tibor politológus szerint az a legfőbb probléma, hogy értelmezésében nincs konszenzus, radikálisan eltérően magyarázzák a különböző erők, melyek közül az ellenzékiek nagy része nem is vett részt az alkotmányozásban. A Szegedi Tudományegyetem oktatója erről a Telin TV Szegedi Panoráma című heti közéleti magazinjának január 20-i adásában beszélt.

A szakember úgy véli, az új alkotmány tekintélye szempontjából meghatározó lesz, hogy a következő választáson (akár 2014-ben, akár egy előrehozott voksoláson) milyen politikai erők kerülnek hatalomra: olyanok, melyek elfogadják az alaptörvényt vagy olyanok, melyek elutasítják azt. Ez utóbbi esetben egyfajta politikai és alkotmányos válságot is elképzelhetőnek tart, ahol nem kizárt az sem, hogy a “győztes” a nagy tekintélyű társadalmi szereplők bevonásával alkotmányozó nemzetgyűlést hív össze, de akár deklarálhatja a 2011. december 31-ét megelőző állapotokhoz történő visszatérést is.

A konszenzus hiányával kapcsolatban érdekes epizódként említette meg Löffler Tibor a politológus Fricz Tamásnak nemrég a Magyar Nemzetben megjelent írását. Ebben a szerző úgy fogalmazott, az új alaptörvénynek részben az a funkciója, hogy megtörje az utódpárthoz, az MSZP-hez tartozó elitcsoportok hatalmát, befolyását. Ezt így a kormányoldalról még senki sem mondta ki, ám ha feltesszük, akár ez is lehetett a kétharmados többség politikai stratégiája, akkor paradoxonként jelentkezik, hogy éppen azokkal kellett volna megegyezni, akiknek a hatalmát meg akarták törni – így az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar oktatója.

Tekintse meg a Telin TV Löffler Tibor politológussal készített interjúját (Szegedi Panoráma, 2012. január 20.)!

Előző sztori

Retró kártyanaptárakkal nyit a Fekete Ház

Default thumbnail
Következő sztori

Az EU által kifogásolt törvényekről tárgyal Orbán és Barroso

Legutóbbi hasonló cikkek