Bulvár

Lámacsikó született a Szegedi Vadasparkban

Lámacsikó született a Szegedi Vadasparkban

2012. január 5., csütörtök
Lámacsikó született a Szegedi Vadasparkban

Az esztendő első újszülöttjeként lámacsikó született a Szegedi Vadasparkban; a kis csődör - ahogy egy tevefélének illik - nagyon hamar lábra is állt.

Baba, a Tisza-parti város állatkertéjének lámakancája január 2-án hozta világra kicsinyét - közölte

Veprik Róbert

igazgató. A szegedi nőstény láma évente, januárban vagy februárban szokott elleni. A vemhességi időszak hossza általában 11 hónap. Az évenkénti ellés úgy történhet meg, hogy a lámakanca már a csikója megszületése utáni napokban párzásra kész, amit a csődör természetesen ki is használ. Most sem történt másként, így jövő télen újra várható csikó születése. Baba és lányai mellett az új kisláma rövidesen látható lesz a vadaspark dél-amerikai részének kifutójában A szegedi állatkert egyik különlegessége, hogy az óvilági kétpúpú teve mellett valamennyi dél-amerikai tevefélét bemutatja, a lámát, annak ősét, a guanakót, a vikunyát és háziasított változatát, az alpakát is. A közönség kedvenc állatai szélsőséges időjárású napokon is láthatók, hiszen - a tevefélékre általánosan jellemzően - rendkívül szívósak, jól viselik az ilyesfajta viszontagságokat. A Bolíviában, Peruban, Ecuadorban, Chilében és Argentínában háziállatként tartott lámát az indiánok tenyésztették ki a guanakóból teherhordónak. Emellett húsát, gyapját, bőrét is hasznosítják, valamint faggyújából gyertyát készítenek, szárított trágyáját eltüzelik. A lámákat általában kétévente nyírják, egy állat 3-3,5 kilogramm gyapjút ad, amelyből ruhákat, kötöttárut, szőtteseket, szőnyegeket és kötelet készítenek. A láma rendkívül szívós, a szomjazást is jól tűri, ezért ideális teherhordó az Andok kopár vidékén. A 120-150 kilogrammos állatok 45-60 kiló terhet cipelve naponta 25 kilométert is meg tudnak tenni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.