Közélet

Az új törvényt elemezték: ki a civil, és hogyan az?

Az új törvényt elemezték: ki a civil, és hogyan az?

2012. január 26., csütörtök
Az új törvényt elemezték: ki a civil, és hogyan az?

Pontosan meghatározható civilség és felszámolható „alvó” egyesületek – többek között e kérdéseket is tisztázhatja majd az új civil törvény, amelyről Latorcai Csaba helyettes államtitkár tartott tájékoztatót a móravárosi közösségi házba szervezett Civil Esten.

A Talentum alapítvány szervezésében szinte teljesen megtöltötték a közösségi házat a móravárosi templom mellett a különböző helyi civil szervezetek képviselői, akinek a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára ismertette a törvényhez kapcsolódó főbb változásokat.

Civil társaság is alapítható

„A munkánk kezdete egészen 2010-ig nyúlik vissza, mikor az új kormány együttműködést ajánlott minden civilnek a nemzeti ügyek tekintetében. Ez csak akkor lehet hatékony, ha a civilek előtt tornyosuló gátakat lebontjuk és akadálymentesítjük az életüket, ezért ennek megfelelően alkottuk meg a törvényt és a végrehajtására született kormányrendeleteket” – mondta el a helyettes államtitkár. Megtudhattuk, hogy a szervezeti formát tekintve három kategóriában lehet civil szervezeteket alakítani. Az egyesület (különös formáinak kivételével minta a szövetség, párt és a szakszervezet), az alapítvány és egy új forma: a civil társaság. Ez utóbbi alakításához elég három ember, egy közös elhatározás, és az alapítási szándék deklarálása. Nincs bejelentési és elszámolási kötelezettség, épp ezért viszont a civil társaságok nem részesülhetnek állami és önkormányzati támogatásokban, de gazdasági társaságok támogathatják azokat.

Beszámolási kötelezettség

„Megújul a nyilvántartás rendszere is, az év második felétől az országos bírói hivatalon, illetve egy civil információs portálon keresztül is elérhető lesz majd egy adatbázis. Lehetőség nyílik majd elektronikus ügyintézésre, beszámolók benyújtására. Fontos például, hogy minden év május 31-ig kell a mérleget be kell adni, csak az részesülhet támogatásban, amely szervezet ennek eleget tett, és az éves beszámolóját letétbe helyezte. A nem működő, nem létező szervezeteket így automatikusan ki tudjuk szűrni” – emelte ki a változásokat Latorcai. Szintén lényeges elemként említette a közcélú és a közhasznú szervezeti formák egyértelmű megkülönböztetését érthető feltételrendszeren keresztül. Az adománygyűjtés és az önkéntesség formáját is világosan megrajzolja a törvény, így például gyűjteni lehet interneten és telefonon is, meghatalmazott segítségével, de minden esetben be kell számolni az adományok felhasználásáról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.